Home Featured Η Ουκρανία απορρίπτει Ρωσικό Τελεσίγραφο να καταθέσει τα όπλα στη Μαριούπολη

Η Ουκρανία απορρίπτει Ρωσικό Τελεσίγραφο να καταθέσει τα όπλα στη Μαριούπολη

0
Η Ουκρανία απορρίπτει Ρωσικό Τελεσίγραφο να καταθέσει τα όπλα στη Μαριούπολη

Η Ουκρανία απέρριψε ρωσικό τελεσίγραφο να καταθέσουν οι δυνάμεις της τα όπλα πριν από τα ξημερώματα της Δευτέρας στη Μαριούπολη, όπου εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι έχουν παγιδευτεί σε μια πόλη που έχει ήδη καταστραφεί από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Ο ρωσικός στρατός είχε διατάξει τους Ουκρανούς που βρίσκονται μέσα στην πολιορκημένη πόλη να παραδοθούν έως τις 5 το πρωί, λέγοντας ότι όσοι το πράξουν θα τους επιτραπεί να φύγουν από ασφαλείς διαδρόμους. «Δεν μπορεί να τεθεί θέμα οποιασδήποτε παράδοσης, κατάθεσης των όπλων» στην πόλη, απάντησε η Ουκρανή αναπληρώτρια πρωθυπουργός Ιρίνα Βερεστσούκ. «Έχουμε ήδη ενημερώσει τη ρωσική πλευρά σχετικά με αυτό».

Η πόλης της Μαριούπολης, όπου ζούσαν 400.000 άνθρωποι πριν από τον πόλεμο, βρίσκεται υπό πολιορκία και συνεχείς βομβαρδισμούς, χωρίς τρόφιμα, φάρμακα, ηλεκτρικό ρεύμα ή πόσιμο νερό από τις πρώτες ημέρες της εισβολής.

Σε κάποιους ανθρώπους έχει επιτραπεί να βγουν έξω με ιδιωτικά αυτοκίνητα, αλλά οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν επιτρέψει σε αυτοκινητοπομπές ή λεωφορεία να φτάσουν στην πόλη για την εκκένωση αμάχων. Η Ουκρανία κατηγορεί επίσης τη Μόσχα ότι απελαύνει ορισμένους αμάχους από τη Μαριούπολη στη Ρωσία. «Κατεβάστε τα όπλα», δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Μιχαήλ Μιζίντσεφ, διευθυντής του ρωσικού Εθνικού Κέντρου Διαχείρισης Άμυνας, σε ενημέρωση που διανεμήθηκε από το Υπουργείο Άμυνας, ανακοινώνοντας το τελεσίγραφο. «Εγγυόμαστε ασφαλή διέλευση από τη Μαριούπολη για όλους όσους καταθέσουν τα όπλα τους».

Σε μια ενημέρωση των μυστικών υπηρεσιών τη Δευτέρα, το Υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας δήλωσε ότι η επίθεση της Ρωσίας στο Κίεβο έχει σταματήσει. Οι σφοδρές μάχες συνεχίζονταν κοντά στο Χοστόμελ, ένα προάστιο στα βορειοδυτικά της πόλης όπου η προέλαση της Ρωσίας έχει σταματήσει σε μεγάλο βαθμό από τις πρώτες ώρες του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου.

Το γραφείο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα ανέφερε ότι τουλάχιστον 902 άμαχοι είχαν σκοτωθεί μέχρι τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, αν και ο πραγματικός απολογισμός είναι πιθανότατα πολύ υψηλότερος. Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες δήλωσε ότι 10 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν εκτοπιστεί, συμπεριλαμβανομένων περίπου 3,4 εκατομμυρίων που έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες όπως η Πολωνία.

Οι ουκρανικές αρχές δήλωσαν ότι τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν από βομβαρδισμό που κατέστρεψε ένα εμπορικό κέντρο σε προάστιο του Κιέβου. Εκτός από τη Μαριούπολη, οι ανατολικές πόλεις Χάρκοβο, Σούμι και Τσερνίχοβ έχουν πληγεί περισσότερο από τις ρωσικές επιθέσεις.

Ο δήμαρχος του Χάρκοβο Ιγκόρ Τερέχοφ δήλωσε σε τηλεοπτικά σχόλια ότι εκατοντάδες κτίρια, πολλά από τα οποία κατοικίες, έχουν καταστραφεί στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας. «Η πόλη είναι ενωμένη, το Χάρκοβο θα επιβιώσει», δήλωσε ο Τερέχοφ, περιγράφοντας εκατοντάδες κτίρια που καταστράφηκαν. «Είναι αδύνατο να πούμε ότι οι χειρότερες μέρες είναι πίσω μας, βομβαρδιζόμαστε συνεχώς, υπήρξαν πάλι βομβαρδισμοί κατά τη διάρκεια της νύχτας».

Πηγή:ΚΥΠΕ