Home ΕΙΔΗΣΕΙΣ Γερμανίδα ΥΠΕΞ: Αβέβαιο αν θα συνεχιστούν οι επιχειρήσεις εκκένωσης στο Σουδάν

Γερμανίδα ΥΠΕΞ: Αβέβαιο αν θα συνεχιστούν οι επιχειρήσεις εκκένωσης στο Σουδάν

0
Γερμανίδα ΥΠΕΞ: Αβέβαιο αν θα συνεχιστούν οι επιχειρήσεις εκκένωσης στο Σουδάν

Μέχρι εχθές το απόγευμα, ο γερμανικός ομοσπονδιακός στρατός (Bundeswer) είχε ανακοινώσει πως μετέφερε στην ασφάλεια με τέσσερις πτήσεις από το Σουδάν περισσότερους από 400 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων όλων των μελών της γερμανικής Πρεσβείας.

Η Υπουργός Εξωτερικών Aναλένα Μπέρμποκ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου με τον Υπουργό Άμυνας  Μπόρις Πιστόριους ότι η Bundeswehr μετέφερε άτομα και από 20 άλλες εθνικότητες, μεταξύ άλλων Αυστριακούς, Βέλγους, Ολλανδούς, Βρετανούς, Ιορδανούς και υπηκόους διάφορων αφρικανικών χωρών. Ένας μεσαίος διψήφιος αριθμός Γερμανών μεταφέρθηκε στο πλαίσιο άλλων αποστολών εκκένωσης.

Η Μπέρμποκ σημείωσε ότι «πρέπει να θεωρήσουμε δεδομένο ότι από απόψε θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε μία διαφορετική κατάσταση». Γι’ αυτό και είναι αβέβαιο το κατά πόσον θα συνεχιστούν οι επιχειρήσεις εκκένωσης. Υπάρχουν ακόμη Γερμανοί στο Σουδάν, δήλωσε.

Παράλληλα, κάλεσε τα αντιμαχόμενα μέρη στο Σουδάν σε κατάπαυση του πυρός. «Αν νοιάζεστε για τη χώρα σας, τότε αφήστε τα όπλα», είπε η Γερμανίδα ΥΠΕΞ

Ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς ευχαρίστησε εχθές την Bundeswehr στο περιθώριο μιας Συνόδου Κορυφής για τη Βόρεια Θάλασσα στο Βέλγιο. «Είναι μια επικίνδυνη αποστολή, όμως είναι σημαντικό να μεταφέρουμε τους πολίτες της χώρας μας και άλλων χωρών στην ασφάλεια», είπε ο Καγκελάριος, που επισήμανε πως η επιχείρηση ήταν καλά προετοιμασμένη.

Ο Υπουργός Άμυνας Πιστόριους έκανε λόγο για «εξαιρετικά περίπλοκη στρατιωτική επιχείρηση». «Η Bundeswehr έδειξε με υποδειγματικό τρόπο το πόσο γρήγορα μπορεί να ενεργήσει». Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους, απέρριψε τη σύγκριση με την σε κάποιες περιπτώσεις χαοτική αποστολή εκκένωσης από το Αφγανιστάν. Ήταν μια διαφορετική επιχείρηση υπό διαφορετικές συνθήκες, τόνισε.

Σχετικά με την κατάσταση των επιτόπιων που εργάζονταν για λογαριασμό της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης στο Σουδάν, η Γερμανίδα Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι δεν σχεδιάζεται η εκκένωση τους -σε αντίθεση με ό,τι συνέβη στο Αφγανιστάν. Οι επιτόπιοι εργαζόμενοι στο Σουδάν «δεν διώκονται», κάτι που θα αποτελούσε προϋπόθεση για την εκκένωση τους, είπε. Αυτοί οι εργαζόμενοι επιπλέον «δεν εξέφρασαν την επιθυμία να φύγουν από τη χώρα».

Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση και άλλες χώρες της Δύσης προετοίμαζαν εδώ και ημέρες την στρατιωτικά προστατευμένη επιχείρηση διάσωσης από το Σουδάν των Ευρωπαίων και των υπηκόων άλλων χωρών. Για το σκοπό αυτό, η Bundeswehr μετέφερε αρκετές εκατοντάδες αλεξιπτωτιστές από τη Γερμανία στην αεροπορική βάση Al-Asrak στην Ιορδανία.

Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις, τα ξημερώματα της Δευτέρας τρία μεταγωγικά αεροσκάφη τύπου A4000M μετέφεραν περίπου 300 επιβάτες από το Χαρτούμ στην αεροπορική βάση Al-Asrak στην Ιορδανία. Ένα A400M μετέφερε εχθές το βράδυ άλλα 100 άτομα από το Σουδάν στην Ιορδανία.

Η εφημερίδα Welt επισημαίνει πως και άλλες χώρες προσπαθούν να σώσουν τους πολίτες τους. Σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες, περισσότεροι από 1.000 πολίτες της ΕΕ μεταφέρθηκαν ασφαλείς μέχρι το πρωί της Δευτέρας. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Μπορέλ αναφέρθηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο για 20 ακόμη πτήσεις που είχαν προγραμματιστεί για τη Δευτέρα. Η Γαλλία, όπως και η Γερμανία, απέστειλε ήδη από την Κυριακή στρατιωτικό αεροπλάνο στο Χαρτούμ.

Πηγή:ΚΥΠΕ