Home Featured Άλμα στις τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου ενώ η ΕΕ συζητεί σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Άλμα στις τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου ενώ η ΕΕ συζητεί σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

0
Άλμα στις τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου ενώ η ΕΕ συζητεί σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Άλμα πραγματοποιούν την Τετάρτη οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου καθώς η ΕΕ συζητεί το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας και σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Η τιμή του αργού πετρελαίου Μπρεντ ενισχύεται το απόγευμα της Τετάρτης κατά 3,7% ή $3,92, στα 108,92 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό WTI σημειώνει σημαντική αύξηση κατά 4,01% ή $4,1, στα 106,55 δολάρια το βαρέλι.

Εξάλλου, η τιμή του αμερικανικού φυσικού αερίου πραγματοποιεί άλμα κατά 5,41% στα 8,38 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (MMBtu), επίπεδο που αποτελεί νέο υψηλότερο από τον Σεπτέμβριο του 2008.

Στις 19.00, η τιμή του του βασικού ευρωπαϊκού φυσικού αερίου (Άμστερνταμ) σημείωνε κατακόρυφη άνοδο κατά 7,6% ή €7,57, στα 107,00 ευρώ την Μεγαβατόρα, τιμή που αποτελεί την υψηλότερη της ημέρας μέχρι στιγμής.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε την Τετάρτη ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι στο έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας περιλαμβάνεται απαγόρευση εισαγωγής του ρωσικού πετρελαίου, καθώς και κυρώσεις σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους και άλλα πρόσωπα που διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στην Μπούτσα και είναι υπεύθυνα για πολιορκία της Μαριούπολης. Επίσης τίθενται εκτός SWIFT η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, καθώς και δύο άλλες μεγάλες τράπεζες.

Η Ευρώπη εξαρτάται κατά περίπου 27% από το ρωσικό πετρέλαιο και εισάγει περίπου 3,5 εκατομμύρια βαρέλια ρωσικό πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου καθημερινά, ενώ εξαρτάται κατά περίπου 40% από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Πηγή:ΚΥΠΕ