Home Featured Πράσινο τείχος με δάση για αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης στο Σάχελ της Αφρικής

Πράσινο τείχος με δάση για αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης στο Σάχελ της Αφρικής

0
Πράσινο τείχος με δάση για αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης στο Σάχελ της Αφρικής

Για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης και της απώλειας της βιοποικιλότητας, οι χώρες της περιοχής Σαχέλ της Αφρικής απαντούν με το λεγόμενο Πράσινο Σινικό Τείχος.

‘Ενα «τείχος» από αποκατεστημένα δάση και εδάφη που εκτείνεται σε πάνω από 8.000 χιλιόμετρα σε όλη την ήπειρο και έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τους ανθρώπους και τη φύση να αντιμετωπίσουν τον αυξανόμενο αντίκτυπο της κλιματικής έκτακτης ανάγκης και την υποβάθμιση των ζωτικών οικοσυστημάτων και να εμποδίσει την εξάπλωση της ερήμου της Σαχάρα βαθύτερα σε μια από τις φτωχότερες περιοχές του κόσμου.

Το Σινικό Πράσινο Τείχος, το οποίο ξεκίνησε από την Αφρικανική Ένωση το 2007, εξελίχθηκε από μια φιλόδοξη δράση δενδροφύτευσης σε μια ολοκληρωμένη πρωτοβουλία αγροτικής ανάπτυξης.

Ο στόχος έχει μετατοπιστεί από έναν κυριολεκτικό τοίχο από δέντρα στο να μεταμορφώσει εκατομμύρια ζωές δημιουργώντας ένα μωσαϊκό από πράσινα και παραγωγικά τοπία σε 11 χώρες.

Μέχρι στιγμής, έχουν αποκατασταθεί σχεδόν 18 εκατομμύρια εκτάρια υποβαθμισμένης γης.

«Αυτή η αξιοσημείωτη πρωτοβουλία κάνει ήδη τη διαφορά στη ζωή πολλών ανθρώπων σε ολόκληρη την Αφρική, συμπεριλαμβανομένων των χωρών που είναι επιρρεπείς σε συγκρούσεις», δήλωσε η Mirey Atallah, επικεφαλής του κλάδου Nature for Climate στο Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP).

Η πρωτοβουλία έχει επιλεγεί μεταξύ των πρώτων 10 εμβληματικών παγκόσμιων αποκαταστάσεων της Δεκαετίας του ΟΗΕ για την Αποκατάσταση Οικοσυστήματος.

Μέχρι το 2030, το Σινικό Πράσινο Τείχος στοχεύει να αποκαταστήσει 100 εκατομμύρια εκτάρια γης, να δεσμεύσει 250 εκατομμύρια τόνους άνθρακα και να δημιουργήσει 10 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Παρέχει ασφάλεια τροφής και νερού, βιότοπο για άγρια φυτά και ζώα και έναν λόγο για τους κατοίκους να μείνουν σε μια περιοχή που πλήττεται από ξηρασία και φτώχεια.

Ευάλωτες κοινότητες σε όλη τη διαδρομή από τη Σενεγάλη στα δυτικά μέχρι την Αιθιοπία στα ανατολικά ωφελούνται, όμως η βραβευμένη εμβληματική πρωτοβουλία εστιάζει ιδιαίτερα στη Μπουρκίνα Φάσο και τον Νίγηρα.

Με την υποστήριξη χορηγών, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Γερμανίας, η πρωτοβουλία βοηθά τις κοινότητες του Νίγηρα και της γειτονικής Μπουρκίνα Φάσο να αναπτύξουν έργα αποκατάστασης και να αναπτύξουν την ικανότητα να σχεδιάζουν και να υλοποιούν τις δικές τους πράσινες επενδύσεις.

Έχουν για παράδειγμα σχεδιαστεί τάφροι που ονομάζονται επίσης “λάκκοι Ζάι” και “μισοφεγγάρια”, που αιχμαλωτίζουν το λιγοστό νερό της βροχής και το κατευθύνουν προς τα αναπτυσσόμενα φυτά.

Μια άλλη αποδεδειγμένη μέθοδος που ονομάζεται υποβοηθούμενη φυσική αναγέννηση περιλαμβάνει τον εγκλεισμό περιοχών γης για την προστασία των δέντρων και της άλλης βλάστησης από τα ζώα που βόσκουν και τους ξυλοκόπους και για να τους επιτραπεί να αναγεννηθούν.

Πηγή:ΚΥΠΕ