X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΤΟΜΕΙΣΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ«Χαστούκι» από το Ευρωκοινοβούλιο για τις καταχρηστικές ρήτρες των τραπεζών

«Χαστούκι» από το Ευρωκοινοβούλιο για τις καταχρηστικές ρήτρες των τραπεζών

Με πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή Κ. Μαυρίδη η οποία έτυχε στήριξης από όλες τις πολιτικές ομάδες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε έκθεση-χαστούκι για τις καταχρηστικές ρήτρες και πρακτικές, ειδικότερα από τις τράπεζες σε ορισμένα κράτη-μέλη, κατά των καταναλωτών.

Η Κύπρος δεν είναι η μοναδική περίπτωση, είπε, αλλά είναι η χείριστη με διαφορά. Είναι η μοναδική περίπτωση στην οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπίστωσε (αρχικά το 2013) παραβίαση της συγκεκριμένης Ευρωπαϊκής νομοθεσίας και ζήτησε από την Κυβέρνηση να ανταποκριθεί αποτελεσματικά. Το 2019, η Επιτροπή ανανέωσε την διαπίστωση της για συνεχιζόμενη παραβίαση, χωρίς και πάλι ανταπόκριση από την Κυβέρνηση. Πριν μερικές εβδομάδες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε προθεσμία δύο μηνών, που αποτελεί το τελικό στάδιο πριν την παραπομπή της Κύπρου στο Δικαστήριο της ΕΕ.

Θλιβερή εντύπωση, συνέχισε, προκάλεσε η ενέργεια της Κυπριακής Κυβέρνησης να προβάλει ως υπεράσπισή της ενώπιον της ΕΕ ότι, δήθεν, εάν οι καταχρηστικές ρήτρες/πρακτικές αφαιρεθούν ή διαγραφούν από τις τράπεζες, η παρανομία τελειώνει. Πρόκειται για ισχυρισμό που ούτε οι τράπεζες δεν προβάλλουν ενώπιον του Δικαστηρίου της ΕΕ, αφού το Δικαστήριο της ΕΕ έχει αποφανθεί οριστικά επί του θέματος εδώ και χρόνια. Το ζητούμενο δεν είναι να αφαιρεθούν απλά οι καταχρηστικοί όροι, αλλά να αφαιρεθούν όλες οι παράνομες χρεώσεις, να αποζημιωθούν οι πληγέντες και να τιμωρηθούν οι παρανομούντες.

Το θέμα αυτό δεν αφορά, έθεσε, μόνο αθώους πολίτες και μικροεπιχειρήσεις που καταστράφηκαν οικονομικά, αλλά και την αξιοπρέπεια και την υγεία εκείνων που η Κύπρος όφειλε να προστατέψει! Για αυτό, είναι πρωτίστως ζήτημα απονομής δικαιοσύνης και εξάλειψης μιας τεράστιας παρανομίας, όπως απαιτεί η Ευρωπαϊκή νομοθεσία, η οποία υπερτερεί οποιασδήποτε εγχώριας. Κράτος του οποίου η Κυβέρνηση αρνείται την έμπρακτη και αποτελεσματική εφαρμογή της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας για εξάλειψη των παράνομων/καταχρηστικών υπερχρεώσεων και συγκαλύπτει τις παρανομίες των τραπεζών από το 2013 εις βάρος χιλιάδων αθώων πολιτών, δεν λογίζεται κράτος δικαίου.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share