Home Featured Αποσύρονται καλλυντικά από χώρες της ΕΕ, λόγω απαγορευμένων συστατικών ουσιών

Αποσύρονται καλλυντικά από χώρες της ΕΕ, λόγω απαγορευμένων συστατικών ουσιών

0
Αποσύρονται καλλυντικά από χώρες της ΕΕ, λόγω απαγορευμένων συστατικών ουσιών

Καλλυντικά στα συστατικά των οποίων περιλαμβάνονται ουσίες που είναι απαγορευμένες στην ΕΕ, εντοπίστηκαν σε Γερμανία, Γαλλία, Λιθουανία και Τσεχία, σύμφωνα με ανακοίνωση των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών. Επισημαίνεται ότι δεν υπάρχουν σαφείς πληροφορίες αναφορικά με τις χώρες εξαγωγής των καλλυντικών αυτών και γι’ αυτό το κοινό καλείται να διακόψει τη χρήση τους, σε περίπτωση που τα έχει στην κατοχή του.

Στη Γερμανία, καλλυντικό ονόματι «Reeve Cosmetics Mingora Sawat SHEESHA Beauty Cream», με προέλευση από το Πακιστάν έχει αποσυρθεί γιατί, σύμφωνα με την επισήμανσή του, περιέχει την ουσία υδράργυρο (mercury), η οποία απαγορεύεται να περιέχεται σε καλλυντικά προϊόντα.

Επίσης στη Γερμανία, καλλυντικό προϊόν ονόματι «Ahrenshof Arztseife Arztseife», με προέλευση απο τη Γερμανία, έχει αποσυρθεί λόγω αυξημένου μικροβιολογικού φορτίου, που μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος.

Στη Γαλλία, καλλυντικό ονόματι «les cosmétiques design paris INTENSE FIX 24H- MEN’ACTIV SCIENCE», άγνωστης προέλευσης, έχει αποσυρθεί γιατί περιέχει στη σύνθεσή του το συντηρητικό methylisothiazolinone, το οποίο απαγορεύεται να περιέχεται σε προϊόντα που δεν ξεπλένονται (leave-on).

Επίσης στη Γαλλία, καλλυντικό ονόματι «L’Angelica Shampoo fortificante fortifying», με προέλευση από την Ιταλία, έχει αποσυρθεί γιατί, σύμφωνα με την επισήμανσή του, περιέχει την ουσία butylphenyl methylpropional, η οποία απαγορεύεται να περιέχεται σε καλλυντικά προϊόντα.

Στη Λιθουανία, καλλυντικό ονόματι «Snail All in One Repair Cream», με προέλευση από την Δημοκρατία της Κορέας, έχει αποσυρθεί γιατί, σύμφωνα με την επισήμανσή του, περιέχει την ουσία butylphenyl methylpropional, η οποία απαγορεύεται να περιέχεται σε καλλυντικά προϊόντα.

Στη Τσεχία, καλλυντικό «CHARRIER PARFUMS MIMOSA», με προέλευση από τη Γαλλία, έχει αποσυρθεί γιατί, σύμφωνα με την επισήμανσή του, περιέχει την ουσία butylphenyl methylpropional, η οποία απαγορεύεται να περιέχεται σε καλλυντικά προϊόντα.

Τα προϊόντα που έχουν αποσυρθεί, γνωστοποιήθηκαν στο Δίκτυο Ταχείας Ανταλλαγής Πληροφοριών (RAPEX) και εμφανίζονται στον σύνδεσμο www.pio.gov.cy/assets/pdf/newsroom/2022/12/20221219_rapex_aposyrsi_kallyntikwn_proiontwn.pdf .

Οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες καλούν το κοινό σε περίπτωση που τα εντοπίσει, να επικοινωνήσει στα τηλέφωνα 22608606 και 22608682.

Πηγή:ΚΥΠΕ