Home ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΙΕΘΝΗ Απαντήσεις για φερόμενο μήνυμα Τρας προς Μπλίνκεν για ανατίναξη αγωγών Nord Stream, ζητά η Ζαχάροβα

Απαντήσεις για φερόμενο μήνυμα Τρας προς Μπλίνκεν για ανατίναξη αγωγών Nord Stream, ζητά η Ζαχάροβα

0
Απαντήσεις για φερόμενο μήνυμα Τρας προς Μπλίνκεν για ανατίναξη αγωγών Nord Stream, ζητά η Ζαχάροβα

Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών αναμένει απαντήσεις από το Λονδίνο σχετικά με τις πληροφορίες, που δημοσιεύθηκαν σε ΜΜΕ και υποστηρίζουν ότι η πρώην Πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας έστειλε γραπτό μήνυμα με τη φράση «It’s done» στον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν λίγο μετά τη δολιοφθορά και την ανατίναξη των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream, δήλωσε η επίσημη εκπρόσωπός του Μαρία Ζαχάροβα.

«Για να είμαι ειλικρινής, μου είναι αδιάφορο, ποιος και πώς απέκτησε αυτή την πληροφορία. Με ενδιαφέρει η απάντηση του Λονδίνου στο επόμενο ερώτημα: “Έστειλε άραγε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας μήνυμα στον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν αμέσως μετά την ανατίναξη του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream με τις λέξεις It’s done”;», έγραψε η Μ.Ζαχάροβα στον λογαριασμό της στο κοινωνικό δίκτυο Telegram.

Η υψηλόβαθμη διπλωμάτης υπογράμμισε μάλιστα ότι «επίσημη απάντηση για το ζήτημα αυτό αναμένουν εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο, οι οποίοι έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν τι συνέβη με την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια και ποιος ο ρόλος των Αγγλοσαξόνων στην τρομοκρατική ενέργεια που έγινε».

Για βρετανική εμπλοκή στην υπόθεση της ανατίναξης των αγωγών στη Βαλτική θάλασσα είχε ευθέως κάνει λόγο και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι εκπρόσωποι της ρωσικής εταιρείας φυσικού αερίου Gazprom απέκτησαν πρόσβαση στο σημείο της έκρηξης και τα στοιχεία, που συνέλεξαν, δεν αφήνουν ουδεμία αμφιβολία ότι οι ζημιές, που έχουν υποστεί οι αγωγοί είναι προϊόν «ολοφάνερης τρομοκρατικής ενέργειας».

Ο ισχυρισμός για το φερόμενο μήνυμα της Λιζ Τρας φαίνεται πως πρωτοεμφανίστηκε σε ανάρτηση στο Twitter του Γερμανο-Φινλανδού Κιμπλ Σμιτς ή Κιμ Ντοτκόμ, όπως είναι γνωστότερος στο πλανητικό Διαδίκτυο για τις επιχειρηματικές δραστηριότητές του, για τις οποίες έχουν ασκηθεί διώξεις στις ΗΠΑ, που επιδιώκουν την έκδοσή του από τη Νέα Ζηλανδία.

Κατά τα λεγόμενά του, που συζητώνται μεταξύ ειδικών στο Διαδίκτυο και αναπαράγονται από ρωσικά ΜΜΕ, η διαρροή συνέβη γιατί «η Λιζ Τρας χρησιμοποίησε το iPhone της, ώστε να στείλει το μήνυμά της στον (σ.σ. Άντονι) Μπλίνκεν» και αυτό φέρεται να έγινε «ένα λεπτό μετά την έκρηξη στον αγωγό φυσικού αερίου και πριν μάθει κανείς άλλος γι’ αυτό». Όπως υποστηρίζει ο επιχειρηματίας, ο οποίος δεν διευκρινίζει από πού προέρχονται οι πληροφορίες του, το μήνυμα εστάλη όχι από το τηλέφωνο της Τρας, στο οποίο, σύμφωνα με βρετανικά δημοσιεύματα, απέκτησαν πρόσβαση χάκερ.

Οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν τύχει οποιασδήποτε επίσημης επιβεβαίωσης από κάποια πλευρά, ωστόσο έχουν λάβει έκταση στο ρωσικό Τύπο και συνδυάζονται με το γεγονός ότι επισήμως η ρωσική ηγεσία αποδίδει εμπλοκή βρετανικών υπηρεσιών και στρατιωτικών συμβούλων όχι μόνο γενικά στην εκπαίδευση και την υποστήριξη του ουκρανικού στρατού, αλλά και ειδικότερα στη σχεδίαση και υλοποίηση των κατά τη Μόσχα «τρομοκρατικών επιθέσεων» στο λιμάνι της Σεβαστούπολης και στη γέφυρα της Κριμαίας. Οι ρωσικοί αυτοί ισχυρισμοί έχουν επισήμως διαψευστεί από τη βρετανική πλευρά.

Πηγή:ΚΥΠΕ