Home Featured Ψηλή θερμοκρασία και ξερή βλάστηση τροφοδοτούν τις ακραίες πυρκαγιές στον Καναδά

Ψηλή θερμοκρασία και ξερή βλάστηση τροφοδοτούν τις ακραίες πυρκαγιές στον Καναδά

0
Ψηλή θερμοκρασία και ξερή βλάστηση τροφοδοτούν τις ακραίες πυρκαγιές στον Καναδά

Η ξερή βλάστηση, οι θερμοκρασίες ρεκόρ και οι ισχυροί άνεμοι δημιουργούν την “τέλεια καταιγίδα” που τροφοδοτεί τις μεγάλες δασικές πυρκαγιές στην Αλμπέρτα του δυτικού Καναδά φέτος, σύμφωνα με ερευνητές.

Η έκταση των πυρκαγιών και η εμφάνισή τους τόσο νωρίς μέσα στο έτος φανερώνουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, λένε επιστήμονες.

“Έχουμε ήδη 390.000 εκτάρια καμένα. Είναι ήδη δέκα φορές περισσότερα από την τυπική χρονιά πυρκαγιών και είμαστε ακόμα στην αρχή”, είπε η Πρωθυπουργός της επαρχίας της Αλμπέρτα, όπου κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. “Είναι εξαιρετικό (και) πρωτοφανές γεγονός, κάτι για το οποίο πρέπει να προετοιμαζόμαστε για το μέλλον”, είπε σε δημοσιογράφους την Τρίτη.

Γύρω στις 30.000 άνθρωποι ειδοποιήθηκαν να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους, ενώ εκατοντάδες πυροσβέστες εργάζονται για να ελέγξουν τις φλόγες.

“Είναι μια εξαιρετική χρονιά μέχρι τώρα, καθώς συνολικά οι καμένες περιοχές αυξάνονται ραγδαία, όπως και ο αριθμός των πολύ μεγάλων ταυτόχρονων πυρκαγιών”, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Yan Boulanger, ειδικός στις δασικές πυρκαγιές στο Καναδικό Υπουργείο Φυσικών Πόρων. Η μεγαλύτερη πλειοψηφία των πυρκαγιών είναι ανθρώπινης προέλευσης και οφείλονται σε αποτσίγαρα, φωτιές σε εκδρομικούς χώρους που δεν έσβησαν σωστά ή κάποιες φορές και σε κακόβουλες πράξεις, είπε.

Η άνοιξη είναι επικίνδυνη εποχή για την περιοχή, καθώς το χιόνι έχει λιώσει αλλά τα φυτά δεν πρόλαβαν να πρασινίσουν. “Καταλήγουμε με πολύ ξηρά χαμόκλαδα και δέντρα που είναι επίσης πολύ εύφλεκτα, γιατί δεν έχουν φύλλα”, είπε ο Boulanger, ο οποίος σημείωσε ότι οι συνθήκες τις τελευταίες εβδομάδες “ήταν πολύ ξηρές”. Πρόσθεσε ότι “αν οι συνθήκες παραμείνουν ακραίες, (το φαινόμενο) μπορεί να συνεχιστεί για βδομάδες ή και μήνες”.

Πηγή:ΚΥΠΕ