Home ΕΙΔΗΣΕΙΣ Διεξάγονται σήμερα οι εθνικές βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα

Διεξάγονται σήμερα οι εθνικές βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα

0
Διεξάγονται σήμερα οι εθνικές βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα

Από τις 7:00 το πρωί μέχρι τις 19:00 είναι σήμερα ανοικτές οι κάλπες σε όλη την Ελλάδα για την διεξαγωγή των εθνικών βουλευτικών εκλογών.

Σε όλη την επικράτεια της χώρας θα λειτουργήσουν 21.634 εκλογικά τμήματα ενώ δικαίωμα ψήφου έχουν συνολικά 9.813.595 πολίτες εκ των οποίων 4.763.264 άνδρες και 5.050.331 γυναίκες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η πρώτη ασφαλής εκτίμηση για το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα θα δοθεί από τους υπεύθυνους του Υπουργείου Εσωτερικών και της Singular Logic που «τρέχει» την διαδικασία περίπου μια με μιάμιση ώρα μετά το κλείσιμο της κάλπης ενώ έως τις 10 το βράδυ της Κυριακής θα έχει καταμετρηθεί περίπου το 80% των ψήφων.

Η διαδικασία της καταμέτρησης αναμένεται να ολοκληρωθεί πιο γρήγορα σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές καθώς αυτήν τη φορά δε θα υπάρχουν οι «σταυροί» προτίμησης στους υποψήφιους Βουλευτές.

Η εκλογή των υποψηφίων θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των εδρών που θα λάβει κάθε κόμμα σε κάθε εκλογική περιφέρεια. Υπενθυμίζεται ότι οι σημερινές εκλογές διεξάγονται με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, το οποίο δίνει κλιμακωτό μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα ενώ το όριο εισόδου στη Βουλή είναι το 3%.

Οι πολιτικοί αρχηγοί θα ασκήσουν το πρωί της Κυριακής το εκλογικό τους δικαίωμα ενώ στις 19:00 θα ανακοινωθεί και το exit poll που διενεργούν από κοινού όλοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί πανελλαδικής εμβέλειας.

Πηγή:ΚΥΠΕ