X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΤΟΜΕΙΣ14 χρόνια Bitcoin: Από τη ξέφρενη κούρσα δεκαετίας, στη σημερινή του πτώση

14 χρόνια Bitcoin: Από τη ξέφρενη κούρσα δεκαετίας, στη σημερινή του πτώση

Στις 3 Ιανουαρίου 2009 δημιουργήθηκε από τον Satoshi Nakamoto το δίκτυο bitcoin. Συγκεκριμένα, σαν σήμερα πριν από 13 χρόνια, το κρυπτονόμισμα με την ονομασία “bitcoin” είχε την πρώτη του εγγραφή στο λογιστικό του βιβλίο (ledger).

Έκτοτε, επαναπροσδιόρισε τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, ενώ μετά την επιτυχία του έκαναν την εμφάνισή τους και πολλά άλλα κρυπτονομίσματα. Στην αυγή του 2023, εμφανίζει μεγάλη πτώση.

Η «φιλοσοφία» του bitcoin

Το blockchain αποτελείται από μία «αλυσίδα» καταχωρήσεων συναλλαγών, σε ένα δημόσιο λογιστικό βιβλίο (ledger). Κάθε καινούρια συστάδα καταχωρήσεων -ένα «block»- συνδέεται με τα προηγούμενα, δημιουργώντας μία νέα «αλυσίδα», δηλαδή ένα «blockchain». Τα blocks αυτά συνδέονται μεταξύ τους.

Κατ’ αυτό τον τρόπο, το ledger λειτουργεί ως ένα συνολικό και αποκεντρωμένο (decentralized) λογιστικό βιβλίο, το οποίο είναι κοινό και προσβάσιμο σε όλους τους συμμετέχοντες, μιας και όλοι αποθηκεύουν ένα αντίγραφό του κάτι που εξασφαλίζει την ασφάλεια και η διαφάνεια των συναλλαγών.

Η βασική διαφορά και αυτή που πυροδοτεί τα σενάρια καταστροφής ή για τους πιο ψύχραιμους, μετάλλαξης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, προκύπτει από το γεγονός ότι δεν είναι πλέον απαραίτητη η ύπαρξη ενός ενδιάμεσου, όπως μίας τράπεζας, ενώ η εμπιστοσύνη των συναλλασσομένων μερών βασίζεται σε αλγοριθμική επιβεβαίωση.

Ίσως για κάποιους να αποτελεί επαγγελματική πρακτική η διαμοίραση σε μία ομάδα συνεργατών ενός λογιστικού φύλλου, το οποίο βλέπουν και επεξεργάζονται όλοι.

Το ledger καταγράφει όλες τις συναλλαγές που γίνονται και κατόπιν ενημερώνεται και ενημερώνει για αυτές. Όπως γίνεται κατανοητό, δεν βρίσκεται σε ένα συγκεκριμένο σημείο καταχωρημένο, αλλά σε εκατομμύρια ταυτόχρονα, με τα δεδομένα του προσβάσιμα απ’ όλους.

Τα οφέλη από τη χρήση της τεχνικής

Η δημόσια πρόσβαση στο blockchain αποτελεί μία βάση διαφάνειας στις συναλλαγές και τη διάχυση της πληροφορίας. Στο ίδιο πλαίσιο, διευκολύνεται η ελεγκτική διαδικασία με την εξάλειψη κάθε ενδεχομένου παραβάσεων, ακριβώς εξαιτίας της δημόσιας φύσης των δεδομένων.

Ταυτόχρονα, εκλείπει και η ανάγκη για ενδιάμεσα μέρη που αυξάνουν τα κόστη, αφού όλες οι πληροφορίες που αφορούν στη συναλλαγή βρίσκονται κρυπτογραφημένες μέσα στο blockchain.

2022: Η χρονιά που «τελείωσε» το Bitcoin

Όπως αναφέρει το Reuters, το Bitcoin «πήρε την κατιούσα» στο 2022. Το άλλοτε εξέχον κρυπτονόμισμα έχει χάσει το 60% της αξίας του, ενώ η ευρύτερη αγορά κρυπτονομισμάτων έχει συρρικνωθεί κατά 1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια, συντετριμμένη από την αύξηση των επιτοκίων, την εξαφάνιση της διάθεσης για κινδύνους και τις εταιρικές καταρρεύσεις, συμπεριλαμβανομένου του FTX του Sam Bankman-Fried.

Τα Crypto funds έχουν καθαρές εισροές 498 εκατομμυρίων δολαρίων το 2022, έναντι 9,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021, σύμφωνα με στοιχεία του διαχειριστή ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων CoinShares, αντανακλώντας τον τρόπο με τον οποίο η κύρια χρηματοδότηση έχει απομακρυνθεί από την αγορά μέσω του annus horribilis.

Ακόμη και πέρυσι, πριν ξεκινήσει η πτώση το Νοέμβριο, τα κρυπτονομίσματα θεωρούνταν ρεαλιστικά ως δύο ή τρία χρόνια μακριά από την αποδοχή από τους κύριους θεσμικούς επενδυτές, πρόσθεσε ο Malcolm.

Οι προβλέψεις για το 2023

Σύμφωνα με το MIT Technology Review, έρχεται ως «ντόμινο εξελίξεων» η ξαφνική κατάρρευση του δημοφιλούς ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX τον περασμένο μήνα, γεγονός που έχει εντείνει έναν «πολιτικό πόλεμο» για τα κρυπτονομίσματα, ο οποίος -σύμφωνα πάντα με το δημοσίεσυμα- ήδη μαίνεται.

«Τον επόμενο χρόνο, είναι πιθανό να δούμε ότι ο αγώνας έρχεται σε έξαρση στα δικαστήρια των ΗΠΑ και στο Κογκρέσο. Το μέλλον των οικονομικών κρέμεται στην ισορροπία» αναφέρεται.

«Ένα ηχηρό πλήθος σκεπτικιστών για τα κρυπτονομίσματα, που περιλαμβάνει εξέχοντες πολιτικούς και ρυθμιστικούς φορείς, θέλει να χαλιναγωγήσει έναν κλάδο που θεωρεί ότι κατακλύζεται από απάτη και είναι επιβλαβής για τους καταναλωτές.

Η καταστροφική κατάρρευση του FTX ενθάρρυνε αυτήν την ομάδα» υπογραμμίζεται σχετικά.

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ακόμα, ότι ο κλάδος εξαρτάται υπερβολικά από κεντρική πλατφόρμα κρυπτονομισμάτων, όπως το FTX.

Η πορεία του bitcoin

Για την ιστορία, μέσα σε αυτήν την περίοδο των 13 ετών, η πορεία του bitcoin ήταν εντυπωσιακή:

1ο έτος: $0.05
2ο έτος: $0.29
3ο έτος: $5
4ο έτος: $13
5ο έτος: $816
6ο έτος: $275
7ο έτος: $432
8ο έτος: $1,084
9ο έτος: $14,764
10ο έτος: $3,783
11ο έτος: $7,319
12ο έτος: $33,400
13ο έτος: $47,310

Πηγή:http://www.ertnews.gr

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share