Home Featured Τα χαρακτηριστικά και λειτουργία των Πράσινων Σταυρών φαρμακείων, αποφάσισε το ΔΣ Πάφου

Τα χαρακτηριστικά και λειτουργία των Πράσινων Σταυρών φαρμακείων, αποφάσισε το ΔΣ Πάφου

0
Τα χαρακτηριστικά και λειτουργία των Πράσινων Σταυρών φαρμακείων, αποφάσισε το ΔΣ Πάφου

Τα χαρακτηριστικά και λειτουργία των Πράσινων Σταυρών των φαρμακείων καθορίζει με απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Πάφου.

Συγκεκριμένα, το ΔΣ σε πρόσφατη συνεδρία του αποφάσισε για σκοπούς ενιαίας αντιμετώπισης της ανεξέλεγκτης τοποθέτησης διαφημιστικών σταυρών σε φαρμακεία, μεταξύ άλλων της οπτικής ρύπανσης και της δημιουργίας προβλημάτων οδικής ασφάλειας, ότι για την ορθή σηματοδότηση και αδειοδότηση του σημείου ύπαρξης και όχι «διαφήμισης» των φαρμακείων πρέπει να τηρούνται μια σειρά από όροι.

Όπως αναφέρει, ο Πράσινος Σταυρός αποτελεί σημείο αναφοράς του φαρμακείου σε λειτουργία και όταν το φαρμακείο δεν λειτουργεί ο Σταυρός υποχρεωτικά μένει κλειστός (δεν ανάβει ή αναβοσβήνει). Επίσης απαγορεύεται, πάνω στους σταυρούς να κυλίονται οι οποιεσδήποτε άλλες πληροφορίες ή διαφημιστικές ενδείξεις (π.χ. εκπτώσεις, προσφορές, ώρα, κ.λπ.).

Σύμφωνα με την απόφαση, οι πινακίδες των Πράσινων Σταυρών στα φαρμακεία να έχουν διαστάσεις κατ’ ανώτατο όριο 0,70 Χ 0,70 Χ 0,25 m και δεν μπορεί να απέχουν από την όψη του κτιρίου περισσότερο από 0,30 m. Το κάτω μέρος των επιγραφών δεν μπορεί να απέχει λιγότερο των 3 m από τη στάθμη του πεζοδρομίου και η εξωτερική πλευρά τους να βρίσκεται σε απόσταση πέραν του 0,50 m. από την νοητή κατακόρυφο που περνά από το κράσπεδο του πεζοδρομίου.

Επιπρόσθετα, σημειώνει ο Δήμος Πάφου, η ένταση του φωτισμού δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει κατά περισσότερα από 250 κηρία την ανώτατη ένταση φωτός που υπάρχει στον δημόσιο χώρο, στον οποίο βρίσκεται πλησιέστερα η επιγραφή. Ακόμη «ο φωτισμός δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιεί μέσα δημιουργίας οπτικών εντυπωσιασμών, όπως τρεμο- λαμπυρίσματα, χρωματικές εναλλαγές, κινούμενες προβολές κ.λπ.».

Ο Δήμος Πάφου συστήνει στους ιδιοκτήτες φαρμακείων που βρίσκονται στα όριά του, να απομακρύνουν κάθε άλλη διαφημιστική πινακίδα (ή μεγάλη αυτοκόλλητη διαφήμιση) από την πρόσοψη του φαρμακείου τους πλην του ενδεικτικού σταυρού, ο οποίος θα πρέπει να είναι τοποθετημένος σύμφωνα με όσα περιγράφονται παραπάνω.

Απαγορεύεται η τοποθέτησή τους σε απόσταση μικρότερη των 20 μ. από φανάρι, όπως ισχύει για όλες τις φωτεινές επιγραφές και διαφημίσεις, καθώς μπορεί να προκληθεί σύγχυση ή να θαμβώσουν οδηγούς και πεζούς.

Ο Δήμος Πάφου επισημαίνει ακόμη πως όσα φαρμακεία θεωρούν ότι αντιμετωπίζουν αντικειμενικές δυσκολίες προσαρμογής στα παραπάνω αναφερόμενα (π.χ. έντονη φυλλωσιά, χαμηλοτάβανα καταστήματα κ.α.), θα μπορούν να ζητήσουν από το Τμήμα Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου να τους δοθεί ειδική άδεια να τοποθετήσουν τους σταυρούς των φαρμακείων τους με άλλο τρόπο μέσω σχετικής πολεοδομικής αίτησης.

Επίσης όσοι φαρμακοποιοί θεωρούν ότι έχουν ιδιαίτερο λόγο να τοποθετήσουν τον σταυρό του φαρμακείου τους σε στύλο επί του κοινόχρηστου χώρου, θα πρέπει να καταθέσουν σχετική πολεοδομική αίτηση και να ζητήσουν την απαραίτητη άδεια από τον Δήμο Πάφου.

Ο Δήμος Πάφου αναφέρει τέλος πως όλα τα φαρμακεία που λειτουργούν εντός των δημοτικών ορίων του Δήμου Πάφου, οφείλουν να προσαρμοστούν στο περιεχόμενο των ρυθμίσεων που προβλέπονται στα προαναφερθέντα, εντός προθεσμίας ενός (1) έτους από την έναρξη ισχύος του συγκεκριμένου πλαισίου, ήτοι η συμμόρφωση πρέπει να έχει επέλθει μέχρι τις 30/6/2023.

Κατά συνέπεια, προστίθεται στην απόφαση, «καθίσταται σαφές ότι στο πλαίσιο της προσπάθειας που γίνεται για την τήρηση της τάξης στην πόλη, την αναβάθμιση της αισθητικής και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, το πιο πάνω πλαίσιο ρύθμισης της τοποθέτησης «πράσινων σταυρών» σε φαρμακεία ήρθε να δώσει τέλος στην αναρχία που επικρατεί ως προς την σημερινή χρήση των συγκεκριμένων φωτεινών επιγραφών, δίνοντάς προς τούτο, εύλογο χρονικό διάστημα εφαρμογής ενός έτους».

Κατά το μεταβατικό αυτό διάστημα δεν θα επιβάλλονται οι διοικητικές και ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται για τις προαναφερθείσες παραβάσεις, καταλήγει ο Δήμος Πάφου.

Πηγή:ΚΥΠΕ