Στη όξυνση των τουρκικών προκλήσεων αλλά και στη βούληση της Ελλάδας να διατηρήσει ανοικτούς διαύλους διαλόγου, ο οποίος, ωστόσο, δεν μπορεί να διεξάγεται υπό καθεστώς εντάσεων και απειλών, αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου από τη Θεσσαλονίκη όπου βρίσκεται, για την επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης και τη γιορτή του πολιούχου Αγίου Δημητρίου.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι το Κυπριακό αποτελεί «κορυφαίο εθνικό ζήτημα». «Η τουρκική επιθετικότητα στα Βαρώσια, στις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην ευρύτερη περιοχή μας δεν πρόκειται να κάμψουν την προσήλωσή μας στον κοινό μας στόχο: την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για τη συνολική επίλυσή του στη βάση των σχετικών Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», υπογράμμισε η ίδια.

Μιλώντας στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης, όπου παρατέθηκε γεύμα προς τιμήν της από τον Διοικητή του Γ’ Σώματος Στρατού, Αντιστράτηγο Σωτήριο Κωστάκογλου, η κ. Σακελλαροπούλου σημείωσε ότι το τελευταίο διάστημα η Τουρκία «επιλέγει πάλι την όξυνση, με κλιμάκωση των προκλήσεων, με επαναφορά των γνωστών πρακτικών και με προβολή νέων ανυπόστατων θέσεων για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών μας».

«Η Ελλάδα επιδιώκει ηρεμία στις σχέσεις με τους γείτονές της και ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας. Ο διάλογος όμως, για να υλοποιηθεί και να καρποφορήσει, δεν μπορεί να γίνεται υπό καθεστώς απειλών και εντάσεων, αλλά μόνο με βάση το διεθνές δίκαιο και τις αρχές καλής γειτονίας», ανέφερε η ίδια.

«Είμαστε ανοικτοί στον διάλογο, αλλά είμαστε επίσης έτοιμοι προασπίσουμε την εθνική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, αν αυτό χρειαστεί», τόνισε.

Τέλος, η κ. Σακελλαροπούλου σημείωσε ότι η Ελλάδα «ενισχύει συνεχώς τη θέση της, διπλωματική και στρατιωτική, μέσω της συνεργασίας και των στρατηγικών συμμαχιών της, υπογραμμίζοντας το ανυπόστατο των τουρκικών αξιώσεων και επιδιώκοντας την εμπέδωση της ειρήνης και της σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο».

Εν συνεχεία, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη στην επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου.

«Η Θεσσαλονίκη γιορτάζει τον μεγαλομάρτυρα Άγιο Δημήτριο, πολιούχο της και συμμέτοχο, όπως τον θέλει ο λαός μας, στην απελευθέρωσή της από τον τουρκικό ζυγό στις 26 Οκτωβρίου 1912, ανήμερα της γιορτής του», ανέφερε σε δηλώσεις της.

«Η διπλή αυτή επέτειος ενισχύει το εθνικό μας φρόνημα και μας υπενθυμίζει τη σημασία της ομοψυχίας απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας», κατέληξε η ίδια.

Πηγή:ΚΥΠΕ