Home ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΙΕΘΝΗ Λύση στο πολιτικό αδιέξοδο στη Βόρεια Ιρλανδία ζητά ο Σούνακ στα 25 χρόνια ειρήνης

Λύση στο πολιτικό αδιέξοδο στη Βόρεια Ιρλανδία ζητά ο Σούνακ στα 25 χρόνια ειρήνης

0
Λύση στο πολιτικό αδιέξοδο στη Βόρεια Ιρλανδία ζητά ο Σούνακ στα 25 χρόνια ειρήνης

Τη γρήγορη επαναλειτουργία του αποκεντρωμένου κοινοβουλίου Στόρμοντ στη Βόρεια Ιρλανδία ζητά με δήλωσή του ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ στην επέτειο συμπλήρωσης 25 ετών από την ειρηνευτική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής.

Η δήλωση γίνεται την παραμονή της επίσκεψης του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αρχικά στο Μπέλφαστ και έπειτα στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

Η λειτουργία της αποκεντρωμένης εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας στη Βόρεια Ιρλανδία έχει ανασταλεί από το Φεβρουάριο του 2022, με την απόφαση του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) να αποχωρήσει από τη συγκυβέρνηση διαμαρτυρόμενο για τις πρόνοιες του Πρωτοκόλλου περί Β. Ιρλανδίας που συνόδευε τη συμφωνία του Brexit.

Έκτοτε ο κ. Σούνακ έχει συμφωνήσει με την ΕΕ την αντικατάσταση του αμφιλεγόμενου πρωτοκόλλου από το λεγόμενο Πλαίσιο του Ουίνδσορ, το οποίο όμως επίσης απορρίφθηκε από το DUP.

Ο Βρετανός ηγέτης θα υποδεχθεί το βράδυ της Τρίτης στο αεροδρόμιο του Μπέλφαστ τον Πρόεδρο Μπάιντεν. Ο Αμερικανός ηγέτης επισκέπτεται το νησί των προγόνων του για να τονίσει ξανά τη σημασία που αποδίδει στην ειρηνευτική συμφωνία που υπεγράφη στις 10 Απριλίου 1998 βάζοντας τέλος στις πολύνεκρες Ταραχές δεκαετιών στη Β. Ιρλανδία.

Στη δήλωσή του για την 25η επέτειο και ενώ το επίπεδο του συναγερμού για τρομοκρατικό χτύπημα στη Β. Ιρλανδία έχει αναβαθμιστεί σε «σοβαρό», ο κ. Σούνακ είπε ότι οι πολιτικοί στο Μπέλφαστ «πρέπει να προχωρήσουν με τις εργασίες της διακυβέρνησης».

Αναφερόμενος στην ειρηνευτική συμφωνία σημείωσε ότι πρόκειται για «συμφωνία συνεργασίας» μεταξύ των κυβερνήσεων Βρετανίας και Ιρλανδίας, αλλά πρωτίστως «βασίζεται σε συμβιβασμό στην ίδια τη Βόρεια Ιρλανδία».

Συμπλήρωσε ότι πρέπει όλοι να δεσμευθούν σε ενίσχυση των προσπαθειών τους για υλοποίηση της υπόσχεσης που δόθηκε το 1998 για «οικονομική ευκαιρία, ευημερία και σταθερότητα».

Ο Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ δήλωσε πως θα «εντείνει» τις συνομιλίες με τον κ. Σούνακ τις επόμενες εβδομάδες ώστε να επαναλειτουργήσει το Στόρμοντ.

Πηγή:ΚΥΠΕ