Home ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΙΕΘΝΗ Στις κάλπες ο Λίβανος την Κυριακή εν μέσω οικονομικής κρίσης

Στις κάλπες ο Λίβανος την Κυριακή εν μέσω οικονομικής κρίσης

0
Στις κάλπες ο Λίβανος την Κυριακή εν μέσω οικονομικής κρίσης

Στις κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές πάνε την Κυριακή σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια Λιβανέζοι εν μέσω οικονομικής κρίσης και πολιτικής αστάθειας. Είναι οι πρώτες εκλογές από το 2019 και οι πρώτες μετά την τεράστια έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού το καλοκαίρι του 2020, που άφησε πίσω της 218 νεκρούς και μεγάλες οικονομικές καταστροφές και οδήγησε σε πολύμηνες διαδηλώσεις για κάθαρση.

Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει χαρακτηρίσει την οικονομική κατάσταση του Λιβάνου μια από τις χειρότερες καταστροφές στον κόσμο και οι υποψήφιοι παλεύουν να πείσουν τους ψηφοφόρους για την αλλαγή, κερδίζοντας μια από τις 128 έδρες στο κοινοβούλιο.

Oι έδρες κατανέμονται σε 11 θρησκευτικές ομάδες σύμφωνα με το σεχταριστικό σύστημα κατανομής της εξουσίας στη χώρα. Οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι υπόσχονται μεταρρυθμίσεις ελπίζοντας να εκτοπίσουν τις «φατρίες» που κυβερνούν αλλά πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι τα καθιερωμένα κόμματα αναμένεται να διατηρήσουν τη δύναμή τους.

Στις εκλογές λαμβάνει μέρος η σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ με μεγάλη πολιτική επιρροή στο εσωτερικό και κοινοβουλευτική πλειοψηφία από το 2018, το σιιτικό κίνημα Αμάλ με ηγέτη τον 84χρονο Ναμπίχ Μπέρι, Πρόεδρο του Κοινοβουλίου από το 1992,  το Κίνημα του Μέλλοντος που ιδρύθηκε από τον δολοφονηθέντα πρώην Πρωθυπουργό Ραφίκ αλ-Χαρίρι και κυριαρχεί στη σουνιτική πολιτική για δεκαετίες.

Ωστόσο ούτε ο γιος του Χαρίρι ούτε και ο ο Πρωθυπουργός Νατζίμπ Μικάτι είναι υποψήφιοι. Στις εκλογές κατέρχεται και το Ελεύθερο Πατριωτικό Κίνημα (FPM) που ιδρύθηκε από τον Μαρωνίτη χριστιανό πολιτικό Μισέλ Αούν, πρώην διοικητή του στρατού που ηγήθηκε μιας από τις δύο αντίπαλες κυβερνήσεις στα τελευταία χρόνια του εμφυλίου πολέμου και είναι Πρόεδρος από το 2016.

Το FPM διευθύνεται από τον γαμπρό του Αούν, Τζιεμπράν Μπασίλ.

Οι Λιβανικές Δυνάμεις (LF) με επικεφαλής τον Μαρωνίτη Χριστιανό Σαμίρ Γκεαγκέα είναι από τους ισχυρούς αντιπάλους της Χεζμπολάχ. Το Κόμμα έχει μείνει εκτός κυβέρνησης από το 2019, όταν ο τότε πρωθυπουργός Χαρίρι παραιτήθηκε κατά τη διάρκεια πανεθνικών διαδηλώσεων κατά της πολιτικής ελίτ.

Το Προοδευτικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSP) είναι η ισχυρότερη φατρία των Δρούζων του Λιβάνου με επικεφαλής τον Γουαλίντ Τζούμπλατ που διατηρεί καλούς δεσμούς με τη Σαουδική Αραβία, το Κίνημα Μαράντα με ηγέτη τον  Μαρωνίτη χριστιανό πολιτικό Σουλεϊμάν Φραντζιέ, στενό σύμμαχο της Χεζμπολάχ και φίλο του Σύρου ηγέτη Άσαντ και το Καταέμπ του Μαρωνίτη Σάμι Γκεμαγιέλ ο οποίος ανέλαβε την ηγεσία από τον πατέρα του, τον πρώην πρόεδρο Αμίν Γκεμαγιέλ. Το κόμμα αντιτίθεται στην Χεζμπολάχ.

Οι εκλογές διεκδικούνται επίσης από πολλά κόμματα που αντιτίθενται στην παραδοσιακή κυρίαρχη ελίτ.

Παρά τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις, οι διάφορες ομάδες δεν μπόρεσαν να σχηματίσουν μια ενιαία εκλογική πλατφόρμα ή συνασπισμό για συμμετοχή σε εθνικό επίπεδο.

Πηγή:ΚΥΠΕ