Home ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΙΕΘΝΗ Αύξηση της έντασης στη Δυτική Όχθη και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ

Αύξηση της έντασης στη Δυτική Όχθη και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ

0
Αύξηση της έντασης στη Δυτική Όχθη και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ

Ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, επικοινώνησε τηλεφωνικά το απόγευμα της Τρίτης με τον Πρόεδρο του Ισραήλ, Ιτσχάκ Χέρτσογκ, για να του ευχηθεί επ’ ευκαιρία της Εβραϊκής Πρωτοχρονιάς που γιορτάζεται αυτήν την περίοδο. Όπως μετέδωσε η κρατική ισραηλινή τηλεόραση, κατά την διάρκεια της συνομιλίας τους, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία για την διατήρηση ήρεμου κλίματος ενόψει της εβραϊκής εορταστικής περιόδου που ολοκληρώνεται στο τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.

Η εθιμοτυπική τηλεφωνική συνομιλία Αμπάς-Χέρτσογκ πραγματοποιείται δύο ημέρες μετά την τηλεφωνική συνομιλία του Παλαιστινίου Προέδρου με τον Ισραηλινό Υπουργό Άμυνας, Μπένι Γκαντς, κατά την διάρκεια της οποίας τονίσθηκε η ανάγκη συντονισμού για μείωση της έντασης στην Δυτική Όχθη, όπως μετέδωσαν τα ισραηλινά ΜΜΕ.

Ωστόσο, σύμφωνα με όσα μετέδωσε η κρατική ισραηλινή τηλεόραση, πηγές της αστυνομίας εκτιμούν ότι παρατηρείται αύξηση της έντασης στην Δυτική Όχθη και στην θρησκευτική ρητορική που σχετίζεται με το εύθραυστο καθεστώς του προαυλίου χώρου του Τεμένους Αλ-Άκσα και των μουσουλμανικών Ιερών Προσκυνημάτων στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ισραηλινή αστυνομία και οι δυνάμεις ασφαλείας θα επεκτείνουν χρονικά την τρέχουσα κατάσταση επιφυλακής κατά τις επόμενες εβδομάδες με ορίζοντα την 1η Νοεμβρίου, ημέρα διενέργειας των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στο Ισραήλ.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται αμείωτο το κλίμα έντασης στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και στην Δυτική Όχθη. Το βράδυ της Τρίτης σημειώθηκαν αναμετρήσεις μεταξύ νεαρών Αράβων κουκουλοφόρων που πετούσαν πέτρες, βόμβες μολότοφ και πυροτεχνήματα κατά των ισραηλινών δυνάμεων της συνοριοφυλακής και της αστυνομίας στις συνοικίες Τζιάμπελ Μουκάμπερ, Σιλουάν και Α-Τουρ της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Οι ισραηλινές δυνάμεις ανταπάντησαν με δακρυγόνα. Δεν σημειώθηκαν θύματα ή τραυματισμοί.

Παράλληλα, στα περίχωρα της Ναμπλούς, Άραβες νεαροί κουκουλοφόροι, οδηγώντας ΙΧ όχημα, άνοιξαν πυρ κατά ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων, με τους στρατιώτες να ανταποδίδουν πυρά, χωρίς να σημειωθούν εκατέρωθεν απώλειες ή τραυματισμοί.

Πηγή:ΚΥΠΕ