X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΣε έξαρση η αδιαλλαξία της Τουρκίας, είπε ο Φωτίου σε εκδήλωση στην...

Σε έξαρση η αδιαλλαξία της Τουρκίας, είπε ο Φωτίου σε εκδήλωση στην Ελλάδα για τη Μικρασιατική Καταστροφή

Η αναθεωρητική στάση της τουρκικής ηγεσίας και η κλιμάκωση της εχθρικής της ρητορικής, μάς προβληματίζει, τόνισε ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου, κάνοντας λόγο για έξαρση της αδιαλλαξίας της Τουρκίας, σε ομιλία του σε εκδήλωση για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, που έγινε στο Χαϊδάρι.

Την  εκδήλωση για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, συνδιοργάνωσαν, στο Χαϊδάρι, την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου, ο Δήμος Χαϊδαρίου, η Ένωση Κυπρίων Ελλάδος και ο Κατεχόμενος Δήμος Καραβά, συμμετείχε ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου.

Κατά την ομιλία του στην εκδήλωση, η οποία είχε τίτλο «100 χρόνια Αλησμόνητες Πατρίδες», ο κ. Φωτίου αναφέρθηκε στον «Ελληνισμό της Μικράς Ασίας που ξεριζώθηκε βίαια από τις εστίες του».

Μνημονεύοντας τη Σμύρνη, το Αϊβαλί, την Προύσα, την Αδριανούπολη, το Αϊδίνι, την Καλλίπολη και άλλες πόλεις, έκανε λόγο για έναν κόσμο «που για χιλιετίες έσφυζε από ζωή και ανέδυε λάμψη ειρηνικής δημιουργίας».

«Με αισθήματα βαθύτατης συγκίνησης αποτίουμε φόρο τιμής στα αθώα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής. Φέρνουμε στον νου όλους εκείνους τους ανθρώπους που έφυγαν κατατρομοκρατημένοι, με φρίκη στα μάτια και ανεπούλωτα τραύματα στη ψυχή, αφήνοντας πίσω το σπίτι, το βίος τους όλο, και τον τόπο τους», συμπλήρωσε.

Ο κ. Φωτίου αναφέρθηκε στους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας που κατέφυγαν στην Κύπρο και στην αλληλεγγύη με την οποία τους περιέβαλε η κυπριακή κοινωνία. «Παρά τα εμπόδια από τον Άγγλο κατακτητή, οι Έλληνες της Κύπρου τους αγκάλιασαν αδελφικά». «Συνέλεγαν τρόφιμα και είδη ένδυσης για να καλύψουν τις πρώτες ανάγκες των προσφύγων και ακολούθως φρόντιζαν τους πονεμένους αδελφούς τους για διαμονή και εργασία», επισήμανε.

«Η στήριξη των Μικρασιατών προσφύγων υπήρξε δείγμα της εθνικής αλληλεγγύης που κατ’ επανάληψη εκδηλώθηκε ανάμεσα στους Έλληνες της Κύπρου και τον ευρύτερο Ελληνισμό», τόνισε ο Επίτροπος Προεδρίας.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις σφαγές των Ελλήνων του Πόντου, όπου, όπως σημείωσε, «εξολοθρεύτηκαν 353.000 Έλληνες Χριστιανοί του Πόντου, 815 χωριά ανασκάφηκαν, 1.134 εκκλησίες καταστράφηκαν, 960 σχολεία γκρεμίστηκαν και 400.000 άλλοι Έλληνες εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη γη τους».

Αναφερόμενος στην τουρκική εισβολή και κατοχή της Κύπρου, ο κ. Φωτίου σημείωσε ότι «48 χρόνια συμπληρώθηκαν από την έναρξη της εισβολής στην Κύπρο από τον ίδιο κατακτητή».

«Τιμούμε τους νεκρούς μας, τιμούμε τους αγνοουμένους και τους εγκλωβισμένους μας, τους εκτοπισμένους μας και όλους τους παθόντες. Η σκέψη μας πάει στα κατεχόμενα χωριά και τις πόλεις μας. Στους καταπατημένους βωμούς και τις εστίες μας», συμπλήρωσε.

Κάνοντας λόγο για «παροξυσμό της τουρκικής προκλητικότητας», «την έξαρση της αδιαλλαξίας της Τουρκίας στο Κυπριακό και τις απειλές και τους εκβιασμούς της σε ό,τι αφορά στα κυριαρχικά δικαιώματα μας στις θαλάσσιες μας περιοχές και στα νησιά του Αιγαίου», ο κ. Φωτίου σημείωσε ότι χρειάζεται ενότητα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου «που είναι βασισμένα στο διεθνές δίκαιο και είναι αδιαπραγμάτευτα».

«Μας προβληματίζει ιδιαίτερα η αναθεωρητική στάση της τουρκικής ηγεσίας και η κλιμάκωση της εχθρικής της ρητορικής σε μια περίοδο που η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με βαθιά ανησυχία τις εξελίξεις με τη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στο έδαφος της Ουκρανίας», υπογράμμισε.

«Εκείνο που, με κάθε ευκαιρία, τονίζουμε εμείς είναι ότι το διεθνές δίκαιο δεν μπορεί να εφαρμόζεται διαφορετικά σε μια περίπτωση και διαφορετικά σε άλλη. Η Τουρκία θα πρέπει δίχως άλλο να προχωρήσει σε κινήσεις αποκλιμάκωσης», κατέληξε.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share