Home ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΙΕΘΝΗ Επικρίσεις Λευκορωσίας κατά Πολωνίας γιατί έκλεισε συνοριακό σημείο ελέγχου

Επικρίσεις Λευκορωσίας κατά Πολωνίας γιατί έκλεισε συνοριακό σημείο ελέγχου

0
Επικρίσεις Λευκορωσίας κατά Πολωνίας γιατί έκλεισε συνοριακό σημείο ελέγχου

Η Λευκορωσία επέκρινε την Παρασκευή την απόφαση της Πολωνίας να κλείσει ένα συνοριακό σημείο ελέγχου μεταξύ των δύο χωρών, χαρακτηρίζοντάς την καταστροφική.

Η Πολωνία ανακοίνωσε την Πέμπτη, επικαλούμενη ανησυχίες για την ασφάλεια, ότι θα κλείσει ένα βασικό συνοριακό πέρασμα στη Λευκορωσία στο σημείο Bobrowniki, οδηγώντας τις ήδη εχθρικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών σε νέα επίπεδα.

Το Μινσκ κάνει λόγο για παράλογη και επικίνδυνη κίνηση. «Οι ενέργειες των πολωνικών αρχών θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε παρακμή και στις δύο πλευρές των συνόρων», ανέφερε η συνοριακή επιτροπή της Λευκορωσίας.

Η Πολωνία έχει γίνει βασικό καταφύγιο για τους αντιπάλους του Προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο και η Βαρσοβία έχει γίνει ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του Κιέβου από τότε που ο κύριος σύμμαχος της Λευκορωσίας η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Μετά την έναρξη ισχύος του κλεισίματος, μόνο δύο από τα έξι μεγάλα χερσαία σημεία διέλευσης κατά μήκος των συνόρων των δύο χωρών μήκους 400 χιλιομέτρων θα είναι ανοιχτά, ανέφερε σε δήλωση η συνοριακή δύναμη της Λευκορωσίας.

Η Λευκορωσία σημειώνει ότι η απόφαση σχεδιάστηκε σκόπιμα για να «επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση στα σύνορα και να περιορίσει τις μετακινήσεις των πολιτών».

 Οι σχέσεις οξύνθηκαν περαιτέρω την Τετάρτη, όταν ένας δημοσιογράφος πολωνικής καταγωγής καταδικάστηκε σε οκτώ χρόνια φυλάκιση από δικαστήριο της Λευκορωσίας.

Πηγή:ΚΥΠΕ