Home ΕΙΔΗΣΕΙΣ Το 83% των νέων στη Βουλγαρία θεωρεί σημαντική την κλιματική ουδετερότητα των εργοδοτών κατά την αναζήτηση εργασίας

Το 83% των νέων στη Βουλγαρία θεωρεί σημαντική την κλιματική ουδετερότητα των εργοδοτών κατά την αναζήτηση εργασίας

0
Το 83% των νέων στη Βουλγαρία θεωρεί σημαντική την κλιματική ουδετερότητα των εργοδοτών κατά την αναζήτηση εργασίας

Ο αντίκτυπος των οικονομικών δραστηριοτήτων των εταιρειών και εργοδοτών στη Βουλγαρία, θεωρείται σημαντικό κριτήριο για τους νέους που αναζητούν εργασία στη χώρα. Αυτό προκύπτει από την πρόσφατη ετήσια έρευνα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για το Κλίμα, η οποίο διεξήχθη τον Αύγουστο του 2022 και δημοσιεύθηκε εχθές, Τρίτη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, 83% των Βούλγαρων ηλικίας 20-29 ετών, οι οποίοι αναζητούν εργασία, δήλωσαν ότι ο αντίκτυπος του πιθανού εργοδότη τους είναι σημαντικός παράγοντας για την επιλογή εργασίας, ενώ το 31% ανέφερε ότι ο παράγοντας αυτός είναι κριτήριο προτεραιότητας.

Οι Βούλγαροι που συμμετείχαν στην έρευνα, ανέφεραν στην πλειοψηφία τους (με ποσοστό 56%, το οποίο είναι κατά 16 μονάδες χαμηλότερο από τον μέσο όρο στην ΕΕ) ότι θεωρούν πως η συμπεριφορά τους μπορεί να κάνει διαφορά στον τρόπο αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης. Μεγαλύτερο ήταν το ποσοστό αυτό μεταξύ των γυναικών (61%) και των νέων κάτω των 30 ετών (66%), ενώ στους άντρες ερωτηθέντες το ποσοστό διαμορφώθηκε σε 51% και στα άτομα άνω των 65 ετών στο 42%.

Επίσης, πολλοί θεωρούν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να ενθαρρύνει την αλλαγή της ατομικής συμπεριφοράς. Ποσοστό 69% των Βούλγαρων δήλωσαν υπέρ αυστηρότερων κυβερνητικών μέτρων για την επιβολή αλλαγής στη συμπεριφορά του κόσμου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή, ενώ το ποσοστό αυτό στις ηλικίες κάτω των 30 φτάνει στο 75%.

Συγκεκριμένα, 77% των Βούλγαρων είναι υπέρ της σήμανσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος στις ετικέτες όλων των τροφίμων, προκειμένου ο κόσμος να μπορεί να κάνει πιο βιώσιμες επιλογές στα ψώνια του. Το αντίστοιχο ποσοστό στη Ρουμανία έφτασε το 82%, ενώ στην Ουγγαρία το 72%.

Επιπρόσθετα, 71% των Βούλγαρων αναφέρουν ότι θα ήταν πρόθυμοι να πληρώσουν λίγο ακριβότερα για τρόφιμα ντόπιας και πιο βιώσιμης παραγωγής (το ίδιο ποσοστό καταγράφηκε αντίστοιχα στη Ρουμανία, ενώ στην Ουγγαρία ήταν 53%). Στην πλειοψηφία τους οι ερωτηθέντες, ανεξαρτήτως εισοδήματος, εξέφρασαν προθυμία να πληρώσουν περισσότερα για τρόφιμα. Ερωτηθέντες με μεσαία εισοδήματα ήταν θετικοί κατά το 68%, ενώ οι ερωτηθέντες με ψηλότερα εισοδήματα ήταν θετικοί κατά το 75%.

Η μείωση της κατανάλωσης κρέατος και γαλακτοκομικών θα ήταν επίσης ένας αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση εκπομπών αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Παρ’ όλ’ αυτά, λίγοι είναι οι Βούλγαροι που τάχθηκαν υπέρ της μείωσης της κατανάλωσης κρέατος και γαλακτοκομιών, για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Συγκεκριμένα, υπέρ τάχθηκε το 39%, ενώ στη Ρουμανία το αντίστοιχο ποσοστό έφτασε το 52% και στην Ουγγαρία το 38%.

Πηγή:ΚΥΠΕ