Home Featured Οι τελευταίες εξελίξεις στο Ουκρανικό

Οι τελευταίες εξελίξεις στο Ουκρανικό

0
Οι τελευταίες εξελίξεις στο Ουκρανικό

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές αναμένεται να επανεκκινήσουν τη Δευτέρα με τηλεδιάσκεψη, σύμφωνα με τους Ουκρανούς διαπραγματευτές και το Κρεμλίνο, μετά που και οι δύο πλευρές κάνουν λόγο για πρόοδο σε προηγούμενους γύρους, που στοχεύει στο να τελειώσει η σύρραξη που κρατά πάνω από δυο βδομάδες.

Οι ΗΠΑ λένε ότι η Ρωσία θέλει τη βοήθεια της Κίνας

Η Ρωσία ζητά στρατιωτική και οικονομική βοήθεια από την Κίνα για τη σύρραξη στην Ουκρανία, αναφέρουν μέσα ενημέρωσης στις ΗΠΑ.

Η πρεσβεία της Κίνας στην Ουάσιγκτον δεν έχει υπόψη της τέτοια αιτήματα, τα οποία ανακοινώθηκαν λίγο μετά που ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι θα γίνει συνάντηση υψηλού επιπέδου αντιπροσωπείας των ΗΠΑ με υψηλά ιστάμενους Κινέζους αξιωματούχους στη Ρώμη, τη Δευτέρα.

Νωρίτερα, η Ουάσιγκτον προειδοποίησε το Πεκίνο να μη βοηθήσει τη Ρωσία να αποφύγει τις κυρώσεις.

Αποκλεισμός Μαύρης θάλασσας

Το Υπουργείο Άμυνας της της Βρετανίας λέει ότι η Ρωσία έχει επιβάλει ναυτικό αποκλεισμό στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, «αποκλείοντας αποτελεσματικά την Ουκρανία από το διεθνές εμπόριο». «Οι ρωσικές ναυτικές δυνάμεις συνεχίζουν να διενεργούν πυραυλικές επιθέσεις εναντίον στόχων σε ολόκληρη την Ουκρανία», είπε.

Σχεδόν 2.200 θάνατοι στη Μαριούπολη

Σχεδόν 2.200 κάτοικοι της πολιορκημένης πόλης της Ουκρανίας Μαριούπολης έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των εχθροπραξιών, λένε οι τοπικές αρχές, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό σχεδόν κατά 1.000 από την Τετάρτη.

Η Μαριούπολη αντιμετωπίζει “το χειρότερο δυνατόν σενάριο” αν οι αντιμαχόμενες πλευρές δεν φτάσουν άμεσα σε μία “συγκεκριμένη ανθρωπιστική συμφωνία”, προειδοποιεί η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.

Η Τουρκία έχει ζητήσει από τη Ρωσία να βοηθήσει να διασφαλιστεί η ασφάλεια των πολιτών της πολιορκημένης πόλης, όπου έχουν αποτύχει πολλές προσπάθειες εκκένωσης πολιτών.

Ο Ζελένσκι προειδοποιεί το ΝΑΤΟ

Ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποιεί το ΝΑΤΟ ότι μπορεί να δει κράτη μέλη του να δέχονται ρωσική επίθεση, αν δεν κινηθούν για εφαρμογή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη χώρα.

Προειδοποιεί ότι “είναι θέμα χρόνου” πριν οι ρωσικοί πύραυλοι χτυπήσουν περιοχή του ΝΑΤΟ, μία μέρα μετά που 35 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις ρωσικές αεροεπιδρομές σε ένα στρατιωτικό πεδίο εκπαίδευσης έξω από το Λβιβ, κοντά στα σύνορα με την Πολωνία.

Η Ρωσία λέει ότι η επίθεση σκότωσε μέχρι 180 “ξένους μισθοφόρους”.

Ο Καντίροφ λέει ότι είναι στην Ουκρανία

Ο ισχυρός άνδρας της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ λέει ότι βρίσκεται στο Hostomel της Ουκρανίας, ένα αεροδρόμιο κοντά στο Κίεβο που κατελήφθη από τις ρωσικές δυνάμεις νωρίς στην εισβολή τους. Ο Τσετσένος πρώην αντάρτης που έγινε σύμμαχος της Μόσχας, ο οποίος έχει κατηγορηθεί για πολλές καταχρήσεις, καλεί την Ουκρανία να παραδοθεί «αλλιώς θα τελειώσετε».

Ο Πάπας προτρέπει να σταματήσει η «σφαγή»

Ο Πάπας Φραγκίσκος κάνει έκκληση για τον τερματισμό της «σφαγής» στην Ουκρανία, λέγοντας ότι δεν υπάρχει δικαιολογία για επιθέσεις σε αμάχους.

Μάχες μαίνονται έξω από το Κίεβο

Μάχες μαίνονται στα προάστια του Κιέβο, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις προχωρούν ακόμα πιο κοντά στην πρωτεύουσα.

Μόνο οι δρόμοι προς τον Νότο παραμένουν ανοιχτοί και το Κιέβο προετοιμάζεται να οργανώσει μια «αδυσώπητη άμυνα», σύμφωνα με το γραφείο του Ουκρανού Προέδρου. Το Bucha στα βορειοδυτικά κρατείται εξ ολοκλήρου από τις ρωσικές δυνάμεις μαζί με τμήματα του Irpin, λένε στο Γαλλικό Πρακτορείο οι Ουκρανοί στρατιώτες στο σημείο.

Σκοτώθηκε δημοσιογράφος από τις ΗΠΑ

Ένας δημοσιογράφος από τις ΗΠΑ σκοτώθηκε από σφαίρα στο Ιρπίν, όπως αναφέρουν γιατροί και μάρτυρες, έγινε ο πρώτος ξένος ρεπόρτερ που σκοτώθηκε μετά τη ρωσική εισβολή. Τα χαρτιά που βρέθηκαν στο σώμα του ρεπόρτερ τον προσδιορίζουν ως τον 50χρονο δημιουργό βίντεο ντοκιμαντέρ Brent Renaud.

Επανήλθε το ρεύμα στο Τσέρνομπιλ

Η ηλεκτρική ενέργεια έχει αποκατασταθεί στον ανενεργό πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ της Ουκρανίας που καταλήφθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις τις πρώτες ημέρες της εισβολής, δήλωσαν αξιωματούχοι ενέργειας στο Κίεβο.

Ωστόσο, η ΙΑΕΑ συνεχίζει να προειδοποιεί ότι το προσωπικό στο εργοτάξιο αντιμετωπίζει μια “τρομερή κατάσταση” επειδή δεν μπόρεσε να απομακρυνθεί.

Εκατοντάδες κρατούνται μετά από διαδηλώσεις στη Ρωσία

Η ρωσική αστυνομία συνέλαβε πάνω από 800 άτομα σε 37 πόλεις που διαδήλωναν για τη «στρατιωτική επιχείρηση» της Μόσχας στην Ουκρανία.

Σχεδόν 15.000 άνθρωποι αναφέρεται ότι έχουν συλληφθεί στις διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

Σχεδόν 2,7 εκατομμύρια πρόσφυγες

Σχεδόν 2,7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν φύγει εξαιτίας του πολέμου από την Ουκρανία, περισσότεροι από 100.000 από αυτούς τις τελευταίες 24 ώρες, λέει ο ΟΗΕ.

Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν πάει στην Πολωνία.

Πηγή:ΚΥΠΕ