X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΠΟΛΙΤΙΚΗΗ σύνοδος κορυφής ΝΑΤΟ θα καταδείξει την ενότητα και τη σημασία της...

Η σύνοδος κορυφής ΝΑΤΟ θα καταδείξει την ενότητα και τη σημασία της συνεργασίας Ευρώπης-ΗΠΑ, λέει ο Στόλτεμπεργκ

Την εκτίμηση ότι αυτή η σύνοδος κορυφής θα καταδείξει την ενότητα και τη σημασία της συνεργασίας Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής και θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στη διατλαντική σχέση, εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ απευθυνόμενος σε συνέδριο του german marshall fund που διεξάγεται παράλληλα με τη Σύνοδο Κορυφής.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα, το ΝΑΤΟ θα στείλει ένα πολύ δυνατό μήνυμα στη Ρωσία, “ότι είμαστε εκεί για να υπερασπιστούμε και να προστατεύσουμε όλους τους συμμάχους, όχι για να προκαλέσουμε μια σύγκρουση, αλλά για να αποτρέψουμε τη σύγκρουση να διατηρήσουμε την ειρήνη, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε ότι αυτό που συνέβη στην Ουκρανία ή τη Γεωργία δεν θα συμβεί ποτέ σε ένα σύμμαχο του ΝΑΤΟ”.

Ο Γενικός Γραμματέας, περιγράφοντας την ατζέντα για το 2030, τόνισε ότι “κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου υπήρχε μια απειλή. Αυτή ήταν η Σοβιετική Ένωση και ήταν κατά έναν τρόπο απλή, δεν ήταν καλό, αλλά ήταν σαφώς καθορισμένο ότι ήταν Σοβιετική Ένωση”.

“Τώρα ζούμε σε μια εποχή παγκόσμιου ανταγωνισμού. Ζούμε σε έναν πιο απρόβλεπτο κόσμο όπου το ΝΑΤΟ πρέπει να αντιμετωπίσει πολλές διαφορετικές απειλές και προκλήσεις ταυτόχρονα”, επεσήμανε.

“Το βασικό μας καθήκον, η κύρια ευθύνη μας παραμένει η ίδια, και αυτό είναι να υπερασπιστούμε και να προστατεύσουμε όλους τους συμμάχους, κοντά 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους και να διατηρήσουμε την ειρήνη, αλλά ο τρόπος που πρέπει να το κάνουμε αυτό και οι απειλές στις οποίες αντιδρούμε, έχουν αλλάξει και θα συνεχίσουν να αλλάζουν”, εξήγησε.

“Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα συμφωνήσουμε σήμερα και φιλόδοξα μελλοντική ατζέντα, την ατζέντα του ΝΑΤΟ 2030” είπε.

Όσον αφορά το άρθρο Πέντε, το οποίο ορίζει ότι μια επίθεση σε ένα θα θεωρηθεί επίθεση σε όλους, ο Γενς Στόλτεμπεργκ τόνισε ότι “όλοι θα ανταποκριθούμε, έχουμε μια συνεπή προσέγγιση σε αυτό, σε όλους τους τομείς, τον αέρα, τη θάλασσα, τη γη, αλλά και τον κυβερνοχώρο και το διάστημα , και θα καταστήσουμε σαφές σε αυτήν τη σύνοδο κορυφής ότι φυσικά, κάθε επίθεση σε διαστημικές δυνατότητες όπως δορυφόροι και ούτω καθεξής, θα θεωρείται επίθεση από το διάστημα”.

Σε σχέση με την Κίνα, ο Γενικός Γραμματέας δήλωσε ότι η παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων αλλάζει “και με την άνοδο της Κίνας. Και έχουμε δει μια πορεία συμπεριφοράς από την Κίνα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Έχουμε δει και βλέπουμε ότι επενδύουν σε μεγάλο βαθμό σε νέες σύγχρονες στρατιωτικές δυνατότητες, πυρηνικές δυνατότητες, πυραυλικά συστήματα μεγάλων αποστάσεων, υποβρύχια. Η Κίνα έχει ήδη τον δεύτερο μεγαλύτερο αμυντικό προϋπολογισμό στον κόσμο, διαθέτει ήδη το μεγαλύτερο Πολεμικό Ναυτικό στον κόσμο και δεν μοιράζεται τις αξίες μας”.

Όσον αφορά τη Ρωσία, ο Γενικός Γραμματέας σημείωσε ότι “ο διάλογος δεν είναι ένδειξη αδυναμίας. Πρέπει να μιλήσουμε με τη Ρωσία, είναι ο γείτονας εταίρος μας για να προσπαθήσουμε για μια καλύτερη σχέση, αλλά ακόμη και χωρίς καλύτερη σχέση στο πολιτικό μέλλον. Πρέπει να διαχειριστούμε μια δύσκολη σχέση με τη Ρωσία σχετικά με τη διαφάνεια για τη μείωση του κινδύνου για την πρόληψη συμβάντων και ατυχημάτων όταν έχουμε τώρα περισσότερες επιχειρήσεις στα σύνορά μας, αλλά και φυσικά για την αντιμετώπιση του σημαντικού ζητήματος του ελέγχου των όπλων. Χαιρετίζουμε την απόφαση της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας να επεκτείνουν τη νέα συμφωνία αποθήκευσης που περιορίζει τον αριθμό των όπλων μεγάλης εμβέλειας, αλλά αυτό θα πρέπει να είναι μόνο το πρώτο βήμα, και επομένως ελπίζω επίσης ότι οι δύο πρόεδροι μπορούν να σημειώσουν κάποια πρόοδο σε θέματα που σχετίζονται με τον έλεγχο των όπλων “.

Ο Γενικός Γραμματέας σημείωσε ότι για πρώτη φορά το ΝΑΤΟ συνδέει το κλίμα και την ασφάλεια ως σημαντικό ζήτημα για τη συμμαχία. Όπως είπε “η κλιματική αλλαγή είναι πολλαπλασιαστής κρίσεων. Η κλιματική αλλαγή θα οδηγήσει σε περισσότερες συγκρούσεις για λιγοστούς πόρους όπως νερό, γη, εκατομμύρια άνθρωποι θα αναγκαστούν να μετακινηθούν και θα υπάρξει περισσότερη μετανάστευση. Και αυτό θα επιδεινώσει μια σύγκρουση και θα οδηγήσει σε νέες συγκρούσεις, επομένως έχει σημασία για την ασφάλεια και επομένως έχει επίσης σημασία για το ΝΑΤΟ. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε δεσμευτεί τώρα στον στόχο των καθαρών μηδενικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και, φυσικά, πρέπει επίσης να μειώσουμε τις εκπομπές από στρατιωτικές επιχειρήσεις. Έτσι αυτό που θα συμφωνήσουμε, σήμερα είναι επίσης να διασφαλίσουμε ότι θα συμπεριλάβουμε την κλιματική αλλαγή στον στρατιωτικό σχεδιασμό και τις προμήθειες, όταν αναπτύσσουμε την τεχνολογία. Έτσι, το ΝΑΤΟ μπορεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις ασφαλείας που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή”.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share