Home ΕΙΔΗΣΕΙΣ Για “εγκλήματα πολέμου” στην Ουκρανία που πρέπει να εξιχνιαστούν μίλησε ο Γερμανός Καγκελάριος

Για “εγκλήματα πολέμου” στην Ουκρανία που πρέπει να εξιχνιαστούν μίλησε ο Γερμανός Καγκελάριος

0
Για “εγκλήματα πολέμου” στην Ουκρανία που πρέπει να εξιχνιαστούν μίλησε ο Γερμανός Καγκελάριος
German Finance Minister Olaf Scholz delivers a speech during a budget debate at the German parliament, Bundestag, at the Reichstag building in Berlin, Germany, Tuesday, July 3, 2018. (AP Photo/Markus Schreiber)

Ο Καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, μίλησε την Πέμπτη το βράδυ για “εγκλήματα πολέμου” στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι τα γεγονότα πρέπει να εξιχνιαστούν και οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν.

Τόνισε ότι ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, “δεν καταστρέφει μόνο την Ουκρανία, αλλά και την ίδια του τη χώρα” και ανακοίνωσε ότι οι πρόσφυγες από τη εμπόλεμη περιοχή θα απολαμβάνουν από την 1η Ιουνίου όλα τα προνόμια και τα επιδόματα της βασικής ασφάλισης στη Γερμανία.

Η ομοσπονδία θα διαθέσει ποσό ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ στα κρατίδια προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες υποδοχής, φιλοξενίας και ενσωμάτωσης των δεκάδων χιλιάδων Ουκρανών που αναζητούν καταφύγιο στη Γερμανία, δήλωσε ο κ. Σολτς μετά το τέλος της διάσκεψης με τους Πρωθυπουργούς των ομόσπονδων κρατιδίων για τον συντονισμό της διαχείρισης του προσφυγικού κύματος.

“Είναι σαφές ότι πρόκειται για μια μεγάλη κοινότητα αλληλεγγύης”, είπε χαρακτηριστικά, αλλά απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με το πόσους πρόσφυγες εκτιμά το Βερολίνο ότι θα χρειαστεί τελικά να φιλοξενήσει η Γερμανία.

“Δεν μπορεί να το πει κανείς αυτό (…) πρέπει να προετοιμαστούμε για όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και για έναν πόλεμο που θα διαρκέσει περισσότερο”, δήλωσε, και σημείωσε ότι το αργότερο τον Νοέμβριο η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί και θα ληφθούν τα αναγκαία μέτρα ενόψει του 2023.

“Ίσως ο πόλεμος να μην διαρκέσει πολύ ακόμη και να επιστρέψουν (στην Ουκρανία) πολλοί άνθρωποι που έχουν βρει καταφύγιο στη Γερμανία και Ευρώπη. Αλλά μπορεί η κατάσταση να αποδειχθεί πολύ διαφορετική. Κανείς δεν είναι σε θέση να κάνει ρεαλιστική εκτίμηση αυτή τη στιγμή”, ανέφερε, τονίζοντας ότι στην Ευρώπη υπάρχει αλληλεγγύη για την υποδοχή των προσφύγων και πολλοί πλέον έχουν αντιληφθεί ότι “η μετανάστευση και οι πρόσφυγες δεν είναι πάντα πρόβλημα μόνο των άλλων”.

Στο μεταξύ, η Κυβέρνηση της Ιαπωνίας ανακοίνωσε πως θα μειώσει προοδευτικά και εν καιρώ θα τερματίσει τις εισαγωγές άνθρακα από τη Ρωσία, ενώ θα προχωρήσει στην επιβολή περαιτέρω κυρώσεων στη Μόσχα σε αντίποινα για τον πόλεμο στην Ουκρανία, σε συντονισμό με τους συμμάχους της στη Δύση.

Ο Ιάπωνας Υπουργός Βιομηχανίας, Κόιτσι Χαγκιούντα, εξήγησε, μιλώντας στον Τύπο, ότι το Τόκιο θα μειώσει προοδευτικά τις εισαγωγές ρωσικού άνθρακα και εννοεί να τις σταματήσει τελείως στο μέλλον.

Ο Πρωθυπουργός, Φουμίο Κισίντα, εξάλλου ανήγγειλε ότι θα επιβληθούν περαιτέρω κυρώσεις, κάνοντας λόγο -για πρώτη φορά- περί “εγκλημάτων πολέμου” στην Ουκρανία από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, διαβεβαιώνοντας πως η κυβέρνησή του βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τις υπόλοιπες χώρες της G7.

Στη Ρωσία αναλογούσε το 11% των συνολικών εισαγωγών άνθρακα που έκανε η Ιαπωνία το 2021, σύμφωνα με κυβερνητικά δεδομένα. Η Ρωσία ήταν την ίδια χρονιά ο πέμπτος μεγαλύτερος προμηθευτής αργού πετρελαίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) της Ιαπωνίας.

Πηγή:ΚΥΠΕ