Home ΤΟΜΕΙΣ Οι Ουκρανοί ειδικοί έχουν ξεθάψει μέχρι τώρα 146 πτώματα από τον ομαδικό τάφο στο Ιζιούμ

Οι Ουκρανοί ειδικοί έχουν ξεθάψει μέχρι τώρα 146 πτώματα από τον ομαδικό τάφο στο Ιζιούμ

0
Οι Ουκρανοί ειδικοί έχουν ξεθάψει μέχρι τώρα 146 πτώματα από τον ομαδικό τάφο στο Ιζιούμ

Οι Ουκρανοί ειδικοί έχουν ξεθάψει μέχρι τώρα 146 πτώματα, κυρίως πολιτών, από έναν ομαδικό τάφο κοντά στην πόλη Ιζιούμ, στην ανατολική Ουκρανία και ορισμένα από αυτά φέρουν ενδείξεις βίαιου θανάτου, ανέφερε σήμερα ο κυβερνήτης της περιοχής.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι πιστεύεται ότι στην τοποθεσία αυτή, σε ένα δάσος στα περίχωρα του Ιζιούμ, έχουν ταφεί 450 άνθρωποι. Το Ιζιούμ ανακαταλήφθηκε πρόσφατα από τις ουκρανικές δυνάμεις, όταν εξαπέλυσαν αντεπίθεση στην περιφέρεια του Χαρκόβου.

Ο Όλεχ Σινεχούμποφ, ο κυβερνήτης του Χαρκόβου, είπε ότι μεταξύ των πτωμάτων ήταν και αυτά δύο παιδιών.

«Ορισμένοι από τους νεκρούς φέρουν ενδείξεις βίαιου θανάτου. Υπάρχουν πτώματα με δεμένα τα χέρια και ίχνη βασανιστηρίων. Διαπιστώθηκε ότι φέρουν τραύματα από εκρήξεις, θραύσματα και μαχαίρια», έγραψε στην ανάρτησή του στο Telegram.

Νωρίτερα σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απέρριψε τους ισχυρισμούς των Ουκρανών για τα «εγκλήματα πολέμου» στο Ιζιούμ, χαρακτηρίζοντάς τους «ψέματα».

Κάτοικοι της περιοχής είχαν δηλώσει προηγουμένως ότι ορισμένοι από τους τάφους στο δάσος ανήκουν σε ανθρώπους που σκοτώθηκαν σε έναν ρωσικό αεροπορικό βομβαρδισμό.

Στο μεταξύ, φιλορωσικό δικαστήριο στην ανατολική Ουκρανία καταδίκασε σήμερα δύο πρώην εργαζόμενους στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) σε κάθειρξη 13 ετών με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας, ενώ χαρακτήρισε τον ΟΑΣΕ  «απάνθρωπο και αποκρουστικό».

Το δικαστήριο στην υποστηριζόμενη από τη Ρωσία αποσχισθείσα «Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ» (ΛΔΛ)- μια από τις αυτοανακηρυχθείσες «λαϊκές δημοκρατίες» στην περιοχή του Ντιονμπάς στην ανατολική Ουκρανία- ανακοίνωσε τις ποινές για τον Ντμίτρο Σαμπάνοφ και Μαξίμ Πετρόφ, μέσω βίντεο που προβλήθηκε από κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Οι αρχές των αυτονομιστών, δήλωσαν ότι οι δύο τους συνελήφθησαν τον Απρίλιο και είχαν στρατολογηθεί από την αμερικανική Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών(CIA) και τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες, και διαβίβαζαν πληροφορίες για το στρατιωτικό προσωπικό του Λουχάνσκ.

Ο περιφερειακός οργανισμός ασφαλείας, ο οποίος αριθμεί την Ρωσία και την Ουκρανία μεταξύ των 57 μελών του, ανέφερε ότι οι κατηγορίες είναι «κατασκευασμένες» και ότι οι δύο άνδρες τιμωρήθηκαν επειδή ασκούσαν τα υπηρεσιακά τους καθήκοντα.

Στο βίντεο από την αίθουσα του δικαστηρίου στην πόλη Λουχάνσκ, ο Σαμπάνοφ βοηθός επί θεμάτων ασφαλείας του ΟΑΣΕ, φαίνεται να στέκεται μέσα σ’ έναν μεταλλικό κλωβό, φορώντας μαύρο παντελόνι και ένα μαύρο μπλουζάκι με κουκούλα.

Ο ίδιος στεκόταν σιωπηλός όταν διαβάστηκε η ετυμηγορία πριν άνδρες με αστυνομικές στολές του φορέσουν χειροπέδες, σπρώξουν το κεφάλι του προς τα κάτω και τον απομακρύνουν από το δικαστήριο.

Ο Πετρόφ, διερμηνέας του ΟΑΣΕ, στέκονταν σε έναν γυάλινο κλωβό, είχε τα χέρια του στις τσέπες  και δεν έδειξε να αντιδράει μόλις του ανακοινώθηκε η απόφαση.

Και οι δύο τους εργάζονταν στην Ειδική Αποστολή Επιτήρησης (SMM) του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία που ιδρύθηκε το 2014 για να παρακολουθεί τη σύγκρουση μεταξύ των υποστηριζόμενων από τους Ρώσους αυτονομιστών και τις στρατιωτικές δυνάμεις του Κιέβου που αναπτύχθηκαν  αφότου η Μόσχα προσάρτησε από την Ουκρανία την Κριμαία το 2014. Η SMM σταμάτησε να επιχειρεί εφέτος μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών και εν ενεργεία πρόεδρος του ΟΑΣΕ Ζμπίγκνιεφ Ράου έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Τα μέλη της αποστολής μας κρατούνται άδικα για περισσότερο από πέντε μήνες υπό άγνωστες συνθήκες χωρίς λόγο στο πλαίσιο ενός καθαρά πολιτικού θεάτρου. Είναι απάνθρωπο και αποκρουστικό» .

Η Γενική Γραμματέας του ΟΑΣΕ Χέλγκα Μαρία Σμιτ δήλωσε ότι οι δύο εργαζόμενοι «ασκούσαν επίσημα καθήκοντα» και ζήτησε την «άμεση και άνευ όρων απελευθέρωσή τους».

Ο ΟΑΣΕ δήλωσε επίσης ότι ανησυχεί για την τύχη ενός τρίτου μέλους της αποστολής που κρατείται στην ΛΔΛ.

Επιπρόσθετα, τέσσερις από τις πέντε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνορεύουν με τη Ρωσία άρχισαν να απαγορεύουν την είσοδο σε Ρώσους τουρίστες χθες τα μεσάνυχτα, λέγοντας ότι δεν θα πρέπει να ταξιδεύουν ενώ η χώρα τους είναι σε πόλεμο με την Ουκρανία.

Η Πολωνία, η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία επέβαλαν νέους περιορισμούς ενώ η Φινλανδία αποφάσισε να κρατήσει ανοικτά τα σύνορα αν και έχει μειώσει τον αριθμό των ραντεβού στα προξενεία για Ρώσους ταξιδιώτες που θέλουν να βγάλουν βίζα.

Η κίνηση ήταν η τελευταία μιας σειράς κυρώσεων και άλλων μέτρων που ελήφθησαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή τα κράτη-μέλη της από τότε που η Μόσχα εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου σε αυτό που χαρακτηρίζει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Η ΕΕ έχει απαγορεύσει όλες τις πτήσεις από τη Ρωσία, αφήνοντας διαθέσιμες μόνο τις οδικές και σιδηροδρομικές συνδέσεις ενώ αυτό τον μήνα συμφώνησε να περιορίσει την έκδοση βίζας για ελεύθερη μετακίνηση στην ζώνη Σένγκεν.

Η σημερινή απαγόρευση εισόδου στοχεύει σε τουρίστες και εξαιρεί Ρώσους αντιφρονούντες που ζητούν προστασία στην ΕΕ μαζί με οδηγούς φορτηγών, πρόσφυγες και μόνιμους κατοίκους χώρων της ΕΕ καθώς και εκείνους που επισκέπτονται μέλη των οικογενειών τους.

Μια κρύα Κυριακή στη Νάρβα, μια πόλη στα σύνορα της Εσθονίας, όπου οι ρωσόφωνοι αντιστοιχούν σε πάνω από το 90% του πληθυσμού, οι Ρώσοι πολίτες έσπευδαν να περάσουν τα σύνορα πριν τεθούν σε εφαρμογή οι νέοι κανόνες.

Ο Βάντιμ Κοραλιόφ, ένας 64χρονος συνταξιούχος από την Αγία Πετρούπολη, είχε αγοράσει ένα διαμέρισμα στη Νάρβα, ούτως ώστε η κόρη και τα εγγόνια του από το Παρίσι να μπορούν να τον επισκέπτονται. «Τώρα δεν ξέρω τι να κάνω. Ο συνοριοφύλακας μου είπε ότι δεν μου επιτρέπεται πλέον να έρχομαι εδώ», δήλωσε στο Reuters.

Λιγότερο από ένα δέκατο από τους περίπου 4.000 Ρώσους που εισέρχονται κάθε μέρα στην Εσθονία χάνουν το δικαίωμα βάσει των νέων κανόνων, δήλωσαν αξιωματούχοι.

«Πολίτες της Ρωσίας, μην προσπαθήσετε να διασχίσετε τα σύνορα, δεν είστε καλοδεχούμενοι εδώ – πρέπει να σταματήσετε τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας και να φύγετε από αυτή την όμορφη χώρα!», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας Έντγκαρ Ρινκεβιτς.

Το θέμα των μετακινήσεων στην ΕΕ έχει διχάσει το ευρωπαϊκό μπλοκ, με πρωτεύουσες όπως το Βερολίνο και η Πράγα να υποστηρίζουν ότι θα είναι αντιπαραγωγικό να απαγορευθεί η πρόσβαση σε απλούς Ρώσους.

Η Φινλανδία, της οποίας η πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν έχει πει ότι Ρώσοι τουρίστες δεν θα πρέπει να ταξιδεύουν στην ΕΕ κατά τη διάρκεια του πολέμου, δήλωσε ότι μια τέτοια απαγόρευση μπορεί να έρχεται σε αντίθεση με τη συμφωνία για τη ζώνη Σένγκεν βάσει της οποίας όλες οι χώρες σέβονται τη βίζα που εκδόθηκε από άλλη χώρα της ζώνης αυτής.

«Μία χώρα χορηγεί βίζα, μια άλλη δεν την κάνει αποδεκτή. Αυτό σίγουρα δεν είναι ιδιαιτέρως επιθυμητό για το σύστημα», δήλωσε ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο σε δημοσιογράφους στο Ελσίνκι την περασμένη εβδομάδα.

Η Εσθονή πρωθυπουργός Κάγια Κάλας εξέφρασε την απογοήτευσή της για τις διαφορές εντός της ΕΕ, προειδοποιώντας ότι πολλοί Ρώσοι ταξιδιώτες τώρα θα στραφούν στα φινλανδικά σύνορα.

«Υπάρχει ένα παραθυράκι και το παραθυράκι είναι η Φινλανδία», δήλωσε η Εσθονή πρωθυπουργός Κάγια Κάλας στο Reuters το Σάββατο. «Άρα δεν είναι εντελώς αποτελεσματικό… αλλά και πάλι είναι καλύτερο από το τίποτα», πρόσθεσε η ίδια.

Για τον Μιχαΐλ Ιβάνοφ, έναν 35χρονο Ρώσο που ταξίδεψε χθες με λεωφορείο από την Αγία Πετρούπολη στο Ταλίν, το να επισκεφθεί φίλους στην Εσθονία ίσως αποδειχθεί κάπως δυσκολότερο. «Και πάλι θα μπορώ να πάω στην Εσθονία μέσω άλλων χωρών», δήλωσε στο Reuters, λίγο αφού μπήκε στη Νάρβα.

Πηγή:ΚΥΠΕ