Home ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΙΕΘΝΗ Πολιτική ένταση λόγω της επίσκεψης του ισραηλινού Υπουργού Εθνικής Ασφαλείας στο Τέμενος Αλ-Άκσα

Πολιτική ένταση λόγω της επίσκεψης του ισραηλινού Υπουργού Εθνικής Ασφαλείας στο Τέμενος Αλ-Άκσα

0
Πολιτική ένταση λόγω της επίσκεψης του ισραηλινού Υπουργού Εθνικής Ασφαλείας στο Τέμενος Αλ-Άκσα

Ο νέος Υπουργός Εθνικής Ασφαλείας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ πραγματοποίησε επίσκεψη στον προαύλιο χώρο του Τεμένους Αλ-Άκσα σήμερα το πρωί, συνοδεία μεγάλης αστυνομικής δύναμης, αφού έλαβε το πράσινο φως από την αστυνομική διοίκηση της Ιερουσαλήμ.

Η επίσκεψη, η οποία διήρκησε λίγα λεπτά συνοδεία φωτογράφων, είχε προκαλέσει το προηγούμενο διήμερο πλήθος επικρίσεων εκ μέρους της ισραηλινής αντιπολίτευσης αλλά και απειλές της οργάνωσης Χαμάς ότι «θα προκαλέσει έκρηξη» στην ήδη έκρυθμη κατάσταση στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και στην Δυτική Όχθη.

Σύμφωνα με το ισχύον στάτους κβο των Ιερών Προσκυνημάτων, απαγορεύεται η είσοδος στον συγκεκριμένο χώρο σε Εβραίους πιστούς, παρότι κατά την τελευταία τετραετία η ισραηλινή αστυνομία επιτρέπει κάτι τέτοιο για συγκεκριμένες ημέρες και ώρες της εβδομάδας υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα πραγματοποιούνται εβραϊκές λατρευτικές τελετές.

Ο προαύλιος χώρος του Τεμένους Αλ-Άκσα, ως επίσης και οι παρακείμενοι λατρευτικοί μουσουλμανικοί χώροι, τελούν υπό την ευθύνη και επιτήρηση του ιορδανικού Εβκάφ που υπάγεται απ’ ευθείας στο ιορδανικό δημόσιο.

Μετά το πέρας της επίσκεψής του στον χώρο, ο Μπεν-Γκβιρ δήλωσε στους ισραηλινούς δημοσιογράφους ότι «η ισραηλινή Κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει στις απειλές της Χαμάς» προσθέτοντας ότι «το Όρος του Ναού είναι ο σημαντικότερος θρησκευτικός χώρος του λαού του Ισραήλ. Εμείς διαφυλάττουμε την ελεύθερη διακίνηση για τους Μουσουλμάνους και για τους Χριστιανούς, αλλά το ίδιο θα πράττουμε και για τους Εβραίους που θέλουν να εισέρχονται στο Όρος του Ναού. Όποιος εξαπολύει απειλές θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με σιδηρά πυγμή».

Η επίσκεψη του Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ επικρίθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής, που με ανακοίνωσή του χαρακτήρισε το γεγονός ως «πρόκληση άνευ προηγουμένου», προσθέτοντας ότι «ο Νετανιάχου είναι εκείνος που φέρει την πλήρη ευθύνη για τη σημερινή επίθεση κατά του Αλ-Άκσα», διευκρινίζοντας ότι η Κυβέρνηση της Ραμάλας παρακολουθεί την εξέλιξη της κατάστασης σε συντονισμό με την Κυβέρνηση της Ιορδανίας.

Παράλληλα, η οργάνωση «Ισλαμική Τζιχάντ» με ανακοίνωσή της ανέφερε ότι «βρίσκεται με το δάκτυλο στην σκανδάλη» και κάλεσε όλους τους Παλαιστινίους «να σπεύσουν στο Τέμενος Αλ-Άκσα και να το προστατεύσουν». Χθες το λιβανικό τηλεοπτικό ειδησεογραφικό δίκτυο Αλ-Μαγιαντίν μετέδωσε ότι η οργάνωση Χαμάς διεμήνυσε προς κάθε κατεύθυνση σε επαφές που είχε με τους ειδικούς απεσταλμένους της αιγυπτιακής Κυβέρνησης, αρμόδιους για την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, ότι «δεν πρόκειται να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια σε περίπτωση που τελικά ο Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ πραγματοποιήσει την επίσκεψή του στον ιερό μουσουλμανικό χώρο».

Χθες η ισραηλινή κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι το ζήτημα της επίσκεψης του νέου Υπουργού Εθνικής Ασφαλείας συζητήθηκε εκτενώς σε κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε ο Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ με τον Πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου, κατά την διάρκεια της οποίας ο δεύτερος φέρεται να εξέφρασε αντιρρήσεις για αυτό το ενδεχόμενο, με αποτέλεσμα μέχρι αργά χθες το βράδυ να μην είναι σαφές εάν η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί σήμερα ή θα αναβληθεί για τις επόμενες ημέρες ή ακόμα και εβδομάδες. Όπως αναφέρουν ισραηλινά ΜΜΕ, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ο Νετανιάχου δεν αναφέρθηκε καθόλου στην επίσκεψη του Μπεν-Γκβιρ στον προαύλιο χώρο του Τεμένους Αλ-Άκσα.

Τα κόμματα της ισραηλινής αντιπολίτευσης επέκριναν έντονα το ενδεχόμενο της πραγματοποίησης της επίσκεψης Μπεν-Γκβιρ στο Αλ-Άκσα. Συγκεκριμένα, ο Γιαΐρ Λαπίντ, επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ηγέτης του κόμματος «Υπάρχει Μέλλον-Γιες Ατίντ», δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «πρέπει να απαγορευτεί στον Μπεν-Γκβιρ να μεταβεί στο Όρος του Ναού. Πρόκειται για μία πρόκληση που θα θέσει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Ο Νετανιάχου πρέπει να του πει να μην πάει στο Όρος του Ναού αλλιώς θα έχουμε νεκρούς».

Ο τέως Υπουργός Άμυνας και ηγέτης του κόμματος «Παράταξη Εξουσίας», Μπένι Γκαντς, δήλωσε ότι «ένας ακραίος μέσα στην Κυβέρνηση θα προκαλέσει έκρηξη στο Όρος του Ναού» ενώ σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο ο Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, τέως Υπουργός Οικονομικών και ηγέτης του κόμματος «Ισραήλ το Σπίτι μας-Ισραέλ Μπεϊτένου», εξέφρασε την άποψη ότι «κανένας από τους κομματικούς ετέρους στην παρούσα Κυβέρνηση δεν λογαριάζει τον Νετανιάχου, επειδή τον έχουν δέσμιο λόγω των κατηγορητηρίων που εκκρεμούν εναντίον του για διαφθορά».

Σχολιάζοντας την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά την πραγματοποίηση της επίσκεψης του Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ στον προαύλιο χώρο του Τεμένους Αλ-Άκσα, ο τέως διοικητής της αστυνομικής διοίκησης της Ιερουσαλήμ, Γιαΐρ Ιτσχάκι, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του κρατικού ραδιοφώνου, διευκρίνισε ότι η αστυνομία «δεν είναι δυνατόν να απαγορεύσει σε πολιτικό πρόσωπο, και δη σε Υπουργό της Κυβέρνησης, να μεταβεί στον συγκεκριμένο χώρο», διευκρινίζοντας ότι η αστυνομία δύναται απλώς να προτείνει μία εναλλακτική ημέρα και ώρα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις ανάγκες διατήρησης της δημόσιας τάξης.

Ο Ιτσχάκι αναφέρθηκε στην ανάλογη κατάσταση που είχε κληθεί να αντιμετωπίσει επί των ημερών του η ισραηλινή αστυνομία της Ιερουσαλήμ πριν από 22 χρόνια, όταν ο τότε ηγέτης της δεξιάς αντιπολίτευσης, Αριέλ Σιαρόν, αποφάσισε να επισκεφθεί τον προαύλιο χώρο του Τεμένους Αλ-Άκσα, που αποτέλεσε και την αφορμή να ξεσπάσει η δεύτερη Ιντιφάντα.

«Η σημερινή κατάσταση δεν παρουσιάζει ομοιότητες με τις περιστάσεις που ίσχυαν πριν από 22 χρόνια. Τότε ηγείτο της Παλαιστινιακής Αρχής ο Γιασέρ Αραφάτ, ο οποίος εκείνη την περίοδο επιζητούσε την κατάλληλη αφορμή για να δημιουργηθεί έκρυθμο κλίμα στο Τέμενος Αλ-Άκσα», δήλωσε ο Ιτσχάκι, αναπολώντας την περίοδο που ήταν επικεφαλής της τοπικής αστυνομικής διοίκησης.

Σήμερα το μεσημέρι ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, εκπρόσωπος Τύπου του Παλαιστίνιου Προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, σχολιάζοντας την επίσκεψη του ισραηλινού Υπουργού Εθνικής Ασφαλείας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ στον προαύλιο χώρο του Τεμένου Αλ-Άκσα, χαρακτήρισε την εξέλιξη ως «μία πρόκληση κατά του παλαιστινιακού λαού, του αραβικού έθνους και της διεθνούς κοινότητας», προσθέτοντας ότι «η συνέχιση τέτοιου είδους προκλήσεων κατά των Ισλαμικών και Χριστιανικών Αγίων Τόπων θα εντείνουν την ένταση και την  βία, προκαλώντας εκρηκτικές καταστάσεις».

«Η παρούσα εξτρεμιστική κυβέρνηση του Ισραήλ είναι απόλυτα υπεύθυνη για οποιαδήποτε επίπτωση προκύψει από τις ρατσιστικές πρακτικές που εφαρμόζει κατά του Παλαιστινιακού λαού και των θρησκευτικών του προσκυνημάτων», τόνισε ο Αμπού Ρουντέινα, καλώντας το Στέιτ Ντιπάρτμεντ «να αναλάβει τις ευθύνες του και να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ να σταματήσει τις επιθέσεις του κατά του Τεμένους Αλ-Άκσα προτού να είναι αργά».

(ΚΥΠΕ