HomeΑΠΟΨΕΙΣΗ Κύπρος, η κτηνοτροφική παραγωγή και το χαλούμι

Η Κύπρος, η κτηνοτροφική παραγωγή και το χαλούμι

Της Άννας Στεργίου

Αν ρωτήσει κάποιος ξένους καταναλωτές ποια προϊόντα της Κύπρου τους είναι γνωστά κατά πάσα πιθανότητα, θα πάρουν την εξής απάντηση: την πατάτα, το κρασί της και το χαλούμι της. Για όσους είναι καλύτεροι γνώστες του αγροτικού χώρου ξέρουν, πως η Κύπρος έχει εξαιρετικά φρούτα,  λαχανικά κι όσπρια.  Άλλοι πάλι γνωρίζουν ότι είναι ένα νησί, που ανήκει στον χάρτη της ελαιοκομίας της Μεσογείου.

Ελάχιστοι, όμως, ξένοι συνδέουν το χαλούμι με την κτηνοτροφική ταυτότητα της Κύπρου, παρότι μία μικρή μερίδα ταξιδιωτών, αποζητά τον αγροτουρισμό και την αυθεντική εμπειρία.

Η Κύπρος όλα αυτά τα χρόνια επένδυσε στο τυρί της αλλά όχι στις ντόπιες φυλές της, παρασυρόμενη από τον γενικότερο ευρωπαϊκό παροξυσμό, για ξένες φυλές, που κάνουν πολύ γάλα. Το μεγαλύτερο ζωικό κεφάλαιο της ντόπιας φυλής βοοειδών, αν και είναι διάσπαρτο, κυρίως, το συναντάμε στην Πάφο.

Από την άλλη πλευρά, στην εξαγωγική κατηγορία για τα ζώντα ζώα και σφάγια η Κύπρος έχει αγορά της τάξης των 48,2 εκατομμυρίων ευρώ, όπως καταγράφεται σε έρευνα της Κυπριακής Δημοκρατίας για το ενδοκοινοτικό κι εξωκοινοτικό εμπόριο το διάστημα Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2021.

Γεωργική γη και κτηνοτροφία

Σύμφωνα με παλαιότερη έκθεση για το νησί της Κύπρου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τίτλο: «Analytical factsheet for Cyprus: Nine objectives for a future Common Agricultural Policy» μεταξύ 2005 και 2016 ο συνολικός αριθμός των αγροτικών εκμεταλλεύσεων μειώθηκε από 45.200 σε 34.900 φάρμες.

Εξάλλου, την περίοδο μεταξύ 2005-2016  η γεωργική γη μειώθηκε από 166.000 εκτάρια σε 112.000. Η κατάσταση δεν υπήρξε καλύτερη για τον κτηνοτροφικό τομέα. Η συρρίκνωση του κλάδου έφτασε σε ιστορικό χαμηλό κι οι 243.900 κτηνοτροφικές μονάδες έγιναν 172.000, το 2016.

Το μέγεθος των εκμεταλλεύσεων παρέμεινε μεταξύ 3 και 4 εκταρίων, δηλαδή κάτω του μέσου κοινοτικού όρου.  Παρόλα αυτά είχαμε αύξηση του αγελαδινού γάλακτος σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat (έχουμε καλύτερες αποδόσεις) κι από το ιστορικό χαμηλό των 132,44 τόνων το 2011, τον Γενάρη του 2020, που εξέλιπε η ευρωπαϊκή ποσόστωση, η Κύπρος έφτασε να παράγει 273,5 τόνους γάλα.

Μπορεί και καλύτερα; Σαφώς. Το χαλούμι έχοντας πια την ταυτότητα του ΠΟΠ, διαθέτει μία ξεχωριστή πιστοποίηση αλλά και μία υποτυπώδη προστασία από τις απομιμήσεις. Φιγουράρει έτσι κι αλλιώς σε μία από τις πρώτες θέσεις των εξαγωγών γεωργικών προϊόντων της Κύπρου.

Η εμπειρία ξένων προϊόντων ΠΟΠ έχει δείξει, πως κάποια απ΄ αυτά πήραν την υπεραξία κι έκαναν μεγάλη διεθνή καριέρα. Υπήρξαν όμως και περιπτώσεις, που το ΠΟΠ λειτούργησε αρνητικά κι οι παραγωγοί γονάτισαν από τη νοθεία και τις απομιμήσεις.

Η Κύπρος έχει μία μοναδική ευκαιρία να βελτιώσει τα κτηνοτροφικά της μεγέθη, επενδύοντας σε ένα εξαιρετικό προϊόν. Πηγές από την αγορά επιμένουν πως σχεδιάζονται επενδύσεις από την ελληνική βιομηχανία στην Κύπρο, με στόχο την αγορά χαλουμιού.

Οι νέες τεχνολογίες μπορούν να βελτιώσουν τη ζωή του κτηνοτρόφου, αντί να είναι 7 μέρες την εβδομάδα στις εγκαταστάσεις κι είναι απαγορευτική για οποιαδήποτε προσωπική ή οικογενειακή ζωή. Είναι μονόδρομος η Κύπρος να επενδύσει στο χαλούμι και στην πρώτη ύλη του, που την έκαναν γνωστή σ’ όλον τον κόσμο και μπορούν να ενισχύσουν περαιτέρω υποστηρικτικά και στην τουριστική της βιομηχανία.

Η Κύπρος μπορεί να παραδειγματιστεί από τα αλλεπάλληλα λάθη, που έκανε η Ελλάδα στα δικά της ΠΟΠ προϊόντα. Με εξαιρετική πρώτη ύλη, νόστιμα και καλή ποιότητα κατάφερε εδώ και χρόνια να μειωθούν δραματικά οι μονάδες της, αιγοπροβάτων και βοοειδών κι οι κτηνοτρόφοι λόγω των πιέσεων στις τιμές, που δέχονται πανταχόθεν, να εγκαταλείπουν το επάγγελμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
- Advertisment -
Google search engine

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ