Home Featured Η Ρωσία διατείνεται πως κυρίευσε όλη την περιφέρεια της Χερσώνας, νέες εκρήξεις στην Μπιέλγκοροντ-Ο Πόλεμος μπορεί να συνεχιστεί όλο το 2022

Η Ρωσία διατείνεται πως κυρίευσε όλη την περιφέρεια της Χερσώνας, νέες εκρήξεις στην Μπιέλγκοροντ-Ο Πόλεμος μπορεί να συνεχιστεί όλο το 2022

0
Η Ρωσία διατείνεται πως κυρίευσε όλη την περιφέρεια της Χερσώνας, νέες εκρήξεις στην Μπιέλγκοροντ-Ο Πόλεμος μπορεί να συνεχιστεί όλο το 2022

Ο ρωσικός στρατός υποστήριξε χθες Τρίτη πως κατέγραψε εδαφικά κέρδη στην ανατολική και στη νότια Ουκρανία, ιδίως καταλαμβάνοντας την περιφέρεια της Χερσώνας.

«Ο ρωσικός στρατός πήρε τον έλεγχο ολόκληρης της περιφέρειας της Χερσώνας, τμημάτων των περιφερειών του Χαρκόβου, της Ζαπορίζιας και του Μικολάιφ, καθώς και μεγάλων τμημάτων των (σ.σ. αυτοανακηρυγμένων) Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ», δήλωσε ο υποστράτηγος Μιχαήλ Μιζίντσεφ.

Η ομαλότητα αποκαθίσταται στις περιοχές που καταλήφθηκαν, επιδιορθώνονται υποδομές και άρχισε σπορά, σύμφωνα με τον ίδιο Ρώσο ανώτερο αξιωματικό. Τον ισχυρισμό της Μόσχας για την Χερσώνα όμως διέψευσε χθες ο διοικητής των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή: κατ’ αυτόν, γραμμές άμυνας συνεχίζουν να βρίσκονται μέσα στην περιφέρεια και οι Ρώσοι δεν έχουν καταφέρει να τις διασπάσουν. Είναι αδύνατο οι ισχυρισμοί των αντιμαχόμενων πλευρών να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι κατέστρεψε τέσσερις αποθήκες όπλων των ουκρανικών δυνάμεων στη Σλοβιάνσκ από αέρος. Συνολικά, η ρωσική Πολεμική Αεροπορία βομβάρδισε 32 στρατιωτικούς στόχους, ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ. Ακόμη επλήγησαν 33 στόχοι από πυροβολικό ή πυραύλους, σύμφωνα με τον ίδιο, ανάμεσά τους συγκεντρώσεις στρατευμάτων, θέσεις του πυροβολικού, συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, αποθήκες πυρομαχικών και όπλων.

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας μίλησε για περίπου 200 ουκρανούς στρατιωτικούς νεκρούς και 40 στρατιωτικά οχήματα που καταστράφηκαν. Είναι αδύνατο οι πληροφορίες αυτές να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Νέες εκρήξεις στην Μπιέλγκοροντ, αποθήκη πυρομαχικών στις φλόγες

Σειρά εκρήξεων σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στη ρωσική πόλη Μπιέλγκοροντ, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Βιάτσεσλαβ Γκλάντκοφ, διευκρινίζοντας πως ξέσπασε πυρκαγιά σε αποθήκη πυρομαχικών κοντά στην πόλη. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, δεν τραυματίστηκε κανείς άμαχος εξαιτίας των εκρήξεων και της πυρκαγιάς στο χωριό Στάραγια Νελίντοφκα. Ο κ. Γκλάντκοφ δεν διευκρίνισε εάν οι εκρήξεις και η πυρκαγιά οφείλονταν σε ουκρανική επιδρομή.

Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη ταραγμένη νύχτα στην περιοχή. Το προηγούμενο βράδυ ανακοινώθηκε ότι ουκρανικές δυνάμεις βομβάρδισαν δύο χωριά, με δύο άμαχους να τραυματίζονται στο ένα από αυτά. Η περιφέρεια Μπιέλγκοροντ γειτονεύει με τις περιφέρειες Λουγκάνσκ, Σούμι και Χάρκοβο της Ουκρανίας, όπου μαίνονται σφοδρές μάχες αφότου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου.

Ο Πούτιν συμφωνεί «επί της αρχής» για την απομάκρυνση αμάχων από το εργοστάσιο Azovstal.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συμφώνησε «επί της αρχής» για την απομάκρυνση αμάχων από το εργοστάσιο χάλυβα Azovstal, στη Μαριούπολη, με τη συνδρομή του ΟΗΕ και της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, όπως αναφέρει ανακοίνωση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. «Θα ακολουθήσουν συζητήσεις μεταξύ του Γραφείου του ΟΗΕ για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων και του ρωσικού υπουργείου Άμυνας», αναφέρει η ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση που είχε στη Μόσχα ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Αντόνιο Γκουτέρες με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Πούτιν φέρεται να εξέφρασε στον Γκουτέρες την ελπίδα ότι οι διαπραγματεύσεις με την ουκρανική πλευρά θα έχουν «θετικό αποτέλεσμα». Νωρίτερα ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών είχε καλέσει τη Μόσχα και το Κίεβο να εργαστούν σε συντονισμό με τον ΟΗΕ για το άνοιγμα «ανθρωπιστικών διαδρόμων» στην Ουκρανία, με σκοπό την απομάκρυνση του άμαχου πληθυσμού από περιοχές όπου μαίνονται οι εχθροπραξίες. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ απέρριψε πρόταση του Κιέβου για τη διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών στη Μαριούπολη.

Ο Ζελένσκι κατηγορεί τη Ρωσία ότι κατά την κατάληψη του Τσερνόμπιλ έφερε τον κόσμο «στο χείλος της καταστροφής»

Ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Μόσχα ότι στην αρχή της ρωσικής εισβολής έφερε τον κόσμο «στο χείλος της καταστροφής» με την κατάληψη του σταθμού του Τσερνόμπιλ (σ.σ. όπου το 1986 σημειώθηκε το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στην Ιστορία).

«Ο κόσμος βρέθηκε εκ νέου στο χείλος της καταστροφής, γιατί για τον ρωσικό στρατό η περιοχή και ο σταθμός του Τσερνόμπιλ ήταν σαν οποιοδήποτε έδαφος για τη διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων», είπε ο Ζελένσκι σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο με τον επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, Ραφαέλ Γκρόσι.

Από την πλευρά του ο Γκρόσι δήλωσε ότι ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας συμφώνησε να βοηθήσει την ουκρανική κυβέρνηση στην επισκευή των ζημιών του παροπλισμένου πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ. «Είναι εμφανές ότι υπάρχουν ζημιές και τις αξιολογούμε», δήλωσε ο Ραφαέλ Γκρόσι στη συνέντευξη Τύπου μετά την επίσκεψή του στο Τσερνόμπιλ.

Ο  κ. Ζελένσκι δήλωσε χθες Τρίτη ότι οι στόχοι της Ρωσίας πάνε πολύ παραπέρα από τον πόλεμο που εξαπέλυσε εναντίον της Ουκρανίας την 24η Φεβρουαρίου. «Σε τελευταία ανάλυση στόχος της ηγεσίας της Ρωσίας δεν είναι απλώς να καταλάβει την επικράτεια της Ουκρανίας, αλλά να διαμελίσει ολόκληρη την κεντρική και ανατολική Ευρώπη και να καταφέρει πλήγμα στη δημοκρατία σε όλο τον κόσμο», υποστήριξε ο κ. Ζελένσκι κατά τη διάρκεια μαγνητοσκοπημένου διαγγέλματός του που μεταφορτώθηκε στην πλατφόρμα Telegram.

Στον «ελεύθερο κόσμο» πρακτικά οι πάντες αντιλαμβάνονται πως η εισβολή στην Ουκρανία δεν είναι παρά η αρχή, υποστήριξε ο κ. Ζελένσκι. Οι συνεχιζόμενες ρωσικές επιθέσεις, στην Οδησσό (νότια), στο Ντονμπάς (ανατολικά), το μόνο που θα φέρουν στη Ρωσία είναι «κι άλλες απώλειες», απείλησε εξάλλου ο ουκρανός πρόεδρος. Θα φέρουν επίσης νέες κυρώσεις της ΕΕ και περισσότερους περιορισμούς στο εμπόριο, προεξόφλησε. Η πλειονότητα των Ρώσων θα πληρώσει για την επιθετική πολιτική της κυβέρνησης καθώς θα καταδικαστεί στη φτώχεια, υποστήριξε ακόμη ο κ. Ζελένσκι.

Ο πόλεμος μπορεί να συνεχιστεί όλο το 2022

Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Ολεξίι Αρεστόβιτς δήλωσε ότι ο πόλεμος που εξαπέλυσε η Ρωσία την 24η Φεβρουαρίου ίσως συνεχιστεί όλη τη χρονιά. Ωστόσο ταυτόχρονα είπε πως τα όπλα που παρέλαβαν πρόσφατα οι ουκρανικές δυνάμεις θα έχουν «σοβαρό αντίκτυπο» στην πορεία του πολέμου από τα τέλη Μαΐου ή τις αρχές Ιουνίου. Ο πόλεμος πιθανόν θα διαρκέσει αρκετούς μήνες ακόμη, πρόσθεσε. «Πρέπει να προετοιμαστούμε για μακρά σύρραξη». Ακόμη κι αν σταματήσουν οι μάχες στο Ντονμπάς που βρίσκονται σε εξέλιξη, αυτό δεν θα σημάνει το τέλος του πολέμου, πρόσθεσε ο κ. Αρεστόβιτς.

Η Ολλανδία προσφέρει αυτοκινούμενα πυροβόλα

Η Ολλανδία θα προμηθεύσει με «περιορισμένο αριθμό» τεθωρακισμένων αυτοκινούμενων πυροβόλων Panzerhaubitze 2000 το Κίεβο, ανακοίνωσε χθες Τρίτη η ολλανδική κυβέρνηση, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να αποσπούν εδάφη στην ανατολική Ουκρανία.

Πρόκειται για τα «πιο βαριά» αυτοκινούμενα πυροβόλα που διαθέτει ο ολλανδικός στρατός, εξήγησε το υπουργείο Άμυνας. Μπορούν να πλήττουν στόχους σε απόσταση ως και 50 χιλιομέτρων υπό όλες τις μετεωρολογικές συνθήκες. Η Γερμανία –όπου κατασκευάζονται– θα εγγυηθεί την εκπαίδευση των ουκρανών στρατιωτικών στη χρήση τους και θα προμηθεύσει πυρομαχικά. «Ανταποκρίνονται ακριβώς στις ανάγκες της Ουκρανίας αυτή τη στιγμή», συνόψισε η υπουργός Άμυνας Κάισα Όλονγκρεν, σύμφωνα με το ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων ANP. Η υπουργός διευκρίνισε ωστόσο πως η εκπαίδευση των πληρωμάτων τους θα χρειαστεί «εβδομάδες, αν όχι μήνες», υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως ακόμη και μετά τον πόλεμο, αυτά τα όπλα θα παραμείνουν εξαιρετικά σημαντικά για τον ουκρανικό στρατό.

Ο Λιθουανός Πρόεδρος Γκιτάνας Ναουσέντα παρότρυνε τον Καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς να προμηθεύσει την Ουκρανία με άρματα μάχης Leopard και να επιταχύνει τις παραδόσεις όπλων στο Κίεβο.

Χθες Τρίτη, το Βερολίνο ανήγγειλε την πρώτη παράδοση βαρέων όπλων στην Ουκρανία για να τη βοηθήσει να αποκρούσει την επίθεση της Ρωσίας, έπειτα από εβδομάδες πιέσεων εντός και εκτός συνόρων, εν μέσω διαμαρτυριών από το Κίεβο και σύγχυσης σε διεθνές επίπεδο για τη στάση του. Για τον κ. Ναουσέντα, η Γερμανία κινείται στη σωστή κατεύθυνση, αλλά αν θέλει να φανεί συνεπής, δεν μπορεί να σταματήσει στα μισά του δρόμου. «Είναι εξαιρετικά σημαντικό η Ουκρανία να λάβει τον στρατιωτικό εξοπλισμό που χρειάζεται αμέσως. Όχι αύριο, ούτε μεθαύριο, τότε μπορεί να είναι αργά», επέμεινε.

Πηγή:ΚΥΠΕ