Home ΕΙΔΗΣΕΙΣ Διαδηλωτές στη Βουλγαρία ζητούν καλύτερα μέτρα οδικής ασφάλειας

Διαδηλωτές στη Βουλγαρία ζητούν καλύτερα μέτρα οδικής ασφάλειας

0
Διαδηλωτές στη Βουλγαρία ζητούν καλύτερα μέτρα οδικής ασφάλειας

Με αφίσες που έγραφαν «Η ταχύτητα σκοτώνει» και «Σταματήστε τον πόλεμο στους δρόμους», διαδηλωτές απέκλεισαν τη διασταύρωση δύο οδών στη Σόφια, όπου στις 8 Μαΐου δύο νεαροί έχασαν τη ζωή τους επιχειρώντας να διασταυρώσουν.

Ο κόσμος απαιτεί αποτελεσματικά μέτρα οδικής ασφάλειας και τιμωρίες για τους οδηγούς που προκαλούν τροχαία ατυχήματα.

Διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν στους δρόμους πολλών πόλεων σε ολόκληρη τη Βουλγαρία, μεταξύ των οποίων είναι η Βάρνα, στη Μαύρη Θάλασσα, το Σαμόκοφ, στη νοτιοδυτική Βουλγαρία, το Καζανλάκ, στην κεντρική Βουλγαρία και το Μπουργκάς, στη Μαύρη Θάλασσα.

Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται έως ότου ο κόσμος δει πραγματική αλλαγή από τους αρμόδιους θεσμούς, δήλωσε στο BTA ο Γκεόργκι Τοντόροφ, ένας από τους εμπνευστές της διαμαρτυρίας στη Σόφια.

Οι τροπολογίες στον Ποινικό Κώδικα, που εγκρίθηκαν την περασμένη Παρασκευή σε πρώτη ανάγνωση στη Βουλή, δεν μας ικανοποιούν πλήρως, είπε. Μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης ανάγνωσης, οι δυσαρεστημένοι πολίτες περίμεναν προσθήκες για την πλήρη εισαγωγή του «ινστιτούτου οδικής δολοφονίας» στη βουλγαρική νομοθεσία, για ποινικοποίηση της οδήγησης με ταχύτητες που υπερβαίνουν το όριο ταχύτητας άνω των 50 km/h και της οδήγησης χωρίς άδεια. Υπάρχει επίσης πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει σχετικά με τον νόμο για την οδική κυκλοφορία. Επιμένουμε σε επείγοντα μέτρα, τόνισε ο Γκεόργκι Τοντόροφ.

Οι διαδηλωτές καλούν το Υπουργείο Εσωτερικών να βρίσκεται επί τόπου, να κινητοποιήσει όλους τους πόρους, τον εξοπλισμό και το προσωπικό του στους δρόμους της χώρας, καθώς αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τους διοργανωτές, είναι ένας πόλεμος που διεξάγεται εδώ και δεκαετίες στους δρόμους της Βουλγαρίας.

Ο αριθμός των νεκρών τα τελευταία 10 χρόνια είναι ίσος με μια βουλγαρική πόλη, οι τραυματίες είναι ακόμη περισσότεροι, επομένως το Υπουργείο Εσωτερικών έχει τεράστια ευθύνη για όσα συμβαίνουν στους βουλγαρικούς δρόμους, επειδή δεν παρακολουθούν λειτουργικά την τήρηση των κανόνων, δεν ασκούν αποτελεσματικό έλεγχο, επομένως για όποιες κυρώσεις και τιμωρίες γίνεται λόγος, παραμένουν μόνο ευχές εάν δεν υπάρχει αποτελεσματικός έλεγχος, κατέληξε ο Τοντόροφ. Από την πλευρά του Υπουργείου Εσωτερικών υπάρχει η λιγότερη συνεργασία σε σύγκριση με τους θεσμούς στους οποίους οι πολίτες έχουν επιστήσει την προσοχή στο πρόβλημα, είπε.

Από τις αρχές του 2023, 171 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε 2.152 σοβαρά τροχαία δυστυχήματα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών. Συνολικά 2.826 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Περισσότεροι από 500 άνθρωποι πέθαναν στο δρόμο το 2022, δείχνουν τα στοιχεία.

Την Παρασκευή, η Εθνοσυνέλευση ενέκρινε σε πρώτη ανάγνωση επτά νομοσχέδια για αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, ορισμένα από τα οποία προβλέπουν αυστηρότερες ποινές για τους οδηγούς υπό την επήρεια αλκοόλης και ουσιών και την υπερβολική ταχύτητα.

Πηγή:ΚΥΠΕ