Home ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΙΕΘΝΗ Εγγυήσεις ασφαλείας από το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία μετά από τον πόλεμο, ζητά μέσω των FT ο Πολωνός Πρόεδρος

Εγγυήσεις ασφαλείας από το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία μετά από τον πόλεμο, ζητά μέσω των FT ο Πολωνός Πρόεδρος

0
Εγγυήσεις ασφαλείας από το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία μετά από τον πόλεμο, ζητά μέσω των FT ο Πολωνός Πρόεδρος

Ο Πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα ζητά με δηλώσεις του να δοθούν εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία μετά από τη λήξη του πολέμου.

Μιλώντας από το Μόναχο, λίγο πριν υποδεχθεί στη Βαρσοβία τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν, ο Πρόεδρος Ντούντα σημειώνει πως η υπόσχεση εγγυήσεων ασφαλείας από τη Βορειοδυτική Συμμαχία «θα ήταν σημαντική» για την Ουκρανία και για το ηθικό των στρατιωτών της.

Όπως λέει, μια τέτοια υπόσχεση «θα υπογράμμιζε αυτή την αίσθηση ότι το ΝΑΤΟ στέκεται στο πλευρό τους».

Σύμφωνα με τον Πολωνό Πρόεδρο, ενώ το Κίεβο γνωρίζει πως δεν μπορεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ τώρα, αναμένει παρόλα αυτά μία «συνεργασία» με τη Συμμαχία η οποία θα περιλαμβάνει «κάποιου τύπου εγγυήσεις ασφαλείας».

Ο κ. Ντούντα προτρέπει επίσης τον Τζο Μπάιντεν να επαναβεβαιώσει «με πολύ δυνατούς όρους» κατά την επίσκεψη στη Βαρσοβία ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να στηρίζουν δίχως προϋποθέσεις το Άρθρο 5 της συνθήκης του ΝΑΤΟ, που ορίζει πως επίθεση σε βάρος μίας χώρας-μέλους είναι επίθεση κατά του συνόλου της Συμμαχίας.

Οι Financial Times σημειώνουν ότι η πρόταση του Κιέβου περί εγγυήσεων ασφαλείας από το ΝΑΤΟ είναι παρόμοιες με αυτές που οι ΗΠΑ παρέχουν στο Ισραήλ. Μία τέτοια συμφωνία θα συνεπαγόταν παροχή στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία από τις συμμαχικές χώρες σε περίπτωση μελλοντικής επίθεσης κατά του Κιέβου.

Πηγή:ΚΥΠΕ