Home ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΙΕΘΝΗ Δήλωση ΗΠΑ – ΗΒ – Νορβηγίας για την πρώτη επέτειο της Ειρηνευτικής Συμφωνίας Juba στο Σουδάν

Δήλωση ΗΠΑ – ΗΒ – Νορβηγίας για την πρώτη επέτειο της Ειρηνευτικής Συμφωνίας Juba στο Σουδάν

0
Δήλωση ΗΠΑ – ΗΒ – Νορβηγίας για την πρώτη επέτειο της Ειρηνευτικής Συμφωνίας Juba στο Σουδάν

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Νορβηγία (η Τρόικα) επαινούν τον Σουδανικό λαό καθώς γιορτάζει την πρώτη επέτειο από την υπογραφή της Ειρηνευτικής Συμφωνίας Juba (JPA), η οποία υπεγράφη στις 3 Οκτωβρίου 2020. Αυτή η ιστορική συμφωνία ανταποκρίνεται στις εκκλήσεις του Σουδανικού λαού για ελευθερία, ειρήνη και δικαιοσύνη, ιδίως από για εκείνους που πλήττονται από τις συγκρούσεις στο Σουδάν. Οι ΗΠΑ με γραπτή δήλωση σήμερα συγχαίρουν τους υπογράφοντες της JPA για τη διατήρηση της συνεργασίας και παρότρυνε τα μέρη να δεσμευτούν εκ νέου για την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας.

Η Τρόικα επικροτεί τα βήματα προς τη μεταβατική δικαιοσύνη, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας της κυβέρνησης με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), όπως αναφέρθηκε και χαιρετίζει τη δήλωση δέσμευσης του Υπουργικού Συμβουλίου να παραδώσει τον πρώην Πρόεδρο Ομάρ αλ Μπασίρ και τους άλλους πρώην αξιωματούχους εναντίον των οποίων έχουν εκδοθεί σε διεθνή εντάλματα σύλληψης. Παρότρυνε επίσης την κυβέρνηση να προχωρήσει γρήγορα σε αυτή τη δέσμευση και να σημειώσει πρόοδο στη σύσταση του Ειδικού Δικαστηρίου για το Νταρφούρ. Η δέουσα νομική διαδικασία θα βοηθήσει στην απονομή δικαιοσύνης στα θύματα και θα υποστηρίξει τη διαδικασία συμφιλίωσης, συμπλήρωσαν στη δήλωση.

Ανησυχία εκφράστηκε για τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που αναλήφθηκαν πριν από ένα χρόνο. Αυτό περιλαμβάνει την ίδρυση της Επιτροπής Ειρήνης, τον Μηχανισμό Παρακολούθησης και Αξιολόγησης, τη Μεταβατική Νομοθετική Συνέλευση και τη θέσπιση των δυνάμεων διατήρησης της ασφάλειας του Νταρφούρ και τις ρυθμίσεις ασφάλειας της JPA. Χρειάζεται πρόοδος τώρα ανέφεραν παροτρύνοντας όλους τους υπογράφοντες την JPA να επιδείξουν ηγετική πρωτοβουλία και να εργαστούν από κοινού για να επικεντρωθούν εκ νέου στην εφαρμογή για να επιτύχουν την απαραίτητη ειρήνη και ασφάλεια για τους πολίτες. Θα πρέπει να καταβληθούν ειδικές προσπάθειες για την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων που έχουν τεθεί στη Συνταγματική Διακήρυξη και την ΚΟΑ για τη συμμετοχή και των γυναικών.

Η Τρόικα δήλωσε απογοητευμένη από τις ελλιπείς ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις και προέτρεψαν τον πρόεδρο Alhilu και την κυβέρνηση του Σουδάν να επιστρέψουν στη Juba και να διαπραγματευτούν με βάση τη Διακήρυξη Αρχών του Μαρτίου 2021.

Τέλος, η Τρόικα σημειώνει με ανησυχία τις αυξανόμενες αναταραχές στο Ανατολικό Σουδάν και καταδικάζει όλες τις ενέργειες που απειλούν τη σταθερότητα και την οικονομία του Σουδάν.

«Ενθαρρύνουμε την κυβέρνηση και όλα τα ανατολικά κόμματα να συμμετάσχουν σε διάλογο για την αντιμετώπιση των νόμιμων παραπόνων βάσει της Συνταγματικής Διακήρυξης και της ΚΟΑ», σημείωσαν.

Η τρόικα παραμένει προσηλωμένη στην υποστήριξη της κυβέρνησης του Σουδάν και των κομμάτων της JPA για να υλοποιήσουν το όραμά τους για διαρκή ειρήνη στο πλαίσιο της δημοκρατικής μετάβασης που συμφωνήθηκε το 2019. Η βιώσιμη ειρήνη θα απαιτήσει στοχευμένες προσπάθειες υπό την ηγεσία του Σουδάν για την έγκαιρη εφαρμογή της ΚΣΙΕ ώστε όλοι να επωφεληθούν από την ισότιμη ανάπτυξη, ένα νέο σύνταγμα, ίση ιθαγένεια και την ευκαιρία να επιλέξουν μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση.

Πηγή:ΚΥΠΕ