Home ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΙΕΘΝΗ Eπαφές Μπάιντεν στο Μεξικό για μεταναστευτικό και λαθρεμπόριο ναρκωτικών

Eπαφές Μπάιντεν στο Μεξικό για μεταναστευτικό και λαθρεμπόριο ναρκωτικών

0
Eπαφές Μπάιντεν στο Μεξικό για μεταναστευτικό και λαθρεμπόριο ναρκωτικών

Στο Μεξικό έφτασε την Κυριακή ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για να συζητήσει την μεταναστευτική κρίση και το λαθρεμπόριο ναρκωτικών με τον ομόλογό του Αντρές Μανουέλ Λόπεζ Ομπραδόρ.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη από την ανάληψη των καθηκόντων του, γεγονός που προκάλεσε επικριτικά σχόλια. Την Τρίτη ο Μπάιντεν και ο Πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό θα έχουν κοινή συνάντηση με τον Μεξικανό Πρόεδρο.

«Τα προβλήματά μας στα σύνορα δεν προέκυψαν από τη μια μέρα στην άλλη», έγραψε ο Μπάιντεν στο Twitter μετά την άφιξή του για να προσθέσει ότι δεν θα λυθούν εν μία νυκτί.

«Όμως, μπορούμε να ενωθούμε για να διορθώσουμε αυτό το κατεστραμμένο σύστημα. Μπορούμε να διασφαλίσουμε τα σύνορα και να διορθώσουμε τη διαδικασία μετανάστευσης ώστε να είναι τακτική, δίκαιη, ασφαλής και ανθρώπινη», πρόσθεσε.

Ο Λόπεζ Ομπραδόρ, ο οποίος συνόδευσε τον Μπάιντεν με τη θωρακισμένη λιμουζίνα του για το ταξίδι από το αεροδρόμιο, ζήτησε να αυξηθούν οι επενδύσεις στην περιοχή, ώστε η εγκατάλειψη να είναι λιγότερη πιθανή και να υπάρχουν ευκαιρίες για όλους.

Στο δρόμο του προς το Μεξικό, ο Μπάιντεν σταμάτησε για αρκετές ώρες στο Ελ Πάσο του Τέξας και συναντήθηκε με Αμερικανούς αξιωματούχους που επιτηρούν τα σύνορα. Βγήκε από την αυτοκινητοπομπή του για να επιθεωρήσει ένα τμήμα της ψηλής περίφραξης ανάμεσα στο Ελ Πάσο και την πόλη Χουάρες, στο Μεξικό.

Λίγο πριν από την άφιξη του Μπάιντεν στο Μεξικό, αριθμός μεταναστών, ορισμένοι με παιδιά στην αγκαλιά τους, απελάθηκαν από το Ελ Πάσο στο Σιουδάδ Χουάρες.

Η επίσκεψη του Μπάιντεν έρχεται ως απάντηση στις κατηγορίες των Ρεπουμπλικανών ότι αγνοούσε την κατάσταση.

Την Πέμπτη ο Μπάιντεν ανακοίνωσε επέκταση των εξουσιών για την απέλαση ατόμων που εμφανίζονται στα σύνορα χωρίς άδεια.

Ταυτόχρονα, θα δημιουργηθεί μια νόμιμη οδός διέλευσης για έως και 30.000 μετανάστες το μήνα από την Κούβα, την Αϊτή, τη Νικαράγουα και τη Βενεζουέλα.

Η ποσόστωση θα περιοριστεί σε όσους έχουν ήδη χορηγό στις ΗΠΑ, ενώ όποιος επιχειρήσει να περάσει παράνομα τα σύνορα θα απελαθεί, σε συντονισμό με το Μεξικό.

Σε ό,τι αφορά τη βία και τα καρτέλ ναρκωτικών μέρες πριν από την επίσκεψη του Μπάιντεν, οι μεξικανικές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν έναν γιο του διαβόητου βασιλιά των ναρκωτικών Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν, ο οποίος εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης σε φυλακή των ΗΠΑ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν προσφέρει αμοιβή έως και 5 εκατομμυρίων δολαρίων για πληροφορίες που θα οδηγούσαν στη σύλληψη του υιού Γκουσμάν, κατηγορώντας τον ότι ήταν βασικός παράγοντας στο καρτέλ Σιναλόα που ίδρυσε ο πατέρας του.

Πηγή:ΚΥΠΕ