Home Featured Η Ουκρανία ελπίζει να εκκενώσει τους αμάχους που έχουν εγκλωβιστεί στo χαλυβουργείo της Μαριούπολης

Η Ουκρανία ελπίζει να εκκενώσει τους αμάχους που έχουν εγκλωβιστεί στo χαλυβουργείo της Μαριούπολης

0
Η Ουκρανία ελπίζει να εκκενώσει τους αμάχους που έχουν εγκλωβιστεί στo χαλυβουργείo της Μαριούπολης

Οι ουκρανικές αρχές ελπίζουν να εκκενώσουν την Παρασκευή τους αμάχους που βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε ένα τεράστιο χαλυβουργείο μαζί με τους τελευταίους μαχητές που υπερασπίζονται τη νότια πόλη της Μαριούπολης.

«Σχεδιάζεται σήμερα μια επιχείρηση για την έξοδο αμάχων από το εργοστάσιο», ανέφερε το γραφείο του Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Η Ρωσία δεν σχολίασε αμέσως τις δηλώσεις της ουκρανικής προεδρίας.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον Ζελένσκι στο Κίεβο την Πέμπτη ότι βρίσκονται σε εξέλιξη έντονες συζητήσεις για να καταστεί δυνατή η εκκένωση του χαλυβουργείο Αζόφσταλ, το οποίο σφυροκοπήθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις που κατέχουν τη Μαριούπολη.

«Βασιζόμαστε στην καλή θέληση όλων των μερών και είμαστε μαζί σε αυτό», δήλωσε στο Reuters ο συντονιστής κρίσεων των Ηνωμένων Εθνών Αμίν Αουάντ το πρωί της Παρασκευής.

Την Τρίτη, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συμφώνησε «κατ’ αρχήν» στην εκκένωση του Αζόφσταλ με τη συμμετοχή του ΟΗΕ και της Διεθνούς Επιτροπής για τον Ερυθρό Σταυρό

Η Ρωσία κήρυξε νίκη στη Μαριούπολη την περασμένη εβδομάδα, αλλά εκατοντάδες ουκρανικές δυνάμεις παραμένουν στο τεράστιο βιομηχανικό συγκρότημα των χαλυβουργείων Αζόφσταλ. Στο σημείο έχουν καταφύγει και άμαχοι.

Το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης, εν τω μεταξύ, είπε ότι περίπου 100.000 κάτοικοι σε όλη την πόλη βρίσκονται «σε θανάσιμο κίνδυνο» λόγω των ρωσικών βομβαρδισμών και των ανθυγιεινών συνθηκών και περιέγραψε μια «καταστροφική» έλλειψη πόσιμου νερού και τροφίμων.

Πηγή:ΚΥΠΕ