Home Featured Ρωσικό “Ναι” για διάλογο με την Ουκρανία – Μια ανάσα από την καρδιά του Κιέβου ο στρατός

Ρωσικό “Ναι” για διάλογο με την Ουκρανία – Μια ανάσα από την καρδιά του Κιέβου ο στρατός

0
Ρωσικό “Ναι” για διάλογο με την Ουκρανία – Μια ανάσα από την καρδιά του Κιέβου ο στρατός

Η ολομέτωπη επίθεση των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα. Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε πως έχει μπλοκάρει το Κίεβο από τα δυτικά και έχει αναλάβει τον έλεγχο του κοντινού αεροδρομίου, όπου έχουν πέσει και αλεξιπτωτιστές.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι απήθυνε προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν κάλεσμα για διαπραγματεύσεις, το οποίο αποδέχθηκε λίγο αργότερα η Μόσχα δια του Πεσκώφ ανακοινώνοντας ότι είναι έτοιμη να στείλει αντιπροσωπεία στο Μινσκ για συνομιλίες με την Ουκρανία.

Η Ουκρανία επιθυμεί την ειρήνη και είναι έτοιμη για συνομιλίες με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης ενός ουδέτερου καθεστώτος σε ό,τι αφορά το ΝΑΤΟ, δήλωσε σήμερα ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας.

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι «ο εχθρός» βρίσκεται στην περιοχή Όμπολον, περίπου 9 χιλιόμετρα από το κέντρο της πρωτεύουσας και την ουκρανική Βουλή. Ενθαρρύνει επίσης τους κατοίκους να φτιάξουν κοκτέιλ μολότοφ για να αμυνθούν, ενώ συστήνει στους πολίτες να αναζητήσουν καταφύγιο. «Ειρηνικοί πολίτες – Να προσέχετε. Μην βγαίνετε από το σπίτι σας».

Νωρίτερα σήμερα οι ουκρανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι μάχονται εναντίον μονάδων ρωσικών τεθωρακισμένων σε δύο πόλεις, τη Ντίμερ και τη Ιβανκίβ, που βρίσκονται αντίστοιχα 45 και 80 χιλιόμετρα βόρεια του Κιέβου.
Το γενικό επιτελείου στρατού της Ουκρανίας επεσήμανε εξάλλου ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ελέγχουν το στρατιωτικό αεροδρόμιο Αντόνοφ στο Γκοστομέλ, προ των πυλών του Κιέβου, το οποίο χθες είχε δεχθεί επίθεση από ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες απωθήθηκαν.

Ουκρανικές πηγές ανακοίνωσαν ότι υπάρχουν νεκροί από την ρουκέτα που έπληξε στις 4:25 τα ξημερώματα κατά συνοριοφυλάκων.

Αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας δήλωσε ότι ρωσικό μαχητικό κατερρίφθη στην περιοχή Νταρνίτσκι του Κιέβου. Από τα συντρίμμια χτυπήθηκε συγκρότημα διαμερισμάτων.

Στρατιωτικοί στόχοι δέχθηκαν πλήγματα σε πολλά σημεία της Ουκρανίας και καταστράφηκαν σημαντικές υποδομές, ενώ εκρήξεις σημειώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, μέσα και γύρω από την ουκρανική πρωτεύουσα . Οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται μια ανάσα από την πόλη, την οποία φέρεται να έχουν περικυκλώσει στην προσπάθειά τους να την καταλάβουν.

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως ο στρατος ανατίναξε γέφυρα, περίπου 50 χιλιόμετρα βόρεια του Κιέβου, για να ανακόψει την επέλαση των ρωσικών δυνάμεων.

Στην Ουκρανία, τουλάχιστον 137 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πάνω 300 τραυματίστηκαν, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, ανέφερε ο πρόεδρος Ζελένσκι, κηρύσσοντας γενική επιστράτευση, ενώ σημείωσε ότι η χώρα του «αφέθηκε μόνη», και ζήτησε την υποστήριξη της ΕΕ για την ανάπτυξη ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στη χώρα του. Παράλληλα είπε ότι Ρώσοι στρατιωτικοί έχουν παρεισφρήσει στο Κίεβο και κάλεσε τους κάτοικους να επαγρυπνούν και να τηρούν την απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας.

Σε νεότερο διάγγελμά του ο Ζελένσκι καλώντας τους δυτικούς συμμάχους να βοηθήσουν τη χώρα του και να σταματήσουν τη βάναυση επίθεση της Ρωσίας, υπογραμμίζοντας ότι οι κυρώσεις δεν αρκούν, όπως φάνηκε. «Σήμερα το πρωί υπερασπιζόμαστε τη χώρα μας μόνοι μας. Όπως και χθες, οι πιο ισχυρές δυνάμεις του κόσμου παρακολουθούν από μακριά», είπε ο Ζελένσκι σε νέο μαγνητοσκοπημένο διάγγελμά του, σημειώνοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις εισβολής στοχεύουν περιοχές αμάχων, και επαίνεσε τους συμπατριώτες του για τον «ηρωισμό» τους και διαβεβαιώνοντας ότι το Κίεβο κάνει «ό,τι είναι δυνατό» για να τους προστατεύσει.
«Τα ουκρανικά συστήματα αεράμυνας υπερασπίζονται τους ουρανούς μας», είπε. «Οι Ουκρανοί επιδεικνύουν ηρωισμό».

Το Κρεμλίνο κάλεσε την κυβέρνηση του Ζελένσκι να παραδοθεί, ενώ ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε χθες, την ετοιμότητά του να συμμετάσχει σε συζητήσεις με τον Ουκρανό ομόλογό του, με επίκεντρο την εγγύηση εγκατάστασης ενός ουδέτερου καθεστώτος και την υπόσχεση ότι δεν θα υπάρχουν όπλα στο έδαφός του.

Την ίδια ώρα, η οργή της Δύσης μετά την εισβολή της Ρωσίας σε ουκρανικά εδάφη μεταφράζεται σε σκληρές κυρώσεις προς τη Μόσχα από ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση, Βρετανία και ΝΑΤΟ. Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να επιβάλουν νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας, βάζοντας στο «στόχαστρο» τους κλάδους της οικονομίας, της ενέργειας και των μεταφορών.

Οι ηγέτες των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ θα πραγματοποιήσουν σήμερα, Παρασκευή, τηλεδιάσκεψη κορυφής, προκειμένου να αναλύσουν την πορεία που πρέπει να ακολουθήσουν». Μάλιστα όπως δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ «πρέπει να απαντήσουμε με ανανεωμένη αποφασιστικότητα και ακόμη μεγαλύτερη ενότητα».

Κυρώσεις κατά της Ρωσίας ανακοίνωσε ο Μπόρις Τζόνσον λέγοντας ότι στη G7 συμφωνήσαμε να μεγιστοποιήσουμε το οικονομικό τίμημα που πρέπει να πληρώσει ο Πούτιν. Όπως είπε το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοινώνει το μεγαλύτερο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων και της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζάς της, VTB.

Πηγή:www.ertnews.gr