Home Featured Η Αίγυπτος συνιστά να μην εμπλακούν τρίτες χώρες στη Σουδανική κρίση

Η Αίγυπτος συνιστά να μην εμπλακούν τρίτες χώρες στη Σουδανική κρίση

0
Η Αίγυπτος συνιστά να μην εμπλακούν τρίτες χώρες στη Σουδανική κρίση

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σάμεχ Σιούκρι, δήλωσε ότι είναι αναγκαίο η κρίση στο Σουδάν να αντιμετωπισθεί ως εσωτερική υπόθεση της χώρας, καλώντας να αποφευχθεί οποιαδήποτε παρέμβαση τρίτων χωρών, που θα μπορούσαν να θέσουν την κατάσταση εκτός ελέγχου.

Σύμφωνα με την κυβερνητική εφημερίδα Αλ-Αχράμ, ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ εξέφρασε τις ως άνω απόψεις κατά τη διάρκεια διαδοχικών τηλεφωνικών επαφών που πραγματοποίησε χθες με τον Βρετανό ομόλογό του, Τζέημς Κλέβερλι, ως επίσης και με τους Υπουργούς Εξωτερικών του Ομάν και του Τσαντ, Μπαντρ Μπιν Χάμαντ Αλ-Μπουσάιντι και Σαλίχ Αλ-Ναντίφ, αντίστοιχα.

Ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ επανέλαβε την έκκλησή του για κατάπαυση του πυρός στο Σουδάν το συντομότερο δυνατόν, καλώντας τις αντιμαχόμενες πλευρές «να αφουγκρασθούν την φωνή της λογικής και να γλυτώσουν τον Σουδανικό λαό από την αιματοχυσία», αναφέρει η εφημερίδα Αλ-Αχράμ στο σχετικό της ρεπορτάζ.

Παράλληλα, τα αιγυπτιακά ΜΜΕ επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στην τύχη των Αιγυπτίων στρατιωτικών που κρατούνται από το περασμένο Σάββατο από τις παραστρατιωτικές ‘Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης’.

Ο εκπρόσωπος Τύπου των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων δήλωσε χθες βράδυ ότι «βρίσκονται σε συντονισμό με όλες τις συναρμόδιες αρχές στο Σουδάν, για να διασφαλισθεί η ασφαλής επιστροφή όλων των μελών του αιγυπτιακού στρατιωτικού προσωπικού που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο Σουδάν», χωρίς ωστόσο να αναφέρονται περαιτέρω λεπτομέρειες.

Οι παραστρατιωτικές ‘Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης’ του στρατηγού Μωχάμαντ Χαμντάν Ντάγκαλο εξέδωσαν χθες ανακοίνωση ότι οι 27 Αιγύπτιοι στρατιωτικοί που έχουν συλληφθεί, μεαφέρθηκαν ήδη στο Χαρτούμ, ότι είναι καλά στην υγεία τους και ότι «θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους το συντομότερο δυνατόν».

Επίσης, έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο, με έναν από τους Αιγυπτίους κρατουμένους να δηλώνει ότι «όλοι οι συνάδελφοί του είναι καλά στην υγεία τους». Ωστόσο, η πληροφορία ότι οι Αιγύπτιοι στρατιωτικοί βρίσκονται στο Χαρτούμ δεν έχει διασταυρωθεί από ανεξάρτητες πηγές.

Πηγή:ΚΥΠΕ