Home Featured Σειρήνες και εκρήξεις ακούγονταν και πάλι στο Κίεβο μετά το τέλος των συνομιλιών

Σειρήνες και εκρήξεις ακούγονταν και πάλι στο Κίεβο μετά το τέλος των συνομιλιών

0
Σειρήνες και εκρήξεις ακούγονταν και πάλι στο Κίεβο μετά το τέλος των συνομιλιών

Εκρήξεις ακούγονταν στο Κίεβο μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών αξιωματούχων στα σύνορα με τη Λευκορωσία.

Σε αναρτήσεις στο Twitter του Νexta_tv παρουσιάζονται σχετικά βίντεο ενώ μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι ο δήμαρχος του Μπρόβαρι -που βρίσκεται στην περιφέρεια του Κιέβου- μιλά για αεροπορική επιδρομή.

Σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες των δυο πλευρών σύμφωνα με το πρακτορείο RIA που επικαλείται σύμβουλο του Ουκρανού προέδρου οι αξιωματούχοι και των χωρών θα συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις στις πρωτεύουσες τους πριν την έναρξη δεύτερου γύρου των διαπραγματεύσεων.

Μέλος της αντιπροσωπείας τη Ουκρανίας ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις ήταν δύσκολες και ότι η ρωσική πλευρά ήταν μεροληπτική. Σε ανάρτηση στο Twitter ο Ουκρανός προεδρικός σύμβουλος, Mykhailo Podolyak, μετά τη συμμετοχή του στις συνομιλίες ανέφερε ότι «η ρωσική πλευρά, δυστυχώς, εξακολουθεί να έχει μια πολύ μεροληπτική άποψη των καταστροφικών διαδικασιών που έχει ξεκινήσει». Επίσης, ο Ουκρανός πρόεδρος υπέγραψε σήμερα αίτηση για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ.

Η συμφωνία Μόσχας-Κιέβου για έναρξη διαπραγματεύσεων ήρθε την ώρα που ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν έδινε εντολή να τεθούν σε επιφυλακή οι πυρηνικές δυνάμεις της χώρας επικαλούμενος την εχθρική στάση της Δύσης. Ο Ουκρανός Πρόεδρος Ζελένκσι συμφώνησε “χωρίς να τρέφει ελπίδες” όπως είπε, δηλώνοντας ότι έχει λάβει την διαβεβαίωση Λουκασένκο ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω μετακίνση στρατευμάτων απο τη Λευκορωσία στην Ουκρανία. Ωστόσο, η Λευκορωσία ετοιμάζεται να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία για να βοηθήσει τη Ρωσία, όπως μεταδίδει η Washington Post, επικαλούμενη Αμερικανό αξιωματούχο.

Η στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία εισήλθε στην πέμπτη της ημέρα με μάχες στους δρόμους της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας, το Χάρκοβο, και στρατεύματα να πλησιάζουν την πρωτεύουσα, Κίεβο. Ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε ωστόσο ότι η Ρωσία “επιβράδυνε τον ρυθμό της επίθεσης” εν όψει των συνομιλιών. “Οι Ρώσοι κατακτητές επιβράδυναν τον ρυθμό της επίθεσης, αλλά εξακολουθούν να προσπαθούν να σημειώσουν νίκες σε κάποιες περιοχές“, επεσήμανε το γενικό επιτελείο στρατού της Ουκρανίας.

Επίσης, οι ρωσικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τις πόλεις Μπερντιάνσκ και Ενερχοντάρ στην περιοχή Ζαπορίζια, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, όπως και την περιοχή γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, μετέδωσε σήμερα το Interfax, επικαλούμενο ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας. Η λειτουργία του πυρηνικού σταθμού συνεχίζεται κανονικά, διευκρίνισε.

Πάντως, η κρατική πυρηνική εταιρεία της Ουκρανίας Energoatom διέψευσε τις πληροφορίες ότι η Ρωσία έχει αναλάβει τον έλεγχο του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, τον μεγαλύτερο στην Ευρώπη, μετέδωσε το Ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Σφοδρές συγκρούσεις συνεχίζονται γύρω από το Τσερνίχιβ, μια πόλη στη βόρεια Ουκρανία, και τη Χαρκίβ, επεσήμανε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας σε ανάρτησή του στο Twitter, τονίζοντας ότι και οι δύο πόλεις παραμένουν υπό ουκρανικό έλεγχο. Νωρίτερα ένας πύραυλος έπληξε πολυκατοικία στο κέντρο του Τσερνίχιβ. Ξέσπασε φωτιά και δύο όροφοι τυλίχθηκαν στις φλόγες. Ο αριθμός των τραυματιών είναι προς το παρόν άγνωστος.

Η προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων στο Κίεβο καθυστερεί λόγω επιμελητειακών λαθών και της ισχυρής αντίστασης των Ουκρανών, ανακοίνωσε σήμερα το βρετανικό υπουργείο Άμυνας. «Το μεγαλύτερο μέρος των χερσαίων δυνάμεων του (Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν παραμένει περισσότερα από 30 χιλιόμετρα βόρεια του Κιέβου και η προέλασή τους καθυστερεί επειδή οι ουκρανικές δυνάμεις υπερασπίζονται το αεροδρόμιο Χοστομέλ, έναν από τους βασικούς στόχους των Ρώσων ήδη από την πρώτη ημέρα των συγκρούσεων», πρόσθεσε το υπουργείο.

Ο στρατός της Ρωσίας διαβεβαίωσε σήμερα ότι οι άμαχοι μπορούν να εγκαταλείψουν “ελεύθερα” το Κίεβο, πρωτεύουσα της Ουκρανίας, κατηγορώντας παράλληλα τις ουκρανικές αρχές ότι τους χρησιμοποιούν σαν ανθρώπινες ασπίδες. “Όλοι οι άμαχοι της πόλης μπορούν να εγκαταλείψουν την ουκρανική πρωτεύουσα ελεύθερα μέσω του αυτοκινητόδρομου Κίεβο- Βασίλκιβ“, στο νοτιοδυτικό τμήμα του Κιέβου, δήλωσε ο Ιγκόρ Κονατσένκοφ εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείο Άμυνας.

Το μεγαλύτερο αεροπλάνο στον κόσμο, το ουκρανικό φορτηγό Antonov-225, καταστράφηκε από ρωσικά πλήγματα σε αεροδρόμιο κοντά στη πρωτεύουσα, στη διάρκεια σκληρών μαχών, ανακοίνωσε σήμερα το Κίεβο.

Πηγή:www.ertnews.gr