X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΤΟΜΕΙΣΑύξηση πέραν του 50% στο διμερές εμπόριο Κύπρου-Κίνας το 2022, σε εξέλιξη...

Αύξηση πέραν του 50% στο διμερές εμπόριο Κύπρου-Κίνας το 2022, σε εξέλιξη επενδυτικές πρωτοβουλίες στο τομέα της ενέργειας

Η Κίνα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με άλλες χώρες για ένα ακόμη καλύτερο μέλλον για τον κόσμο, ανέφερε ο Πρέσβης της Κίνας στην Κύπρο Λιού Γιαντάο.

Το διμερές εμπόριο μεταξύ Κύπρου και Κίνας ανήλθε σε 651 εκατομμύρια δολάρια τους πρώτους εννέα μήνες του 2022, σημειώνοντας αύξηση πέραν του 50% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ την ίδια ώρα είναι σε εξέλιξη επενδυτικές πρωτοβουλίες στον τομέα της ενέργειας και της ηλεκτροπαραγωγής, όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια διάσκεψής Τύπου την Παρασκευή στην πρεσβεία της Κίνας, στη Λευκωσία.

Σε παρέμβαση του στη διάσκεψη Τύπου, με την ευκαιρία του 20ου Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, ο Πρέσβης Λιού ανέφερε ότι η χώρα του στάθηκε στην πρώτη γραμμή της διεθνούς συνεργασίας για την καταπολέμηση του COVID, ενώ εργάστηκε για την «οικοδόμηση μιας παγκόσμιας κοινότητας υγείας για όλους».

Θα προσπαθήσουμε να κορυφωθούν οι εκπομπές άνθρακά πριν από το 2030 και να επιτύχουμε ουδετερότητα άνθρακα πριν από το 2060, ώστε να συμβάλλουμε περισσότερο στην παγκόσμια αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, είπε.

Κατά τη διάρκεια της διάσκεψής Τύπου, ο Πρέσβης Λιού αναφέρθηκε στο 20ο Συνέδριο του ΚΚΚ που πραγματοποιήθηκε από τις 16 έως τις 22 Οκτωβρίου, στο Πεκίνο, σημειώνοντας ως πιο σημαντικό γεγονός την εκλογή της νέας ηγεσίας με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα Σι Τζινπίνγκ.

Είπε ότι το Συνέδριο συζήτησε και ενέκρινε το αναθεωρημένο καταστατικό του ΚΚΚ, ενώ μίλησε για τον «βαθύτερο λόγο πίσω από τις μεγάλες αλλαγές», λέγοντας πως ο Γενικός Γραμματέας Σι «έχει συσπειρώσει και οδηγήσει ολόκληρο τον κινεζικό λαό στο άνοιγμα μιας νέας εποχής σοσιαλισμού με κινεζικά χαρακτηριστικά».

Ο Αναπληρωτής Πρέσβης, Πολιτικός Σύμβουλος της Πρεσβείας, Sheng Wang, μιλώντας επίσης κατά τη διάρκεια της διάσκεψης Τύπου, είπε ότι Κίνα υποστηρίζει την ιδέα της οικοδόμησης μιας «κοινότητας» με κοινό μέλλον στις σχέσεις της με την Κύπρο.

«Η Κίνα και η Κύπρος έχουν πολλά κοινά. Η τήρηση της πολιτικής μιας Κίνας και μιας Κύπρου αποτελεί σημείο σαφούς ομοφωνίας των Κυβερνήσεων και των κοινωνιών μας» είπε ενώ σημείωσε ότι η ανάπτυξη είναι ο κοινός μας στόχος. Η υπεράσπιση της πολυμέρειας και του διεθνούς συστήματος που έχει στον πυρήνα του τα Ηνωμένα Έθνη είναι η κοινή μας επιδίωξη, ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Ο Εμπορικός Ακόλουθος της Πρεσβείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Κύπρο Li Yaohui ανέφερε από την πλευρά του ότι η Κίνα ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να επενδύουν στην Κύπρο. Είπε επίσης ότι οι εργασίες για το τερματικό LNG στο Βασιλικό, με τη συμμετοχή κινεζικής εταιρείας, εξελίσσονται ομαλά.

Ακόμη ανέφερε ότι η Harbin Electric, εταιρεία στον τομέα του ηλεκτρικού ρεύματος θα επενδύσει στην Κύπρο για τη δημιουργία ηλεκτροπαραγωγού σταθμού ρεύματος, επίσης κοντά στην περιοχή του Βασιλικού. «Το σύνολο του προγράμματος είναι περίπου 78 εκ. ευρώ» και αναμένεται να ξεκινήσει την επόμενη χρονιά, ανέφερε ο κ. Li, μιλώντας μέσω διερμηνέα. Η εταιρεία Cyfield είναι ο κύριος εργολάβος του έργου.

Ακόμη είπε ότι γίνονται συζητήσεις για συνεργασία στον τομέα της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας. Όπως είπε, πρόκειται για δύο έργα, το ένα στη Λευκωσία και το άλλο στη Λεμεσό.

Σύμφωνα με τον κ. Li, κατά μέσο όρο, το σύνολο του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών ανέρχεται σε 1 δις. δολάρια ετησίως ενώ τους πρώτους 9 μήνες του 2022 το διμερές εμπόριο ανήλθε σε 651 εκ. δολάρια, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 54,9% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Στη διάσκεψη Τύπου μίλησε επίσης ο Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Ερευνών Προμηθέας, τέως Πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Κώστας Γουλιάμος, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία που διαδραματίζει η Κίνα στην παγκόσμια σκηνή, καθώς και το μέλος του ΠΓ της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, Νίκος Ιωάννου.

Στο περιθώριο της διάσκεψης Τύπου πραγματοποιήθηκε και φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Μια αξιοσημείωτη δεκαετία της Κίνας στη Νέα Εποχή».

Πηγή:ΚΥΠΕ/Α

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share