Το ΚΕΒΕ και το τουρκοκυπριακό εμπορικό Επιμελητήριο (KTTO) ενθαρρύνουν σθεναρά την αύξηση των ευκαιριών στον τομέα του εμπορίου, και ένας τρόπος για να γίνει αυτό είναι μέσω νέων ή πιο επαρκών σημείων διέλευσης (οδοφραγμάτων), αναφέρουν τα Ηνωμένα Έθνη στην Κύπρο, σε ανάρτησή τους στο Twitter, αναφορικά με σύσκεψη στην οποία παρακάθισε την Τρίτη ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, με εκπροσώπους των δυο Επιμελητηρίων.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, «στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η επείγουσα ανάγκη για ενδυνάμωση των οικονομικών και των εμπορικών δεσμών σε όλο το νησί ως ένας τρόπος για να κρατηθούν ζωντανές οι προοπτικές για μια μελλοντική λύση».

Αναφέρεται ακόμη πως «έγινε μια ανοικτή και εποικοδομητική συζήτηση γύρω από τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για αυξημένες εμπορικές συναλλαγές εντός του νησιού, περιλαμβανομένου μέσω μιας επικέντρωσης στους νέους και μιας βελτιωμένης διευκόλυνσης στην άσκηση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων».

Σημειώνεται, περαιτέρω, πως «μια μεγαλύτερη οικονομική δραστηριότητα μεταξύ των δυο πλευρών δημιουργεί μια καλή επιχειρηματική αντίληψη και θα είχε ένα θετικό αντίκτυπο στις ζωές του κόσμου σε όλο το νησί».

«Ειδικότερα, τα δυο Επιμελητήρια ενθαρρύνουν σθεναρά το να υπάρξουν περισσότερες ευκαιρίες στον εμπορικό τομέα, και ένας τρόπος για να γίνει αυτό είναι μέσω νέων ή πιο επαρκών σημείων διέλευσης», αναφέρουν τα Ηνωμένα Έθνη.

Ερωτηθείσα πάντως από το ΚΥΠΕ αν συζητείται θέματα διάνοιξης νέων οδοφραγμάτων αρμόδια πηγή ανέφερε πως επί του παρόντος δεν συζητείται τέτοιο θέμα ούτε στο επίπεδο Τεχνικής Επιτροπής, που είναι αρμόδια για τη διάνοιξη οδοφραγμάτων, ούτε στο επίπεδο των  διαπραγματευτών.

Ανέφερε, ωστόσο, πως μια τέτοια συζήτηση θα μπορούσε να γίνει εφόσον ληφθούν υπόψη οι εισηγήσεις και τα αιτήματα και των δυο πλευρών.

Υπενθυμίζεται πως διαχρονικά στις συζητήσεις που γίνονται για το θέμα αυτό η ε/κ πλευρά αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη διάνοιξη οδοφραγμάτων σε Κόκκινα και Πυρόι.

Ανακοίνωση του ΚΕΒΕ αναφέρει πως στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που αφορούν οικονομικές και εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων ως ένας τρόπος για να κρατηθούν ζωντανές οι προοπτικές για μια μελλοντική λύση.

Προστίθεται πως “το ΚΕΒΕ και το ΚΤΤΟ, ως οι αντιπροσωπευτικοί οργανισμοί των ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών επιχειρήσεων, γνωρίζουν ότι μέσω της ανάπτυξης των οικονομικών σχέσεων και του εμπορίου θα συμβάλουν στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο κοινοτήτων”.

Πηγή:ΚΥΠΕ