Home ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΙΕΘΝΗ Η φτωχή Μολδαβία προσφέρει στέγη στους Ουκρανούς πρόσφυγες, αλλά εκφράζονται φόβοι για τον αντίκτυπο

Η φτωχή Μολδαβία προσφέρει στέγη στους Ουκρανούς πρόσφυγες, αλλά εκφράζονται φόβοι για τον αντίκτυπο

0
Η φτωχή Μολδαβία προσφέρει στέγη στους Ουκρανούς πρόσφυγες, αλλά εκφράζονται φόβοι για τον αντίκτυπο

Περίπου 350.000 Ουκρανοί πρόσφυγες έφτασαν στη γειτονική Μολδαβία από την αρχή της εισβολής της Ρωσίας και υπολογίζεται ότι 93.000 ζήτησαν παραμονή.

Η φτωχή χώρα των 2,6 εκατομμυρίων όπου ο μέσος μισθός είναι περίπου 360 ευρώ το μήνα και περίπου το 12% ζει κάτω από το όριο της φτώχειας έδειξε απίστευτη αλληλεγγύη, ωστόσο η κατάσταση χειροτερεύει και μαζί με τον αντίκτυπο της πανδημίας, τα πράγματα δεν είναι εύκολα, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

“Η Μολδαβία έδειξε ένα πραγματικά αξιοσημείωτο παράδειγμα αλληλεγγύης”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ντίμα Αλ-Χάτιμπ, εκπρόσωπος στη Μολδαβία για το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNDP).

Υπολογίζεται ότι περίπου το 80 τοις εκατό όσων έχουν διαφύγει στη χώρα στεγάζονται σε οικογένειες εκεί. Ωστόσο, αυτή η κατάσταση, σε συνδυασμό με τις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου και της πανδημίας COVID-19, καθώς και της ενεργειακής κρίσης, θα έχει «βαρύ αντίκτυπο» στη Μολδαβία.

«Η πρόκληση είναι τεράστια», παραδέχεται ο Leonid Boaghi, ο νεαρός δήμαρχος του Σιρέτι στα κεντρικά της χώρας. Η πόλη είχε περίπου 7.000 κατοίκους από τους οποίους οι 1.500 έφυγαν για να βρουν δουλειά στο εξωτερικό. Τώρα έχει δεχθεί περίπου 60 Ουκρανούς.

«Οι Μολδαβοί συνηθίζουν να διατηρούν εφεδρικά τρόφιμα στο σπίτι, για κάθε ενδεχόμενο», λέει ο Δήμαρχος σημειώνοντας όμως ότι οι πόροι αυτοί εξαντλούνται.

Η ιδιοκτήτρια ενός εστιατορίου που μαγειρεύει για τους πρόσφυγες ανέφερε ότι έχει μαγειρέψει περισσότερα από 4.000 γεύματα για πρόσφυγες που θα διανεμηθούν στην πρωτεύουσα Κισινάου. «Έχουμε αρκετό φαγητό για άλλη μια εβδομάδα και μετά δεν ξέρω αν θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε», είπε.

Πηγή:ΚΥΠΕ