X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣ«Αδιέξοδη» η επιλογή Αθήνας στο Ουκρανικό, λέει αξιωματούχος ρωσικού ΥΠΕΞ

«Αδιέξοδη» η επιλογή Αθήνας στο Ουκρανικό, λέει αξιωματούχος ρωσικού ΥΠΕΞ

Από την έναρξη της ρωσικής πολεμικής επιχείρησης στην Ουκρανία «η Αθήνα επέλεξε σαφή γραμμή καταστροφής των πολυετών διμερών σχέσεων στον εμπορικό-οικονομικό, επενδυτικό, ενεργειακό και άλλους τομείς», υποστηρίζει υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, χαρακτηρίζοντας την επιλογή αυτή «αδιέξοδη».

Ερωτηθείς από το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ΤΑΣΣ σε ποια κατάσταση βρίσκεται σήμερα ο διάλογος Ελλάδας και Ρωσίας και εάν συζητώνται τρόποι αποτροπής της επιδείνωσης των διμερών σχέσεων με την Αθήνα, ο Γιούρι Πιλιπσόν, διευθυντής της 4ης ευρωπαϊκής διεύθυνσης του ρωσικού ΥΠΕΞ, υποστήριξε ότι στην Ελλάδα «διακηρύχθηκε η τάχιστη άρνηση των ρωσικών ενεργειακών πόρων, αν και αυτό ήδη οδήγησε σε σημαντική αύξηση τιμών στην ελληνική αγορά», ενώ «“ακυρώνεται” ο ρωσικός πολιτισμός, επισήμως ανακοινώθηκε η διακοπή κάθε πολιτιστικής-ανθρωπιστικής συνεργασίας με τη Ρωσία», τη στιγμή, που «σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις της κοινής γνώμης το 56% των Ελλήνων θα ήθελαν να διατηρήσουν τις παραδοσιακές σχέσεις με τη Ρωσία».

Ο αρμόδιος διευθυντής του ρωσικού ΥΠΕΞ μεταξύ άλλων και για τις ελληνορωσικές σχέσεις είπε ότι η Κυβέρνηση της Ελλάδας «μεταξύ των πρώτων απέστειλε στην Ουκρανία εξοπλισμό, τον οποίο οι ένοπλες δυνάμεις της καθημερινά χρησιμοποιούν εναντίον αμάχων πολιτών του Ντονμπάς, ενώ εκεί διαβιεί πολυάριθμη ελληνική κοινότητα» και ισχυρίστηκε ότι «υπάρχουν στοιχεία ότι υπό το πλαίσιο των μαζικών καθημερινών πυρών του Ντονιέτσκ και άλλων κατοικημένων περιοχών, μεταξύ των οποίων και το έδαφος της Ρωσίας, ήδη συζητώνται νέες αποστολές στο καθεστώς του Κιέβου στρατιωτικού εξοπλισμού, που διαθέτει η Ελλάδα».

Ο Γ.Πιλιπσόν χαρακτήρισε «θλιβερή απόδειξη των “νέων προσεγγίσεων” της ελληνικής ηγεσίας έναντι της χώρας μας» την απέλαση «με επινοημένες αφορμές», όπως αναφέρει, «12 διπλωματών της πρεσβείας της Ρωσίας στην Αθήνα και του γενικού προξενείου στη Θεσσαλονίκη» και συμπλήρωσε ότι «η γραμμή της διάλυσης της συνεργασίας είναι αδιέξοδη. Καλύτερα να κατανοηθεί αυτό το συντομότερο. Ενώ οι προαιώνιοι δεσμοί, που συνδέουν τους λαούς Ελλάδας και Ρωσίας αναμφίβολα θα αντέξουν τη δοκιμασία».

Αναφερόμενος ειδικότερα σε θέματα ασφάλειας για τους Ρώσους πολίτες στην Ελλάδα, ο Ρώσος αξιωματούχος εκτίμησε ότι «υπό συνθήκες αδιάκοπης αντιρωσικής ρητορικής από πλευράς Ελλήνων αξιωματούχων και αναπαραγωγής παραπληροφόρησης στα τοπικά ΜΜΕ για τα γεγονότα στην Ουκρανία, ενώ οι ρωσικές ενημερωτικές πηγές είναι προ πολλού αποκλεισμένες, συνεχίζουν να κοινοποιούνται ειδήσεις για περιστατικά διακρίσεων, ακόμη και ευθέων επιθέσεων εις βάρος Ρώσων και ρωσόφωνων πολιτών».

Ο κ. Πιλιπσόν δήλωσε ότι τα πιο ακραία περιστατικά καταγράφηκαν σε πρόσφατη έκθεση του ρωσικού ΥΠΕΞ με τον τίτλο «Περί παραβιάσεων των δικαιωμάτων Ρώσων πολιτών και συμπατριωτών σε ξένες χώρες» και αφορούν σε «περιστατικά ξυλοδαρμού, μεταξύ άλλων και παιδιών, ενώ μετά τις επιθέσεις χρειάστηκε στα θύματα προσφυγή σε νοσοκομείο», αλλά και στο ότι «οι ελληνικές τράπεζες συχνά ερμηνεύουν κατά βούληση τα παράνομα περιοριστικά μέτρα, που έχουν επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεσμεύουν λογαριασμούς Ρώσων βάσει εθνικού κριτηρίου».

Το υψηλόβαθμο στέλεχος του ρωσικού ΥΠΕΞ υποστήριξε επίσης ότι «στην πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αθήνα και στο γενικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη καθημερινά κατατίθενται παράπονα Ρώσων για παραβίαση νομίμων δικαιωμάτων και συμφερόντων τους», τα οποία διαβιβάζονται στις αρμόδιες ρωσικές υπηρεσίες δημόσιας τάξης, ενώ και «η Ανακριτική Επιτροπή της Ρωσικής Ομοσπονδίας έχει ασκήσει αρκετές διώξεις».

Σύμφωνα με τον κ. Πιλιπσόν το ρωσικό ΥΠΕΞ συνιστά στους πολίτες της Ρωσίας να προσφεύγουν στις αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες «για να ζητούνται ευθύνες από τους ενόχους» σε περίπτωση παρόμοιων περιστατικών, καθώς «οι δυνατότητες προξενικής συνδρομής είναι τώρα πολύ περιορισμένες εξαιτίας της μείωσης του διπλωματικού προσωπικού, συν το γεγονός ότι τα επίσημα ερωτήματά μας συχνά παραμένουν αναπάντητα».

Ο Ρώσος αξιωματούχος δήλωσε επίσης στη συνέντευξή του στο ΤΑΣΣ, στην οποία σχολιάζει τις σχέσεις της Μόσχας με σειρά άλλων ευρωπαϊκών χωρών, χωρίς να αναφερθεί στην Κύπρο, ότι «η πρεσβεία της Ρωσίας στην Αθήνα επιδιώκει από την ελληνική πλευρά να μην παραβιάζεται η διεθνής συνθήκη για την κατάργηση όλων των μορφών φυλετικών διακρίσεων του 1965».

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share