X

FinancialNews App

Nine Bridge Media Ltd

GET - on the App Store

HomeΕΙΔΗΣΕΙΣΑύξηση στον αριθμό των ξένων φοιτητών στη Βουλγαρία, διπλάσιο το ποσοστό σε...

Αύξηση στον αριθμό των ξένων φοιτητών στη Βουλγαρία, διπλάσιο το ποσοστό σε σχέση με το 2013

Αύξηση καταγράφηκε στον αριθμό των ξένων φοιτητών ανώτατης εκπαίδευσης στη Βουλγαρία, κατά το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, φτάνοντας τις 16.525, δηλαδή το 8,2% του συνόλου των φοιτητών στη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Χάρτη Ανώτατης Εκπαίδευσης της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας.

Τα στοιχεία, που ανανεώθηκαν σήμερα, δείχνουν ότι το ποσοστό των ξένων φοιτητών στη χώρα διπλασιάστηκε από το 2013, ενώ προκύπτει ότι η Βουλγαρία βρίσκεται στην πρώτη θέση της ΕΕ σε αριθμό ξένων φοιτητών ιατρικής.

Σε ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης στη Βουλγαρία φοιτούν 200.781 άτομα, ενώ έχουν τη δυνατότητα για έως και 415.472 φοιτητές, σύμφωνα με το Εθνικό Πρακτορείο Αξιολόγησης και Πιστοποίησης. Σημειώνεται ότι φέτος το ποσοστό των φοιτητών επί της συνολικής δυναμικής της Ανώτατης Εκπαίδευσης στη χώρα φτάνει στο 48%, ενώ πέρσι οι φοιτητές που εγγράφηκαν έφτασαν το 53%.

Το μέσο εισόδημα των αποφοίτων Ανώτατης Εκπαίδευσης έχει σχεδόν διπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα. Το 2013, ο μηνιαίος μισθός έφτανε τα 868 λέβα, ενώ φέτος έφτασε τα 1646. Μόνο 2,5% των αποφοίτων πανεπιστημίων τα τελευταία πέντε χρόνια, είναι τώρα άνεργοι, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2013 ήταν 4,15%.

Σημειώνεται, όμως, ότι 95% των αποφοίτων ιατρικών σχολών, εργάζονται στο αντικείμενό τους, ενώ μόλις 21% των φοιτητών από σχολές σχετικές με τον τουρισμό, έχουν βρει θέσεις σχετικές με τις σπουδές τους. Εκτός αυτού, ο ανανεωμένος Εθνικός Χάρτης παρουσιάζει και άλλες ανισότητες στη δομή της Ανώτατης Εκπαίδευσης, καθώς όλο και περισσότερες γυναίκες επιδιώκουν να φοιτήσουν σε αυτή, φτάνοντας τις 11.000 (57%), ενώ αντίστοιχα οι άνδρες φτάνουν τις 86.000.

Σε κάποιους κλάδους, σχεδόν όλοι οι φοιτητές είναι γυναίκες, ιδίως στην Εκπαίδευση (96%) και στην Εκπαιδευτική Θεωρία και Διοίκηση (89%). Οι άνδρες φτάνουν το 90% στη μεταλλουργία, στην ηλεκτρολογία μηχανολογία, στα ηλεκτρονικά και τους αυτοματισμούς, στις ενεργειακές σπουδές και στη μηχανική μηχανολογία.

Τέλος, σημειώνεται ότι ο μεγαλύτερος αριθμός (28) ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων βρίσκονται στα νοτιοδυτικά της χώρας, όπου βρίσκεται και οι Σόφια. Αντίθετα, στα βορειοδυτικά υπάρχουν μόνο δύο ιδρύματα, ενώ άλλα τρία λειτουργούν μέσω συνδεδεμένων τοπικών παραρτημάτων.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Share
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Share