Home ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΥΠΡΟΣ Αύξηση τιμών παραγωγού βιομηχανίας στην Κύπρο σύμφωνα με εκτιμήσεις Eurostat

Αύξηση τιμών παραγωγού βιομηχανίας στην Κύπρο σύμφωνα με εκτιμήσεις Eurostat

0
Αύξηση τιμών παραγωγού βιομηχανίας στην Κύπρο σύμφωνα με εκτιμήσεις Eurostat

Αύξηση 0,3% σημείωσαν οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία στην Κύπρο τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον Ιανουάριο (ενώ μειώθηκαν κατά 0,5% στην ευρωζώνη και κατά 0,6% στην ΕΕ) σύμφωνα με εκτιμήσεις που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως σημειώνεται, τον Ιανουάριο οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία είχαν σημειώσει πτώση 1,0% στην Κύπρο, ενώ είχαν μειωθεί κατά 2,8% στην ευρωζώνη και κατά 2,3% στην ΕΕ.

Σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2022 σημειώθηκε αύξηση 20,5% στην Κύπρο, και κατά 13,2% στην ευρωζώνη και κατά 14,5% στην ΕΕ.

Ανά τομέα, οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία στην ευρωζώνη μειώθηκαν τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον περασμένο μήνα κατά 1,6% στον ενεργειακό τομέα και κατά 0,1% στα ενδιάμεσα αγαθά, ενώ αυξήθηκαν κατά 0,3% στα κεφαλαιουχικά αγαθά, κατά 0,4% στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά και κατά 0,6% στα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά. Οι τιμές για το σύνολο της βιομηχανίας με εξαίρεση την ενέργεια αυξήθηκαν κατά 0,2%.

Στην ΕΕ, οι τιμές παραγωγού μειώθηκαν κατά 2,1% στον τομέα της ενέργειας και κατά 0,1% στα ενδιάμεσα αγαθά, ενώ αυξήθηκαν κατά 0,4% για τα κεφαλαιουχικά αγαθά, κατά 0,5% για τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά και κατά 0,6% για τα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά. Οι τιμές για το σύνολο της βιομηχανίας με εξαίρεση την ενέργεια αυξήθηκαν κατά 0,2%.

Ανά κράτος μέλος, η μεγαλύτερη μείωση σε μηνιαία βάση καταγράφηκε στη Βουλγαρία (-7,9%), την Ελλάδα (-3,3%) και το Βέλγιο (-3,2%), ενώ η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στη Σλοβακία (+11,5%), τη Σλοβενία (+2,7%) και την Πορτογαλία (+2,5%).

Ανά τομέα, οι τιμές σε σχέση με τον περσινό Φεβρουάριο στην ευρωζώνη αυξήθηκαν κατά 17,4% στον τομέα της ενέργειας, κατά 15,2% στη μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά, κατά 9,3% για τα ενδιάμεσα αγαθά, κατά 8,7% για τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά και κατά 7,3% για τα κεφαλαιουχικά αγαθά. Οι τιμές για το σύνολο της βιομηχανίας με εξαίρεση την ενέργεια αυξήθηκαν κατά 10,2%.

Στην ΕΕ, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά 20,1% στον τομέα της ενέργειας, κατά 16,0% στα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά, κατά 9,7% για τα ενδιάμεσα αγαθά, κατά 8,8% για τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά και κατά 7,6% για τα κεφαλαιουχικά αγαθά. Οι τιμές για το σύνολο της βιομηχανίας με εξαίρεση την ενέργεια αυξήθηκαν κατά 10,6%.

Οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία αυξήθηκαν σε όλα τα κράτη μέλη, με τη μεγαλύτερη αύξηση σε ετήσια βάση να καταγράφεται στην Ουγγαρία (+56,1%), τη Λετονία (+37,4%) και τη Σλοβακία (+33,8%).

Πηγή:ΚΥΠΕ