Home ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΙΕΘΝΗ Το βουλγαρικό κοινοβούλιο ενέκρινε την αύξηση της συμμετοχής της χώρας στην Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου

Το βουλγαρικό κοινοβούλιο ενέκρινε την αύξηση της συμμετοχής της χώρας στην Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου

0
Το βουλγαρικό κοινοβούλιο ενέκρινε την αύξηση της συμμετοχής της χώρας στην Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου

Το βουλγαρικό κοινοβούλιο συμφώνησε την Πέμπτη να αυξήσει τη συμμετοχή της Βουλγαρίας στο κεφάλαιο της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου (BSTDB). Η απόφαση ελήφθη με 141 ψήφους υπέρ, μηδέν κατά και δύο αποχές.

Σε συνεδρίαση που είχε πραγματοποιηθεί την 1η Οκτωβρίου 2021, το Διοικητικό Συμβούλιο της BSTDB ενέκρινε κατά πλειοψηφία απόφαση με την οποία εγκρίθηκε η στρατηγική κεφαλαιοποίησης της Τράπεζας για την περίοδο 2023-2030, η οποία προβλέπει αύξηση του καταβεβλημένου κεφαλαίου της Τράπεζας κατά συνολικά 244.961.040 ευρώ που θα καταβληθεί από τα κράτη μέλη σε ίσες ετήσιες δόσεις έως το 2030.

Προκειμένου να διατηρήσει το σημερινό ποσοστό του 13,5% στη μετοχική σύνθεση της Τράπεζας, η Βουλγαρία θα πρέπει να αποκτήσει 96.336 νέες μετοχές, με συνολική συνεισφορά στο καταβεβλημένο κεφάλαιο της Τράπεζας ύψους 33.235.920 ευρώ για την περίοδο 2023-2030.

Η BSTDB είναι ένα διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα των χωρών που συμμετέχουν στην Οικονομική Συνεργασία του Ευξείνου Πόντου. Ιδρύθηκε από την Αλβανία, την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Βουλγαρία, τη Γεωργία, την Ελλάδα, τη Μολδαβία, τη Ρουμανία, τη Ρωσία, την Τουρκία και την Ουκρανία. Οι δραστηριότητες της Τράπεζας αποσκοπούν στη χρηματοδότηση και προώθηση περιφερειακών έργων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και στην ενθάρρυνση της εμπορικής δραστηριότητας μεταξύ των χωρών-μετόχων.

Από την έναρξη των εργασιών της το 1999, η Τράπεζα έχει χρηματοδοτήσει 39 έργα στη Βουλγαρία σε τομείς όπως η ενέργεια, οι υποδομές, η μεταποίηση τροφίμων και η γεωργία. Στις 31 Οκτωβρίου 2022, το ενεργό χαρτοφυλάκιό της στη Βουλγαρία ανερχόταν σε περίπου 237 εκατ. ευρώ, ή περίπου 10,5% των συνολικών ενεργών δραστηριοτήτων της Τράπεζας.

Πηγή:ΚΥΠΕ