Home Featured Βίαιες διαδηλώσεις στην Ιορδανία κατά της αύξησης της τιμής των καυσίμων

Βίαιες διαδηλώσεις στην Ιορδανία κατά της αύξησης της τιμής των καυσίμων

0
Βίαιες διαδηλώσεις στην Ιορδανία κατά της αύξησης της τιμής των καυσίμων

Βίαιες διαδηλώσεις σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες στην Ιορδανία εξαιτίας της αύξησης της τιμής των καυσίμων. Αποκορύφωμα αποτέλεσαν οι διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν τις χθεσινοβραδινές ώρες στην επαρχία Μάαν της νότιας Ιορδανίας με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο υποδιοικητής της τοπικής αστυνομικής διοίκησης από πυρά διαδηλωτών, σύμφωνα με ανακοίνωση της Αρχής Δημόσιας Ασφάλειας της χώρας.

«Η Αρχή Δημόσιας Ασφάλειας θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις προστασίας της πατρίδας και των πολιτών εναντίον οιουδήποτε επιχειρήσει να βλάψει τους Ιορδανούς πολίτες και την δημόσια περιουσία και θα απειλήσει την ασφάλεια της πατρίδας και των πολιτών», τονίζεται στην ανακοίνωση. Τα κρατικά μέσα της χώρας μετέδωσαν ότι, εκτός από τον θάνατο του υποδιοικητή της αστυνομίας στην επαρχία Μάαν, τραυματίσθηκαν στις διαδηλώσεις σοβαρά και δύο ακόμα αστυνομικοί.

Τις τελευταίες ημέρες διέρρευσαν στα αραβικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφορές σε σποραδικές διαδηλώσεις που σημειώθηκαν σε διάφορα σημεία της ιορδανικής επικράτειας, στις οποίες πρωτοστάτησαν οδηγοί επαγγελματικών οχημάτων, διαμαρτυρόμενοι κατά της απόφασης της κυβέρνησης να αυξήσει τις τιμές της βενζίνης.

Χαρακτηριστικό της αυξανόμενης έντασης που παρατηρείται στην Ιορδανία τις τελευταίες ημέρες αποτέλεσε και σημερινή οδηγία που εξέδωσε η Πρεσβεία των ΗΠΑ στο Αμμάν, που συνιστά στους Αμερικανούς πολίτες που διαμένουν στην Ιορδανία, ως επίσης και στο διπλωματικό και πολιτικό της προσωπικό, να αποφεύγουν την παραμονή τους στις επαρχίες της χώρας Μάαν, Κάρακ, Τφέιλε και Άκαμπα.

Η Ιορδανία κατά καιρούς ταλανίζεται από διαδηλώσεις που σημειώνονται κυρίως στις νότιες επαρχίες της, όπου η πλειοψηφία του τοπικού πληθυσμού έχει μειωμένα εισοδήματα. Κατά τις προηγούμενες δεκαετίες, κύρια αιτία των διαδηλώσεων αποτέλεσε κατά καιρούς η αύξηση των τιμών του ψωμιού, προκαλώντας την εφαρμογή εκτεταμένων μέτρων καταστολής εκ μέρους της ιορδανικής αστυνομίας και σε ορισμένες περιπτώσεις και του ιορδανικού στρατού.

Πηγή:ΚΥΠΕ