X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΤΟΜΕΙΣΑύξηση 113,7% στα πλαστά τραπεζογραμμάτια ευρώ στην Κύπρο το 2022

Αύξηση 113,7% στα πλαστά τραπεζογραμμάτια ευρώ στην Κύπρο το 2022

Στα 451 ανήλθαν το 2022 τα πλαστά τραπεζογραμμάτια ευρώ που αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία στην Κύπρο, παρουσιάζοντας αύξηση 113,7% σε σύγκριση με το προηγούμενος έτος.

Παράλληλα σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά το 2022 αποσύρθηκαν συνολικά περίπου 376.000 τεμάχια παραχαραγμένων τραπεζογραμματίων ευρώ διαφόρων αξιών, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 8,4% σε σχέση με το 2021.

Αυτή οφείλεται εν μέρει στην ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας το 2022 μετά την άρση των περισσότερων περιοριστικών μέτρων λόγω COVID-19, αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΚΤΚ.

Τα τραπεζογραμμάτια με ονομαστικές αξίες €50 και €20 εξακολουθούν να παρουσιάζουν τα ψηλότερα ποσοστά παραχάραξης, αντιπροσωπεύοντας στο σύνολο τους ελαφρώς κάτω από τα δύο τρίτα του συνόλου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, το τραπεζογραμμάτιο των €50 κατείχε μερίδιο 40% του συνόλου των πλαστών τραπεζογραμματίων, ενώ δεύτερο ήταν το τραπεζογραμμάτιο των €20 ευρώ με 23,6%.

Στην Κύπρο το τραπεζογραμμάτιο με ονομαστική αξία €10 παρουσίασε το ψηλότερο ποσοστό παραχάραξης, αντιπροσωπεύοντας το 40,8% του συνόλου, σύμφωνα με την ΚΤΚ.

«Σε σύγκριση με τον αριθμό γνήσιων τραπεζογραμματίων ευρώ σε κυκλοφορία, η ποσότητα των παραχαραγμένων παραμένει πολύ μικρή», σημειώνει η ΚΤΚ.

Εξάλλου, το 96,6% των παραχαραγμένων τραπεζογραμματίων εντοπίσθηκε σε κράτη μέλη της ευρωζώνης, το 2,7% σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτός της ευρωζώνης και το 0,7% σε άλλα μέρη του κόσμου.

«Παρά την πολύ μικρή ποσότητα παραχαραγμένων, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου συμβουλεύει τους πολίτες να είναι προσεκτικοί και να ελέγχουν λεπτομερώς τα τραπεζογραμμάτια που λαμβάνουν κατά τις συναλλαγές τους σε μετρητά», αναφέρει η ΚΤΚ.

Σημειώνεται τέλος ότι τόσο στον διαδικτυακό χώρο της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υπάρχει πληροφόρηση σχετικά με απλούς τρόπους ελέγχου της γνησιότητας των τραπεζογραμματίων ευρώ.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share