Home ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΙΕΘΝΗ Αυστηρές κυρώσεις από τους “δυτικούς της φίλους” κατά της Ρωσίας ζητά η Ουκρανία

Αυστηρές κυρώσεις από τους “δυτικούς της φίλους” κατά της Ρωσίας ζητά η Ουκρανία

0
Αυστηρές κυρώσεις από τους “δυτικούς της φίλους” κατά της Ρωσίας ζητά η Ουκρανία

Αυστηρές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας ζήτησε η Ουκρανία τη Τρίτη, την ώρα που Δυτικοί διπλωμάτες συζητούν αν η απόφαση της Μόσχας να αναπτύξει στρατεύματα στην ανατολική Ουκρανία που ελέγχεται από αντάρτες, είναι αρκετή για να προκαλέσει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις.

Ο Ουκρανός Υπουργός Εξωτερικών, Dmytro Kuleba, σε ανακοίνωσή του, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Ουάσιγκτον, είπε ότι εργάζεται με τους Δυτικούς φίλους του Κιέβου «για την επιβολή αυστηρών κυρώσεων» εναντίων της Ρωσίας.

Η Ουάσιγκτον έλαβε τα πρώτα της μέτρα τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, απαγορεύοντας σε Αμερικανούς οποιεσδήποτε οικονομικές συναλλαγές με τις αποσχισθείσες περιοχές και είπε ότι θα ανακοινωθούν περισσότερες κυρώσεις αργότερα την ίδια μέρα.

Ωστόσο, δεν ήταν σαφές πόσο μακριά θα έφτανε η Δύση, αφού προειδοποίησε επανειλημμένα για κυρώσεις, που θα προκαλούσαν σοβαρή ζημιά στη ρωσική οικονομία σε περίπτωση εισβολής.

Διπλωματική πηγή, είπε στο Reuters ότι σύμφωνα με τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ξεκίνησαν και πάλι σήμερα το πρωί οι βομβαρδισμοί στη γραμμή επαφής μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Oleksii Reznikov, είπε την Τρίτη ότι η απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει δύο αποσχισθείσες περιοχές στην ανατολική Ουκρανία σημαίνει ότι το Κρεμλίνο έκανε ένα ακόμη βήμα προς την αναβίωση της Σοβιετικής Ένωση.

Εν τω μεταξύ, ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov, είπε ότι ήταν αναμενόμενη η αντίδραση της Δύσης όσον αφορά την αναγνώριση του Ντονμπάς και ότι η χώρα του ήταν συνηθισμένη στις κυρώσεις.

Η Συρία, από την άλλη, υποστηρίζει τη Ρωσία. Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, ο Υπουργός Εξωτερικών της Συρίας δήλωσε ότι η χώρα του υποστηρίζει την απόφαση της συμμάχου της Ρωσίας να αναγνωρίσει τις δύο αποσχισθείσες περιοχές στην ανατολική Ουκρανία.

Το Ιράν προέτρεψε τόσο τη Ρωσία όσο και την Ουκρανία να ασκήσουν αυτοσυγκράτηση, ενώ κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ για την απότομη κλιμάκωση της έντασης.

Πηγή:ΚΥΠΕ