Home Featured Το 1,5 εκατομμύριο αναμένεται να φθάσουν οι Ουκρανοί πρόσφυγες, για σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις προειδοποιεί το ΔΝΤ

Το 1,5 εκατομμύριο αναμένεται να φθάσουν οι Ουκρανοί πρόσφυγες, για σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις προειδοποιεί το ΔΝΤ

0
Το 1,5 εκατομμύριο αναμένεται να φθάσουν οι Ουκρανοί πρόσφυγες, για σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις προειδοποιεί το ΔΝΤ

Ο αριθμός των Ουκρανών προσφύγων αναμένεται να φθάσει το 1,5 εκατομμύριο την Κυριακή, καθώς η Ρωσία συνεχίζει την επίθεσή της 11 ημέρες μετά την εισβολή στην Ουκρανία και το Κίεβο πιέζει για περαιτέρω δράση της Δύσης, συμπεριλαμβανομένων της επιβολής περισσότερων κυρώσεων και παροχής όπλων.

Η Μόσχα και το Κίεβο αντάλλαξαν κατηγορίες σχετικά με την αποτυχημένη κατάπαυση του πυρός το Σάββατο που θα επέτρεπε στους αμάχους να εγκαταλείψουν τη Μαριούπολη και τη Βολνοβάχα, δύο πόλεις της νότιας Ουκρανίας που πολιορκούνται από τις ρωσικές δυνάμεις. Οι Ουκρανοί που μπόρεσαν να διαφύγουν μετέβησαν στη γειτονική Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και αλλού.

Ουκρανοί διαπραγματευτές δήλωσαν ότι ένας τρίτος γύρος συνομιλιών με τη Ρωσία για την κατάπαυση του πυρός θα συνεχιστεί τη Δευτέρα.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα το βράδυ του Σαββάτου, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τους κατοίκους των περιοχών που κατέχουν τα ρωσικά στρατεύματα να πολεμήσουν, ενώ ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επανέλαβε νωρίτερα ότι επιθυμεί μια ουδέτερη Ουκρανία που θα έχει «αποστρατιωτικοποιηθεί» και «αποναζιστικοποιηθεί» και παρομοίασε τις δυτικές κυρώσεις «με κήρυξη πολέμου».

Η Ουκρανία και οι δυτικές χώρες έχουν καταγγείλει ως αβάσιμη την πρόφαση του Πούτιν για την εισβολή που εξαπέλυσε στις 24 Φεβρουαρίου και έχουν επιβάλει σαρωτικές κυρώσεις με στόχο την απομόνωση της Μόσχας και τον ακρωτηριασμό της οικονομίας της.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα, μετά τη συνάντησή του με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στα σύνορα Ουκρανίας-Πολωνίας, δήλωσε ότι αναμένει νέες κυρώσεις και νέα όπλα για την Ουκρανία τις επόμενες ημέρες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δηλώσει ότι θα δώσουν στην Ουκρανία περισσότερα όπλα και έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι θα μπορούσαν να κλιμακώσουν τις κυρώσεις, με τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να ζητά 10 δισεκατομμύρια δολάρια έκτακτης χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Η Ουάσινγκτον συνεργάζεται με την Πολωνία καθώς η Βαρσοβία εξετάζει αν θα παράσχει μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία, δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου αργά το Σάββατο, αν και οι προκλήσεις παραμένουν δεδομένης της αμφισβήτησης του εναέριου χώρου.

Στη Χερσώνα της νότιας Ουκρανίας, τη μόνη περιφερειακή πρωτεύουσα που έχει αλλάξει χέρια μετά την εισβολή, αρκετές χιλιάδες διαδήλωσαν το Σάββατο στην κεντρική πλατεία της πόλης, φωνάζοντας «η Χερσώνα είναι Ουκρανία» και απαιτώντας την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων.

Οι ανησυχίες για τους πυρηνικούς κινδύνους παραμένουν μετά την κατάληψη από τη Ρωσία του πυρηνικού σταθμού της Ουκρανίας στη Ζαπορίζια, με κορυφαίο Αμερικανό αξιωματούχο να δηλώνει την Παρασκευή ότι τα ρωσικά στρατεύματα βρίσκονταν 32 χιλιόμετρα από τη δεύτερη μεγαλύτερη πυρηνική εγκατάσταση της Ουκρανίας.

Η Ρωσία προειδοποίησε εκ νέου την ΕΕ και το ΝΑΤΟ να σταματήσουν την «παροχή οπλικών συστημάτων τελευταίας τεχνολογίας» στο Κίεβο, δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, σύμφωνα με το πρακτορείο RIA.

Ο Πούτιν, σε ένα από τα πολλά διατάγματα που υπέγραψε το Σάββατο, έδωσε επίσης στην κυβέρνησή του προθεσμία δύο ημερών για να καταρτίσει έναν κατάλογο των χωρών που εμπλέκονται σε «μη φιλικές πράξεις» προς τη Ρωσία, μετέδωσαν τα πρακτορεία ειδήσεών της χώρας.

Οικονομία-προειδοποιήσεις ΔΝΤ

Στον οικονομικό τομέα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία θα έχει «σοβαρές επιπτώσεις» στην παγκόσμια οικονομία, όπως αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και των σιτηρών, ενώ δήλωσε ότι θα αξιολογήσει το αίτημα του Κιέβου για χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης ύψους 1,4 δισ. δολαρίων ήδη από την επόμενη εβδομάδα.

Πολλοί Ρώσοι πολίτες που ταλανίζονται από την πτώση της αξίας του ρουβλιού κατά 30%, τους περιορισμούς στις μεταφορές χρημάτων και την αποχώρηση ολοένα και περισσότερων δυτικών εταιρειών, από την ΙΚΕΑ έως τη Microsoft, έχουν εκφράσει φόβο για το οικονομικό τους μέλλον. Η εταιρεία λογισμικού Adobe σταμάτησε τις πωλήσεις στη Ρωσία, ενώ η κατασκευάστρια του παιχνιδιού Fortnite, Epic Games, δήλωσε ότι θα σταματήσει το εμπόριο με τη Ρωσία, αλλά δεν θα εμποδίσει την πρόσβαση στα παιχνίδια της, λέγοντας ότι ο κόσμος πρέπει να κρατήσει όλες τις γραμμές επικοινωνίας ανοιχτές.

Τέλος, ο Ίλον Μασκ υποσχέθηκε να παραδώσει περισσότερα τερματικά δορυφορικού διαδικτύου Starlink στην Ουκρανία την επόμενη εβδομάδα, όπως δήλωσε ο Ζελένσκι το Σάββατο. Η κίνηση αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει στην ενίσχυση της πρόσβασης της Ουκρανίας στο διαδίκτυο, αλλά ενέχει επίσης πιθανούς κινδύνους για την ασφάλεια, λένε οι ειδικοί.

Πηγή:ΚΥΠΕ