Home Featured Eurostat: Ειδικές καλλιέργειες το 60% της αγροτικής γης στην Κύπρο το 2020

Eurostat: Ειδικές καλλιέργειες το 60% της αγροτικής γης στην Κύπρο το 2020

0
Eurostat: Ειδικές καλλιέργειες το 60% της αγροτικής γης στην Κύπρο το 2020

Αγροκτήματα και φάρμες με εξειδικευμένες καλλιέργειες κάλυπταν το 2020 το 60% της χρησιμοποιούμενης αγροτικής γης στην Κύπρο (52% στην ΕΕ), σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ.

Σχεδόν 30% της αγροτικής γης στην Κύπρο αφορούσε φάρμες με εξειδικευμένη κτηνοτροφία (33% στην ΕΕ) και λίγο περισσότερο από 10% αφορούσε αγροκτήματα μικτής χρήσης (15% στην ΕΕ).

Όπως σημειώνεται σε δελτίο Τύπου της Eurostat, τα αγροκτήματα χωρίζονται σε μια σειρά από κατηγορίες ανάλογα με το ποιες δραστηριότητες αποτελούν την κύρια πηγή εισοδημάτων τους (τουλάχιστον δύο τρίτα της συνολικής τυπικής παραγωγής), καθώς ορισμένες φάρμες βασίζονται σε μικτές γεωργοκτηνοτροφικές δραστηριότητες, ενώ άλλες εστιάζουν σε γεωργικές ή κτηνοτροφικές δραστηριότητες.

Γενικότερα, τα υψηλότερα μερίδια χρησιμοποιούμενης αγροτικής γης που αφορούν εξειδικευμένες καλλιέργειες καταγράφηκαν σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης όπως τη Βουλγαρία (73% όλων των αγροκτημάτων), την Ουγγαρία (72%) και τη Ρουμανία (67%) καθώς και Μεσογειακές χώρες όπως την Ελλάδα (74%), τη Μάλτα (63%) και την Κροατία (61%).

Όπως αναφέρεται, αυτά τα υψηλά ποσοστά συχνά αντικατοπτρίζουν ευνοϊκές συνθήκες για την καλλιέργεια συγκεκριμένων δημητριακών, φρούτων ή ελαιοκαλλιέργεια.

Οι εξειδικευμένες κτηνοτροφικές μονάδες απαντώνται περισσότερο σε αρκετές χώρες της βορειοδυτικής Ευρώπης, όπως το Λουξεμβούργο (82% όλων των αγροκτημάτων), την Ιρλανδία (79%) και τις Κάτω Χώρες (58%).

Σε επίπεδο κρατών μελών, το μερίδιο της χρησιμοποιούμενης αγροτικής γης που αφορούσε κάθε κατηγορία αγροκτήματος συνάδει σε μεγάλο βαθμό με τα αντίστοιχα μερίδια του αριθμού αγροκτημάτων κάθε τύπου επί του συνόλου.

Μείωση των αγροκτημάτων μεταξύ 2005 και 2020 σε ΕΕ και Κύπρο

Την περίοδο 2005 με 2020 ο συνολικός αριθμός των αγροκτημάτων στην ΕΕ μειώθηκε κατά 5,3 εκατομμύρια (μείωση 37%), πέφτοντας στα 9,1 εκατομμύρια αγροκτήματα και φάρμες το 2020. Μείωση καταγράφηκε και στην Κύπρο κατά την ίδια περίοδο, από 45.170 φάρμες το 2005 σε 34.050 φάρμες το 2020.

Τα τελευταία 15 χρόνια η μείωση στον αριθμό των αγροκτημάτων στην ΕΕ ήταν αρκετά μεγαλύτερη στην κατηγορία των μικτών δραστηριοτήτων (2,6 εκατομμύρια λιγότερες), ενώ οι φάρμες με εξειδίκευση στην κτηνοτροφία μειώθηκαν κατά 1,6 εκατομμύρια και οι φάρμες με εξειδίκευση στις γεωργικές δραστηριότητες μειώθηκαν κατά 0,9 εκατομμύρια.

Το 2020 το 58% όλων των αγροκτημάτων στην ΕΕ άνηκαν στην κατηγορία των εξειδικευμένων γεωργικών εκμεταλλεύσεων, το 34% ειδικευόταν στις αγροτικές καλλιέργειες, το 22% στις μόνιμες καλλιέργειες και το 2% στα κηπευτικά.

Επίσης, το 22% όλων των αγροκτημάτων ήταν εξειδικευμένες κτηνοτροφικές μονάδες, από τις οποίες τα περισσότερα εξειδικεύονταν στην τυροκομία (5% του συνόλου των αγροκτημάτων). Άλλες κατηγορίες, για βοοειδή, πουλερικά και αιγοπρόβατα και άλλα ζώα βόσκησης, είχαν από μερίδιο 4% του συνόλου.

Μόλις 19% όλων των αγροκτημάτων άνηκαν στην κατηγορία των μικτών δραστηριοτήτων, κάτι που σημαίνει πως είχαν πολλαπλές καλλιέργειες και κτηνοτροφικές δραστηριότητες, καμία από τις οποίες δεν ξεπερνούσε τα δύο τρίτα της τυπικής παραγωγής. Περίπου 1% των αγροκτημάτων τέλος δεν μπορούσαν να κατηγοριοποιηθούν καθώς αυτοσυντηρούνται μέσω της γεωργίας, ή παράγουν αγαθά για τα οποία δεν μπορεί να υπολογιστεί τυπική παραγωγή.

Πηγή:ΚΥΠΕ