Σε πολιτική συμφωνία για απαγόρευση στην εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ μέσω θάλασσας, εξαιρώντας προς το παρόν τις εισαγωγές μέσω αγωγών στην ξηρά, κατέληξαν γύρω στα μεσάνυχτα της Δευτέρας (τοπική ωρα, 1:00 το πρωί ώρα Κύπρου) οι 27 ηγέτες της ΕΕ κατά την έκτακτη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Τη συμφωνία ανακοίνωσε μέσω Twitter ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, προσθέτοντας πως η συμφωνία αφορά τα 2/3 των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία.

Ωστόσο, η συμφωνία αυτή αφορά τα συμπεράσματα της Συνόδου όπου θα αποτυπωθεί η πολιτική καθοδήγηση για τους μόνιμους αντιπροσώπους των κρατών μελών που θα κληθούν τις επόμενες μέρες και ώρες να κλειδώσουν τη συμφωνία σε επίπεδο COREPER.

Υπενθυμίζεται πως η εξαίρεση των αγωγών ήρθε μετά από επιμονή της Ουγγαρίας λόγω της εξάρτησής της από το ρωσικό πετρέλαιο.

Οι ηγέτες αναμενόταν να συνεχίσουν τη συζήτηση με την αντιμετώπιση των αυξημένων τιμών της ενέργειας πριν κλείσουν την πρώτη ημέρα των εργασιών της Συνόδου που ολοκληρώνεται την Τρίτη.

Ο κ. Μισέλ ανακοίνωσε επίσης την απόφαση για στήριξη της Ουκρανίας με 9 δις ευρώ, χωρίς να διευκρινίζει περαιτέρω.

Πηγή:ΚΥΠΕ