Home ΠΟΛΙΤΙΚΗ Συνάντηση Δένδια-Μπέρμποκ στην Αθήνα την Παρασκευή

Συνάντηση Δένδια-Μπέρμποκ στην Αθήνα την Παρασκευή

0
Συνάντηση Δένδια-Μπέρμποκ στην Αθήνα την Παρασκευή

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της διήμερης επίσημης επίσκεψης της κ. Μπέρμποκ στην Ελλάδα, στις 28-29 Ιουλίου, που αποτελεί και την πρώτη της επίσκεψη στη χώρα μετά την ανάληψη των καθηκόντων της.

Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο Υπουργών Εξωτερικών θα καλύψουν όλο το φάσμα των ελληνογερμανικών σχέσεων, συμπεριλαμβανομένων εκκρεμοτήτων. Επιπροσθέτως, οι συνομιλίες αναμένεται να επικεντρωθούν στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στην κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια και σε προοπτικές ενεργειακής συνεργασίας.

Οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών θα έχουν στις 11:15 κατ’ ιδίαν συνάντηση, μετά το πέρας της οποίας θα λάβουν χώρα οι διευρυμένες συνομιλίες.

Εν συνεχεία, στις 12:45, οι δύο Υπουργοί θα προβούν σε κοινές δηλώσεις στον Τύπο και θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών.

Σε δηλώσεις της στην εφημερίδα «Τα Νέα» ενόψει της επίσκεψής της στην Ελλάδα, η κ. Μπέρμποκ σημειώνει ότι η Ελλάδα αποτελεί από τους πιο στενούς εταίρους της Γερμανίας στην Ευρώπη. Όπως αναφέρει η ίδια, η σύγκλιση της Ελλάδας με τη Γερμανία εκφράζεται σε ένα ευρύτατο φάσμα προκλήσεων από την στήριξη της Ουκρανίας και την ευρωπαϊκή αντίσταση στην επίθεση της Ρωσίας μέχρι τον αγώνα κατά της κλιματικής κρίσης και την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ταυτόχρονα, η κ. Μπέρμποκ σημείωσε ότι «δεν επιτρέπονται στρατιωτικές απειλές μεταξύ εταίρων του ΝΑΤΟ». Αναφερόμενη στα ζητήματα της Μεσογείου και τις συνομιλίες που αναμένεται να έχει στην Άγκυρα υπογράμμισε ότι μήνυμα της Γερμανίας είναι ότι «τα προβλήματα πρέπει να επιλύονται με συνομιλίες, όχι με κλιμάκωση της έντασης».

Σχολιάζοντας τις επιπτώσεις που είχαν συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές στις σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας, κατά την περίοδο της ελληνικής χρηματοοικονομικής κρίσης, η κ. Μπέρμποκ ανέφερε: «Με πονάει να ακούω πόσο βαθιά είναι μέχρι σήμερα τα τραύματα, τα οποία προκάλεσαν όχι μόνον κάποιες αποφάσεις χρηματοοικονομικής πολιτικής, αλλά και ενέργειες ορισμένων πολιτικών στις σχέσεις μεταξύ Βερολίνου και Αθήνας, αλλά και στις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων». Τόνισε, ωστόσο, ότι η στροφή στο μέλλον είναι εφικτή, μέσα από κοινές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση μεγάλων προκλήσεων της εποχής.

Πηγή:ΚΥΠΕ