Home Featured Με παρελάσεις τιμήθηκε η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου στην Ελλάδα

Με παρελάσεις τιμήθηκε η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου στην Ελλάδα

0
Με παρελάσεις τιμήθηκε η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου στην Ελλάδα

Με μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη, παρουσία της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, τιμήθηκε η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου, ενώ ο Έλληνας Πρωθυπουργός παρακολούθησε τη μαθητική παρέλαση στο Παλαιό Φάληρο.

Η παρέλαση των στρατιωτικών ταγμάτων και των αρμάτων διεξήχθη στην παραλιακή Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου της Θεσσαλονίκης και συνοδεύτηκε από πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων, την πτήση του Supermarine Spitfire της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και από πτώση αλεξιπτωτιστών.

«Η επέτειος του “ΟΧΙ” είναι μια μέρα τιμής και υπερηφάνειας για το έθνος μας. Μια ένδοξη στιγμή της ιστορίας μας, όταν οι Έλληνες αρνήθηκαν να παραδοθούν, αντιτάχθηκαν ηρωικά στη φασιστική εισβολή και κατανίκησαν έναν υπέρτερο εχθρό. Το έπος του ‘40 μας υπενθυμίζει όλα αυτά που μπορούμε να πετύχουμε όταν είμαστε ενωμένοι», σημείωσε η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου για την εθνική επέτειο.

«Είναι μεγάλη η ευγνωμοσύνη μας στις Ένοπλες Δυνάμεις που εγγυώνται την ασφάλειά μας και προασπίζονται την πατρίδα απέναντι σε κάθε απειλή. Από το υψηλό φρόνημα και την ετοιμότητά τους αντλούμε παράδειγμα ευθύνης και ομοψυχίας», συμπλήρωσε η ίδια.

Ιδιαίτερη στιγμή κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης αποτέλεσε το μήνυμα που εκφώνησε μέσω ασυρμάτου ο πιλότος του αεροσκάφους F-16 της ομάδας «Ζευς» της Πολεμικής Αεροπορίας, που πραγματοποίησε ελιγμούς στον ουρανό της Θεσσαλονίκης.

«Ελληνίδες, Έλληνες χρόνια πολλά, Πέρασαν 81 χρόνια από τότε που η ελληνική ψυχή βρέθηκε στο μάτι των εχθρών πάλεψε και νίκησε», είπε ο πιλότος του F-16, αναφέροντας τον στίχο του Κωστή Παλαμά από το ποίημα «Στ’ άρματα» «η μεγαλοσύνη στα έθνη δε μετριέται με το στρέμμα, με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται και με το αίμα».

Με τον πιλότο του μαχητικού αεροσκάφους συνομίλησε μέσω ασυρμάτου η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη της ελληνικής Πολιτείας προς τις Ένοπλες Δυνάμεις για το έργο τους.

Εν συνεχεία, δύο αλεξιπτωτιστές πραγματοποίησαν πτώση από αεροσκάφος και προσγειώθηκαν μπροστά στην εξέδρα των επισήμων, με τον έναν εξ αυτών να παραδίδει την ελληνική σημαία στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στην ημερήσια διαταγή του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος σημείωσε ότι «η σημερινή επέτειος συγκινεί και εμπνέει με τα υψηλού συμβολισμού νοήματά της, διδάσκοντας με έναν μοναδικό τρόπο που νοηματοδοτεί το παρόν και προδιαγράφει το μέλλον, στέλνοντας σαφή και ξεκάθαρα μηνύματα προς κάθε ενδιαφερόμενο παραλήπτη».

«Το ακατάβλητο πνεύμα του μετώπου που έφερε τότε στην πατρίδα τη νίκη εμπνέει, συγκινεί και κινητοποιεί τις ψυχικές δυνάμεις του έθνους μέχρι και σήμερα» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Τη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων επισήμων, ο Υπουργός Άμυνας της Ελλάδας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου, Χαράλαμπος Πετρίδης, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, ο Υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, ο βουλευτής Στράτος Σιμόπουλος ως εκπρόσωπος του προέδρου της Βουλής, ο Πρόεδρος της «Ελληνικής Λύσης», Κυριάκος Βελόπουλος, ο βουλευτής Σωκράτης Φάμελλος ως εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΙΝΑΛ, Μανώλης Χριστοδουλάκης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Απόστολος Αβδελάς, βουλευτές, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη στη μαθητική παρέλαση στο Παλαιό Φάληρο, ενώ προηγουμένως παρακολούθησε τη δοξολογία για την επέτειο του «Όχι» και κατέθεσε στεφάνι.

«Τιμούμε σήμερα αυτούς οι οποίοι αγωνίστηκαν κόντρα στο φασισμό και στον κατακτητή και η φετινή επέτειος της 28ης Οκτωβρίου συμπίπτει με τον εορτασμό των 200 ετών από την έναρξη του αγώνα για την ελευθερία των Ελλήνων», ανέφερε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

«Η Ελλάδα σήμερα είναι πιο ισχυρή. Είναι πιο ισχυρή γεωπολιτικά με εκσυγχρονισμένες Ένοπλες Δυνάμεις, με διεθνείς συμμαχίες, μια χώρα η οποία τείνει χείρα φιλίας σε όλους ταυτόχρονα όμως είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Η Ελλάδα σήμερα είναι πιο ισχυρή οικονομικά με ανάπτυξη για όλους, με επενδύσεις που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, με μειωμένους φόρους που βελτιώνουν το διαθέσιμο εισόδημα όλων των Ελλήνων», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Εύχομαι και ελπίζω να μπορέσουμε να πορευτούμε σε αυτό το μέλλον με την ενότητα που οι καιροί απαιτούν και να έχουμε πάντα την ευθυκρισία να ξεχωρίζουμε τα χρήσιμα «ναι» από τα αναγκαία «όχι». Χρόνια Πολλά σε όλες τις Ελληνίδες, σε όλους τους Έλληνες με αισιοδοξία και με αυτοπεποίθηση για ένα καλύτερο αύριο», κατέληξε.

Πηγή:ΚΥΠΕ