Home ΤΟΜΕΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Συμφωνία με χρονοδιάγραμμα μεταξύ Υπουργού Ενέργειας και ΚΕΒΕ

Συμφωνία με χρονοδιάγραμμα μεταξύ Υπουργού Ενέργειας και ΚΕΒΕ

0
Συμφωνία με χρονοδιάγραμμα μεταξύ Υπουργού Ενέργειας και ΚΕΒΕ

Σε συμφωνία με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα κατέληξαν Υπουργός Ενέργειας και ΚΕΒΕ, με πρώτιστό στόχο τη μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος για ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των κυπριακών επιχειρήσεων.

Σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ), ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου χαρακτήρισε πολύ εποικοδομητική τη συζήτηση που είχαν και είπε ότι αυτή κάλυψε θέματα ενέργειας, βιομηχανίας, εμπορίου και τελών στα λιμάνια της Κύπρου.

«Έχουμε καταλήξει σε μια συμφωνία, η οποία ουσιαστικά δίνει κάποιο χρονοδιάγραμμα για να υλοποιήσουμε πράγματα τα οποία ανησυχούν τους εμπορευόμενους και τα μέλη του ΚΕΒΕ», είπε.

Πρόσθεσε ότι η σχέση του Υπουργείου με το ΚΕΒΕ είναι μια σχέση η οποία είναι ζωντανή, δυναμική και αυτή τη στιγμή την επικαιροποιούν μέσα στο νέο περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από πολλές προκλήσεις.

Σημείωσε ότι οι προκλήσεις αυτές αφορούν κυρίως το κόστος το οποίο έχουν οι βιομηχανίες και οι επιχειρήσεις, με το κυριότερο θέμα που απασχολεί να είναι το θέμα του κόστους της ενέργειας. Περαιτέρω, πρόσθεσε υπάρχουν κάποια άλλα θέματα σε σχέση με τη βιομηχανία και το εμπόριο, αλλά και τέλη στα λιμάνια. Για αυτά τα θέματα, όπως είπε, θα πρέπει να παρθούν αποφάσεις ώστε να γίνουν κάποια έργα και να υπάρξει κάποια λύση που να δίνει  ώθηση στα ανταγωνιστικά προϊόντα τα οποία παράγουν και εμπορεύονται τα μέλη του ΚΕΒΕ.

Ερωτηθείς κατά πόσο συζήτησαν με το ΚΕΒΕ πώς μπορεί ο ιδιωτικός τομές να εμπλακεί για να επισπευσθεί η έλευση το φυσικού αερίου ή να μειωθεί το κόστος της ενέργειας, ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι παρουσιάστηκε στο ΚΕΒΕ η στρατηγική του Υπουργείου γύρω από το θέμα ενέργειας.

«Σίγουρα η εμπλοκή του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα είναι ο στόχος, αλλά δεν παραμένει ως στόχος αυτή η εμπλοκή, είναι διότι καταλήγει σε καλύτερα αποτελέσματα όταν έχεις ιδιώτες και δημόσιο να εργάζονται προς την ίδια κατεύθυνση», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι εξήγησαν την πολιτική, έβαλαν τη στρατηγικά και έθεσαν το όραμα του Υπουργείου το οποίο θα υλοποιήσουν.

Ερωτηθείς αν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο, ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια τα οποία τα έχει συζητήσει με το ΚΕΒΕ και θα πρέπει να υλοποιηθούν μέσα στα επόμενα χρόνια. Όπως είπε, η ενέργεια δεν είναι κάτι το οποίο κρατάς μαγικό ραβδί και το εφαρμόζεις, αλλά είναι πολιτική, στρατηγική, εφαρμογή και ώστε να καταλήξεις στο αποτέλεσμα που είναι τα χαμηλό κόστος ηλεκτρισμού.

Ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης ανέφερε ότι υπάρχουν σχεδιασμοί από το Υπουργείο, οι οποίοι βρίσκουν το ΚΕΒΕ απολύτως σύμφωνο και εξέφρασε τη μεγάλη ευαρέσκειά του για τους συγκεκριμένους σχεδιασμούς και τα χρονοδιαγράμματα που έχει θέσει ο Υπουργός.

Σημείωσε ότι το ΔΣ του ΚΕΒΕ συζήτησε με τον Υπουργό τα θέματα που απασχολούν τα μέλη του ΚΕΒΕ, με πρώτιστο το θέμα της ενέργειας και τις προοπτικές που υπάρχουν για μείωση του κόστους ενέργειας τόσο στη βιομηχανία όσο και στο οικιακό ρεύμα, κάτι που όπως είπε «ενοχλεί και διαβρώνει την ανταγωνιστικότητα της κυπριακής οικονομίας».

Πρόσθεσε ότι συζήτησαν επιπλέον θέματα που αφορούν τη βιομηχανία, τη διαχείριση βιομηχανικών περιοχών, θέματα εμπορίου, θέματα τελών στα λιμάνια και άλλα πολλά θέματα.

Ο κ. Αγκαστινιώτης εξέφρασε ικανοποίηση για το ενδιαφέρον που έδειξε ο Υπουργός για τα προβλήματα του ΚΕΒΕ και για τα χρονοδιαγράμματα που τέθηκε για χειρισμό των διαφόρων θεμάτων από τον Υπουργό.

Συμπλήρωσε ότι πολύ σύντομα, μετά το Πάσχα, θα ακολουθήσει και άλλη συνάντηση με τον Υπουργό για να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις και την πρόοδο.

Πηγή:ΚΥΠΕ