Home Featured Περισσότερη φιλοδοξία από την παγκόσμια κοινότητα θα ζητήσει η ΕΕ στην COP27 στο Σαρμ ελ-Σέιχ μετά από συμφωνία των 27

Περισσότερη φιλοδοξία από την παγκόσμια κοινότητα θα ζητήσει η ΕΕ στην COP27 στο Σαρμ ελ-Σέιχ μετά από συμφωνία των 27

0
Περισσότερη φιλοδοξία από την παγκόσμια κοινότητα θα ζητήσει η ΕΕ στην COP27 στο Σαρμ ελ-Σέιχ μετά από συμφωνία των 27

Στις θέσεις με τις οποίες τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συμμετάσχουν στην 27η διάσκεψη των μερών της Σύμβασης – Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, συμφώνησαν μετά από μια μακρά συνάντηση οι αρμόδιοι Υπουργοί για θέματα περιβάλλοντος των 27, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Περιβάλλοντος στις Βρυξέλλες.

Οι θέσεις στις οποίες συμφώνησαν οι 27 θα αποτελέσουν τη γενική διαπραγματευτική θέση της ΕΕ στη Σύνοδο για την Κλιματική Αλλαγή, γνωστή ως COP27, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Σαρμ ελ-Σέιχ της Αιγύπτου, από τις 6 μέχρι τις 18 Νοεμβρίου.

Μεταξύ άλλων, τα συμπεράσματα των 27 υπογραμμίζουν τις ευκαιρίες που μπορεί να φέρει μια φιλόδοξη προσέγγιση αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, προς όφελος της παγκόσμιας οικονομίας και των ανθρώπων, καθώς και τη σημασία του να έχει δίκαιο χαρακτήρα η μετάβαση και να οδηγεί σε βιώσιμες οικονομίες και κοινωνίες.

Επίσης, τονίζεται πως οι παγκόσμιοι στόχοι πρέπει να γίνουν πιο φιλόδοξοι, προκειμένου να διατηρηθεί εφικτός ο στόχος της διατήρησης της ανόδου της θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς Κελσίου.

Όπως αναφέρεται, αυτή τη στιγμή οι Εθνικά Καθορισμένες Συνεισφορές (Nationally Determined Contributions – NDCs) των κρατών μελών προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, αλλά και οι επικαιροποιημένοι στόχοι που έχουν κατατεθεί από ορισμένες χώρες, δεν αρκούν αν υπολογιστούν συλλογικά.

Για αυτό και η ΕΕ καλεί όλες τις χώρες να καταθέσουν φιλόδοξους στόχους και πολιτικές, ζητώντας ιδιαίτερα από τις μεγάλες οικονομίες να ενισχύσουν τους στόχους τους πριν την COP27.

«Όλα τα μάτια θα είναι πάνω μας στο Σαρμ ελ-Σέιχ», δήλωσε εκ μέρους της Τσεχικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, η Τσέχα Υπουργός Περιβάλλοντος Άννα Χουμπάτσκοβα.

«Η προστασία του πλανήτη μας για τις μελλοντικές γενιές απαιτεί ισχυρές, κοινές, παγκόσμιες ενέργειες» πρόσθεσε, εκφράζοντας την ευαρέσκεια της για το ότι η ΕΕ αποδεικνύει πως έχει σοβαρές φιλοδοξίες προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι στόχοι που έχει θέση η Αιγυπτιακή Προεδρία για τη σύνοδο στο Σαρμ ελ-Σέιχ, όσον αφορά τον τομέα του μετριασμού των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, είναι η εφαρμογή του Συμφώνου της Γλασκώβης και η φιλόδοξη ανανέωση των εθνικών στόχων. Στον τομέα της προσαρμογής, ο στόχος είναι να να επιτευχθεί πρόοδος όσον αφορά τον Παγκόσμιο Στόχο για την Προσαρμογή και να τεθεί η παράμετρος αυτή στο επίκεντρο των παγκόσμιων δράσεων. Στον τομέα της χρηματοδότησης στόχος είναι η ενημέρωση για τις υφιστάμενες δεσμεύσεις και επίτευξη προόδου για την παράδοση των 100 δις δολαρίων ετησίων και στον τομέα της συνεργασίας, στόχος είναι η συνεργασίας μεταξύ κυβερνήσεων, ιδιωτικού τομέα και της κοινωνίας των πολιτών.

Στα συμπεράσματα το Συμβούλιο υπενθυμίζει πως τον Ιούνιο συμφώνησε για τη θέση του στα κύρια στοιχεία του νομοθετικού πακέτου FitFor55 το οποίο σκοπεύει να βοηθήσει την ΕΕ να εφαρμόσει τους στόχους της και να μειώσει τις καθαρές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% μέχρι το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990, ώστε να φτάσει στην κλιματική ουδετερότητα το αργότερο μέχρι το 2050.

Όπως σημειώνεται, το Συμβούλιο είναι έτοιμο ώστε το συντομότερο δυνατόν μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων μεταξύ των θεσμών (που αναμένεται πριν το τέλος του 2022), να προχωρήσει σε επικαιροποίηση των Εθνικά Καθορισμένων Στόχων της ΕΕ και των κρατών μελών στη βάση των όσων συμφωνήθηκαν στην COP26 στη Γλασκώβη.

Το Συμβούλιο καλεί επίσης όλα τα μέρη στη διεθνή σύνοδο να δώσουν σταδιακά τέλος στην χρήση άνθρακα και να δώσουν τέλος στις αναποτελεσματικές επιχορηγήσεις για τα ορυκτά καύσιμα ώστε να επισπεύσουν την ενεργειακή μετάβαση.

Το Συμβούλιο υπογραμμίζει επίσης πως όλες οι χώρες πρέπει να ενισχύσουν τις προσπάθειες προσαρμογής μειώνοντας παράλληλα τις εκπομπές, καθώς και πως χρειάζεται να υπάρξει ξεκάθαρη πρόοδος προς τον παγκόσμιο στόχο προσαρμογής, στο πλαίσιο του οδικού χάρτη που ξεκίνησε στη Γλασκώβη και συνεχίζεται στο Σαρμ ελ-Σέιχ. Ο στόχος αυτός έχει σκοπό να συνεισφέρει στην καλύτερη κατανόηση του πώς μπορεί να ενισχυθεί η δυνατότητα προσαρμογής και η ανθεκτικότητα και να μειωθούν οι αδυναμίες για την καλύτερη προστασία των ανθρώπων, των μέσων επιβίωσης τους και των οικοσυστημάτων.

Προετοιμασία για Σύνοδο COP15 για τη βιοποικιλότητα

Νωρίτερα τη Δευτέρα, οι αρμόδιοι Υπουργοί ενέκριναν συμπεράσματα και για τη διαπραγματευτική θέση της ΕΕ ενόψει της διάσκεψης των μερών της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τη βιοποικιλότητα (COP15) που θα πραγματοποιηθεί στο Μοντρέαλ του Καναδά μεταξύ 7 και 19 Δεκεμβρίου.

Σε δηλώσεις της η κ. Χουμπάτσκοβα εκτίμησε πως η COP15 για τη βιοποικιλότητα θα αποτελέσει διάσκεψη – σταθμό.

Ειδικότερα, ο στόχος της συνόδου είναι η υιοθέτηση ενός παγκόσμιου πλαισίου για τη βιοποικιλότητα μετά το 2020, στο οποίο θα καταγράφονται οι στόχοι που θα αποτελέσουν το πλαίσιο για τις ενέργειες για προστασία και αποκατάσταση της φύσης τα επόμενα δέκα χρόνια.

«Γινόμαστε ήδη μάρτυρες σοβαρής μείωσης των αριθμών διαφόρων ειδών και είναι η ώρα να δράσουμε. Χαίρομαι που η ΕΕ συμφώνησε σε μια ισχυρή θέση για τη σύνοδο για τη βιοποικιλότητα», ανέφερε η κ. Χουμπάτσκοβα.

Με τη γενική διαπραγματευτική θέση που υιοθετήθηκε από τους 27 ενόψει της συνόδου, η ΕΕ θα επιδιώξει την υιοθέτηση ενός συνεκτικού σχεδίου δράσης με μακροπρόθεσμους στόχους για το 2050, ενδιάμεσους στόχους για το 2030 και συγκεκριμένους στόχους δράσης με ορίζοντα το 2030 για αντιμετώπιση των άμεσων και έμμεσων αιτιών της απώλειας της βιοποικιλότητας.

Μεταξύ των στόχων για το 2030 που θα προωθήσει η ΕΕ, περιλαμβάνεται η διατήρηση τουλάχιστον 30% του εδάφους και τουλάχιστον 30% των ωκεανών, την προώθηση της αποκατάστασης τριών δισεκατομμυρίων εκταρίων υποβαθμισμένων χερσαίων οικοσυστημάτων και οικοσυστημάτων γλυκού νερού και τριών δισεκατομμυρίων εκταρίων ωκεάνιων οικοσυστημάτων, την εξάλειψη κάθε παράνομης, μη βιώσιμης ή μη ασφαλούς συγκομιδής, εμπορίας και χρήσης άγριων ειδών, την πρόληψη της εισαγωγής όλων των χωροκατακτητικών ξενικών ειδών προτεραιότητας και εξάλειψη ή έλεγχο των ήδη εγκατεστημένων χωροκατακτητικών ξενικών ειδών και η αντιμετώπιση των αλλαγών στις χρήσεις γης και θάλασσας που επηρεάζουν αρνητικά τη βιοποικιλότητα σε όλα τα οικοσυστήματα.

Πηγή:ΚΥΠΕ